Σε νέα τροχιά έχουν ήδη μπει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ύστερα από τέσσερα χρόνια διαρκών εντάσεων από πλευράς της Άγκυρας με ορόσημο τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός διαβλέπει ότι η Τουρκία βρίσκεται σε φάση στροφής στην εξωτερική της πολιτική, καθώς επαναπροσδιορίζει τη σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ πλησιάζοντας περισσότερο προς τη Δύση.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι πάνω στο θετικό αυτό κλίμα που καλλιεργείται να οικοδομηθεί μια νέα κατάσταση που ξεκινά από τα θέματα χαμηλών διπλωματικών απαιτήσεων (θετική ατζέντα) και εξελικτικά φτάνει στο σκληρό πυρήνα της βασικής διαφοράς των δύο χωρών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει την κόκκινη γραμμή βάζοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και τονίζοντας ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας να επιλύσει με δίκαιο τρόπο και με γνώμονα το διεθνές δίκαιο το επίδικο αυτό, με όρους συμβατούς με την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ τη στρατηγική του για την επόμενη μέρα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σκοπός μου είναι εφόσον καταφέρουμε να συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη, ώστε το Διεθνές Δικαστήριο να επιληφθεί αυτής της μεγάλης εκκρεμότητας η οποία έρχεται εδώ και πολλές δεκαετίες», ωστόσο έχει πλήρη επίγνωση ότι πρόκειται για ένα θέμα λεπτών ισορροπιών και κρατά μικρό καλάθι εκτιμώντας ότι ακόμη και να μην προχωρήσει, η εμπέδωση θετικού κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μόνο προς το συμφέρον είναι της χώρας μας».
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα συμφωνήθηκε από κοινού η ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας σε επίπεδο υφυπουργών, υπουργών αλλά και στο ανώτατο, δηλαδή των δύο ηγετών, προκειμένου να δημιουργηθεί μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. «Δεν είμαστε αφελείς και ξέρω ότι δεν είναι εύκολο για χώρες να αλλάξουν την πολιτική τους από τη μία στιγμή στην άλλη. Αλλά οφείλουμε -και οι δύο είμαστε στην αρχή μίας καινούριας κυβερνητικής θητείας, να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο» επισήμανε.
Η συμμαχία Ελλάδας – ΗΠΑ και ο παράγοντας F-16
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται και το «πράσινο φως» για πώληση F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει την παράμετρο της Συμμαχίας, σημειώνοντας ότι: «οποιαδήποτε πώληση εξοπλισμού προς την Τουρκία δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί εις βάρος κάποιας άλλης χώρας συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών, πόσω μάλλον μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ». Άλλωστε τονίζει ότι: «το κύριο μέλημα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να υπάρχει ασφάλεια και ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο». Ισχυρό «χαρτί» για την ελληνική πλευρά αποτελεί η ισχυρή αμυντική συμφωνία με 5ετή διάρκεια που έχει υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, η έγκριση για τα f-35 και προμήθεια το 2028, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε και τη δυνατότητα να προμηθευτεί δωρεάν από τους Αμερικάνους σημαντικό πλεονάζον αμυντικό υλικό ενδεικτικό των εξαιρετικών διμερών σχέσεων. «Δική μας υποχρέωση ήταν πάντα η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία να έχει μια πολύ ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, εμείς είμαστε αμυντική δύναμη. Πιστεύω ότι αυτό με γρήγορους ρυθμούς έχουμε καταφέρει να το πετύχουμε» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.