Μια «ευκαιρία για επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» χαρακτήρισε την συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ και στους δημοσιογράφους Σία Κοσιώνη και Παύλο Τσίμα.

Τόνισε ότι «η Τουρκία φαίνεται έτοιμη για μια στροφή στην εξωτερική της πολιτική που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και τις σχέσεις με την Δύση που μόνο προς όφελος της Ελλάδας μπορεί να βγεί.

Θέλω να ελπίζω ότι αυτή η πολιτική θα έχει συνέπεια, συνέχεια και διάρκεια και πάνω σε αυτό το καλό κλίμα να οικοδομήσουμε μια πολιτική που θα έχει απτά αποτελέσματα».

Για το ποιος είναι ο στόχος είπε ότι «είναι να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Εφόσον αποφασίσουμε να πάμε στη Χάγη και ακόμα και αν δεν καταφέρουμε να το πετύχουμε είναι σημαντική η διατήρηση του καλού κλίματος», τόνισε.

Δεν είμαστε αφελείς αλλά οφείλουμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο

«Θέλουμε», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός, «σχέσεις εμπιστοσύνης και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας. Δεν είμαστε αφελείς αλλά είμαστε στην αρχή μιας νέας θητείας και οφείλουμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο».

Για το αν εμπιστεύεται τον Ερντογάν απάντησε: «σίγουρα έρχεται από μια μεγάλη εκλογική νίκη και δεν χρειάζεται να εκμεταλλευθεί πολιτικά τα ελληνοτουρκικά για εσωτερική κατανάλωση» και πρόσθεσε ότι αυτό που εισέπραξε «είναι μια διαφορετική ατμόσφαιρα σε σχέση με προηγούμενες συναντήσεις».

Υπάρχει μια τολμηρή ατζέντα με την Τουρκία που είμαι διατεθειμένος να διερευνήσω

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι «είναι προς όφελος της Ελλάδας να λύσουμε το πρόβλημα που υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις που μπορεί να είναι η αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης». «Υπαρχει μια τολμηρη ατζεντα με την Τουρκία που ειμαι διατεθειμένος να διερευνήσω», είπε χαρακτηριστικά.

Η στάση του Κογκρέσου για τα F16 δεν έχει αλλάξει

Στην ομιλία μου στο Κογκρέσο αναφέρθηκα στην ανάγκη «οι πωλήσεις εξοπλισμών να συμβάλλουν στην σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «η άποψη του Κογκρέσου ότι οι εξοπλισμοί δεν πρέπει αν χρησιμοποιούνται εις βάρος άλλης χώρα και μάλιστα μέλος του ΝΑΤΟ εξακολουθεί να ισχύει».

«Σύντομα θα έχουμε εξελίξεις για τα εξοπλιστικά της Ελλάδας», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι δεν αναφέρεται μόνο στα F35 αλλά και σε πλεονάζον υλικό που θα μας δοθεί δωρεάν και ανεξάρτητα από τα F16 στην Τουρκία.

Επανέλαβε ότι έθεσε το θέμα της Θράκης και πρόσθεσε ότι είναι ένα εσωτερικό ζήτημα και πως έχει ήδη τοποθετηθεί ότι Έλληνες χριστιανοί και μουσουλμάνοι πρέπει να έχουν ίδια δικαιώματα. Η ερμηνεία της Λωζάνης δεν επιδέχεται αμφισβήτησης και είναι ένα θέμα που αφορά την Ελλάδα. Οι συμπολίτες μας μουσουλμάνοι είναι Έλληνες ευρωπαίοι πολίτες.

Η Βουλή δεν έχει βρει ακόμα το ρυθμό της

Για την Βουλή και τη νέα της σύνθεση ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχει βρει τον ρυθμό της ακόμα. Και εξήγησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αρχηγό και το ΠΑΣΟΚ έχει μοναδικό μέλημα να είναι απέναντι στην κυβέρνηση. Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ με την ψήφο των αποδήμων; Είναι ένας νόμος που ψήφισε. Θα σας έλεγα ότι αν αναγνωρίσουμε ότι η αντιπολίτευση είναι πιο αδύναμη ο μεγεθυντικός φακός στην κυβέρνηση θα είναι στραμμένος στην παραμικρή αδυναμία και το παραμικρό φάουλ.

Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται – Για έφιππη αστυνομία: Ίσως πρέπει να ζητήσω καμήλες

«Επέλεξα ένα τολμηρό rotation. Δεν μου αρέσουν οι συχνές αλλαγές. Μπορεί να υπάρχουν λάθη και αρρυθμίες αλλά για την έφιππη αστυνομία σκέφτηκα ότι ίσως πρέπει να ζητήσω καμήλες από τους φίλους μου στην Σαουδική Αραβία. Δεν την χρειαζόμαστε. Ήταν κάτι που υπήρχε στον προγραμματισμό του υπουργείου ως σκέψη αλλά έκρινα ότι στην παρούσα συγκυρία δεν το χρειαζόμαστε».

«Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Παραδέχθηκε ότι τους δυσκόλεψε στην εφαρμογή της αλλά σημείωσε ότι ασκείται κριτική αλλά «όπου χρειάστηκε παρέμβαση ήταν αποτελεσματική». Είπε ακόμα ότι ο ρόλος της είναι επικουρικός και πως θα συνεχίσουν οι περιπολίες στα πανεπιστήμια.

Επιστρέφοντας στην έφιππη αστυνομία είπε ότι »τα άλογα θα χρειαστεί να μείνουν για λίγο ακόμα στον στάβλο». Ερωτώμενος μάλιστα στις πόσες φορές… «καίγεται» ένας υπουργός, σημείωσε πως «έχω εμπιστοσύνη στους υπουργούς» ενώ τόνισε ότι ο κ. Μηταράκης στο υπουργείο που ήταν έκανε εξαιρετική δουλειά.

Δεν σκέφτομαι την αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή

Ερωτώμενος σχετικά με τα νοσοκομεία, σημείωσε πως «Θα αλλάξει ο τρόπος επιλογής των διοικητών στα νοσοκομεία. Δεν μπορεί να διορίζεις κάποιον ακατάλληλο σε μία θέση, περισσότερα προβλήματα θα δημιουργηθούν».

Για τις ρυθμίσεις στον εκλογικό νόμο, τόνισε πως θα εξετάσουμε τις επιλογές μας πάντα στα πλαίσια του συντάγματος είπε ενόψει των αυτοδιοκητικών εκλογών και του ενδεχόμενου να κατέβει υποψήφιος ο Ηλίας Κασιδιάρης. Είπε επίσης ότι δεν σκέφτεται να αυξήσει το όριο για είσοδο στη Βουλή στο 5%.

«Επίμονος ο πληθωρισμός αλλά παγκόσμιο το φαινόμενο»

Τόνισε ότι ο πληθωρισμός είναι επίμονος στα τρόφιμα αλλά είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Τόνισε ότι στην ακτοπλοΐα έγιναν κινήσεις για τα εισιτήρια με δική του επιμονή και ερωτηθείς για τα σούπερ μάρκετ είπε ότι υπάρχουν ζητήματα ελέγχων και διαφάνειας στην αγορά. Έχουμε έναν ενιαίο μηχανισμό και θα υπάρχουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης. Για τα τρόφιμα ένας τρόπος είναι η διαφάνεια στις τιμές που το είδαμε με το Καλάθι και το Market Pass.

Για την ακτοπλοΐα μπορεί να δημιουργήσουμε ένα παρατηρητήριο τιμών είπε ακόμα και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο αλλά δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε.

Για το πως θα πρέπει να τον κρίνουν οι πολίτες αν δεν ανταποκριθεί και αν έχει περιθώρια για άλλες συγνώμες είπε: «Θα γίνουν και λάθη και αν απαιτηθεί πρωθυπουργική συγνώμη θα υπάρξει. Οι πολίτες θα μας κρίνουν για τις συνέπειες λόγων και έργων. Έχουμε φιλόδοξο σχέδιο και θα κριθούμε από την υλοποίησή του».

Έχουμε, πρόσθεσε, βάλει τον πήχη πολύ ψηλά και πρώτα εγώ ο ίδιος είμαι αυστηρός με τον εαυτό μου και οφείλουμε να είμαστε αυστηροί και να έχουμε τ’ αυτιά μας ανοικτά και να μην είμαστε θύματα της γυάλινης σφαίρας στην οποία μετατρέπεται αυτό εδώ το κτίριο.