Με κλειστές τις τράπεζες και ανοιχτή σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο τη διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση μπαίνει στην πιο κρίσιμη εβδομάδα από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της χώρας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρείται να ανοίξει ένας νέος δίαυλος επικοινωνίας με τους πιστωτές, την ώρα που οι πιέσεις από το εσωτερικό μετά και την αναγκαστική απόφαση για capital control είναι ασφυκτικές, ενώ η κλεψύδρα για το πρόγραμμα αδειάζει την Τρίτη.
Για αυτό το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμά του το βράδυ της Κυριακής ανακοίνωσε ότι απηύθυνε νέο αίτημα για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, ώστε να αποφασίσει δημοκρατικά ο ελληνικός λαός το μέλλον του μέσα από τις κάλπες του δημοψηφίσματος.
Στο κυβερνητικό επιτελείο βλέπουν πίσω από την αρχική άρνηση του Eurogroup να παραταθεί το πρόγραμμα τον δάκτυλο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος όπως τονίζουν, μαζί με τους υπουργούς οικονομικών που έχουν συνασπιστεί γύρω του, κάνουν τα πάντα ώστε να μην υπάρξει συμφωνία.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το Eurogroup λειτούργησε αντικανονικά αποκλείοντας τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη από τη συνεδρίαση του Σαββάτου και με την υπογραφή του απούσα από το ανακοινωθέν.
Μπορεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας να χρησιμοποίησε πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς για τους δανειστές και τους Θεσμούς στο διάγγελμά του, ωστόσο πηγές από το Μαξίμου εκτιμούν ότι η πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα, το οποίο επαναβεβαιώνουν ότι θα γίνει, θα δείξει στους εταίρους ότι δεν πρόκειται για κάποιου είδους μπλόφα και θα επανέλθουν με νέα ρεαλιστική πρόταση.
Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος εκτίμησε ότι «η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Τετάρτη μπορεί να οδηγήσει σε έντιμο συμβιβασμό κ αποφυγή του Grexit. Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει κ τρόπος». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρόλος του κ. Παπαδημούλη στη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία για την κυβέρνηση δεν είναι τυχαίος, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχει αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή για την αποκλιμάκωση της κατάστασης με ευρωπαίους αξιωματούχους.
Παράλληλα, μετά τη χρήση του «υπερόπλου» όπως είχε χαρακτηριστεί το δημοψήφισμα στο παρελθόν από τον Νίκο Φίλη, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι θα αυξηθούν πολλαπλασιαστικά οι πιέσεις προς τους εταίρους και από τρίτους παράγοντες, με αξιωματούχους του Μαξίμου να παραπέμπουν ήδη στις παρεμβάσεις Ομπάμα και Λιου, με τον δεύτερο μάλιστα να θέτει επιτακτικά και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που αποτελεί και τον ακρογωνιαίο λίθο του ελληνικού σχεδιασμού για να υπάρξει εν τέλει μία βιώσιμη συμφωνία.
Την ίδια ώρα πάντως στο κυβερνητικό επιτελείο φροντίζουν να υπογραμμίζουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ευρωπαϊκή προσήλωση της χώρας, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις κατηγορίες για πρόθεση εξόδου από τη νομισματική ένωση και «κρυφή ατζέντα». Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος εξερχόμενος του Μαξίμου μετά την πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο οποίος τόνισε ότι «το δημοψήφισμα αποτελεί συνέχιση της διαπραγμάτευσης με καλύτερα μέσα».
Στο υπουργικό συμβούλιο που ολοκληρώθηκε στις 03:00 περίπου τα ξημερώματα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τους υπουργούς του για τις τελευταίες εξελίξεις με τις τράπεζες και το capital control.