Τους στόχους που θέτει με αφορμή την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εξέφρασε ο Νίκος Παππάς κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με δημοσιογράφους.
Σχολιάζοντας αρχικά τα όσα έγιναν το Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που πραγματοποίησε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος τόνισε πως είναι ικανοποιημένος από την ποιότητα των τοποθετήσεων των συντρόφων του, υπογραμμίζοντας πως κάθε πολιτικός οργανισμός έχει παράλληλα και ένα αίσθημα συντήρησης. «Βασική διαφωνία στην Κεντρική Επιτροπή ήταν το εύρος της παράταξης. Εάν δεν πάρεις τους κεντρώους μαζί σου, δεν θα εφαρμοστεί ποτέ η πολιτική σου πρόταση, δεν θα υπάρξει προοπτική διακυβέρνησης» όπως είπε, διαφωνώντας προφανώς με τον συνυποψήφιο για την ηγεσία Ευκλείδη Τσακαλώτο, που επιθυμεί το κόμμα να γίνει πιο αριστερό.
«Η κοινωνία περιμένει και κοιτάει. Εγώ δεν λέω ότι απευθυνόμαστε στο προοδευτικό κέντρο, αλλά ότι υπάρχουν άνθρωποι του προοδευτικού κέντρου που είναι μέρος της ταυτότητας μας. Το κρίσιμο είναι ότι ο άνθρωπος του προοδευτικού κέντρου δεν είναι ένας επισκέπτης πελάτης. Είναι κομμάτι της κοινής μας παράδοσης» είπε ο κ. Παππάς, υπενθυμίζοντας ότι τα βήματα της διεύρυνσης που έγιναν, ξεκίνησαν από το 2010 και πως ο Αλέξης Τσίπρας αξιοποίησε το ιδεολογικό και πολιτικό οπλοστάσιο με τον κατάλληλο τρόπο.
Επίσης τάχθηκε υπέρ των πλατιών συμμαχιών και πως «από το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει περίπου δυο εκατομμύρια ψήφους. Ωστόσο, από την ήττα του 2019 και μετά μπαίνει φρένο στη διεύρυνση». Ερωτηθείς για την άσκηση αυτοκριτικής για τα πειραγμένα της προηγούμενης τετραετίας, ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της «συλλογικής αυτοκριτικής», επισημαίνοντας πως «έχουμε υπάρξει για χρόνια υπουργοί του Τσίπρα» και ως εκ τούτου «για ό,τι λάθη μιλάμε, θα μιλάμε για λάθη που κάναμε όλοι μαζί. Η εσωκομματική διαδικασία θα πρέπει να αποτελέσει ένα πολιτικό γεγονός. Ο χρόνος είναι κρίσιμος για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο σημερινό πολιτικό σκηνικό. Το νέο χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών για την εκλογή προέδρου, δίνει ένα τράτο. Επικοινώνησα τηλεφωνικά με την Έφη Αχτσιόγλου και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για να υπάρξει μια συντεταγμένη προεκλογική διαδικασία. Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό για την εκλογή προέδρου στα τέλη Σεπτέμβρη».
Όσον αφορά τα αίτια της πρόσφατης ήττας των εθνικών εκλογών τον Μάιο και τον Ιούνιο, ο κ. Παππάς σημείωσε πως «δεν καταφέραμε να έχουμε μια εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ της θετικής προοπτικής» και πως «αφήσαμε τη συζήτηση για τη θετική προσδοκία στον Μητσοτάκη. Χάσαμε μεγάλα κομμάτια του εκλογικού κόμματος, τους μετριοπαθείς, τους κεντρώους και την νεολαία». Τέλος, εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, αλλά και το δικαίωμα ψήφου σε φίλους του κόμματος για την εκλογή προέδρου, ενώ υπεραμύνθηκε της προοπτικής του να διοργανωθεί ντιμπέιτ, ώστε να αυξηθεί το ενδιαφέρον των πολιτών.