Για το τι περιμένει η Αθήνα από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
«Όπως έχουμε πει είναι σημαντικό ότι θα γίνει αυτή η συνάντηση των δυο ηγετών που έχουν νωπή ισχυρή εντολή. Πιστεύουμε στον διάλογο και είναι σημαντικό να συνομιλούμε με την γειτονική χώρα. Δεν υπάρχει δυνατότητα υποχώρησης. Πιστεύουμε στην επίλυση της μίας διαφοράς μας στη βάση του διεθνούς δικαίου». Και συνέχισε: «Εφόσον φανεί και η αντίστοιχη διάθεση από την άλλη πλευρά μπορούμε να έχουμε καλύτερες μέρες. Η ένταση δεν οδήγησε πουθενά».
Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται το μεσημέρι της Τετάρτης 12 Ιουλίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα θα προσέλθει στην συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο με την λογική ότι δεν πρέπει να χαθεί το momentum για διάλογο.
Όπως σημειώνουν, η θετική δυναμική που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά και τους καταστροφικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα και η νωπή λαϊκή εντολή που έχουν και οι δυο ηγέτες πρέπει να αντιμετωπιστεί ως παράθυρο ευκαιρίας για επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι για τον λόγο αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλει να είναι ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας σε κάθε επίπεδο όπως για παράδειγμα στην οικονομία έτσι ώστε να έχει, άλλωστε, υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να είναι ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα και αυτό θα επιδιωχθεί στην επόμενη φάση, όπως και η προώθηση της λεγόμενης «θετικής ατζέντας» που μπορεί να δημιουργήσει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να λειτουργήσει προς όφελος των δύο λαών.
Η Ελλάδα δεν ξεχνά ότι υπάρχουν διαφωνίες καθώς οι θέσεις των δυο χωρών είναι γνωστές αλλά όπως έχει πει πολλές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης «Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε».
Και αυτό μεταφράζεται στην επιδίωξη να συνεχιστεί η ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και ότι ένας νέος κύκλος έντασης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ενώ ενέχει κινδύνους για ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Μένει, όπως τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου, να φανεί αν η Τουρκία θέλει ειλικρινά να γυρίσει σελίδα στις σχέσεις των δυο χωρών καθώς η χώρα μας τάσσεται σταθερά υπέρ μιας ειλικρινούς σχέσης με τη γειτονική χώρα, υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, με διάλογο καλή τη πίστη, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.