Ο Ιούλιος είναι σχετικά ακόμα στην αρχή του αλλά καθώς το πρώτο δεκαήμερο κλείνει σήμερα στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά ότι πρέπει να τρέξουν προκειμένου να φτάσουν στο κοινοβούλιο σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις μέσω των οποίων θα υλοποιούνται οι κυβερνητικές εξαγγελίες. Έτσι, αυτή την εβδομάδα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο το οποίο θα περιέχει όλα τα μέτρα για τα οποία δεσμεύτηκε προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παράλληλα και μετά τον αιφνιδιασμό που επιφύλαξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους πολιτικούς του αντιπάλους από τη Βουλή το βράδυ του Σαββάτου, σήμερα θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που αφορά στην ψήφο των αποδήμων.
Αμέσως θα ξεκινήσει η συζήτηση με τα κόμματα με στόχος να έχει ψηφιστεί πριν το κλείσιμο της Βουλής, δηλαδή πριν τα τέλη Ιουλίου.
Όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές στο Newsbeast, η απόφαση του πρωθυπουργού να κλείσει αυτό το θέμα έχει πολλές αναγνώσεις καθώς όταν μιλούσε για ανάγκη συγκλίσεων και συναινέσεων το εννοούσε απόλυτα και δεν ήταν λόγια του αέρα.
Έτσι, θα διαπιστωθεί και στην πράξη αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει όχι απλά 200 ψήφους που απαιτούνται για να περάσει αυτή η ρύθμιση σύμφωνα με το σύνταγμα, αλλά πολλές περισσότερες όπως ζήτησε και ο ίδιος.
Να θυμίσουμε ότι ο προηγούμενος νόμος που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία ψηφίστηκε από την ίδια το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση και είχε συγκεντρώσει 190 ψήφους.
Αν με τη σημερινή σύνθεση της Βουλής το ψηφίσουν πάλι τα τρία αυτά κόμματα θα συγκεντρώσει 202 ψήφους.
Ωστόσο, παράθυρο άφησε και η Πλεύση Ελευθερίας της κας Κωνσταντοπούλου και βεβαίως μένει να διαπιστωθεί αν θα αλλάξει στάση ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος όμως έχει και άλλα ζητήματα να ασχοληθεί…
Παράλληλα μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι γ.γ. των υπουργείων που δεν είναι μια απλή τυπική διαδικασία αλλά μια κίνηση ουσίας γιατί πολλές φορές οι γ.γ. των υπουργείων είναι οι «αθόρυβοι» και αποτελεσματικοί κρίκοι ανάμεσα στον υπουργό και τον μηχανισμό του κάθε υπουργείου.
Λετονία και Λιθουανία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν το ραντεβού με τον Ερντογάν
Όλα αυτά θα τα παρακολουθεί ο πρωθυπουργός τις τρεις πρώτες ημέρες της εβδομάδας από το εξωτερικό καθώς σήμερα αναχωρεί για την Λετονία σε ένα ταξίδι που θα είναι το πρώτο Έλληνα πρωθυπουργού μετά από 20 χρόνια (τελευταία επίσκεψη είχε γίνει από τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη το 2003).
Πριν αναχωρήσει όμως για την Ρίγα της Λετονίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τηλεφωνήσει σήμερα το πρωί στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη γα να τον ενημερώσει για την στρατηγική που θα ακολουθήσει.
Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη μικρή αυτή χώρα της Βαλτικής ήταν να γίνει πέρυσι αλλά είχε αναβληθεί. Το timing θεωρείται ιδανικό καθώς και η Λετονία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και την Τρίτη ξεκινά η σύνοδος στην γειτονική Λιθουανία με όλο το ενδιαφέρον να στρέφεται στην συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν το μεσημέρι της Τετάρτης 12 Ιουλίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα θα προσέλθει στην συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο με την λογική ότι δεν πρέπει να χαθεί το momentum για διάλογο.
Όπως σημειώνουν, η θετική δυναμική που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά και τους καταστροφικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα και η νωπή λαϊκή εντολή που έχουν και οι δυο ηγέτες πρέπει να αντιμετωπιστεί ως παράθυρο ευκαιρίας για επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι για τον λόγο αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλει να είναι ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας σε κάθε επίπεδο όπως για παράδειγμα στην οικονομία έτσι ώστε να έχει, άλλωστε, υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να είναι ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα και αυτό θα επιδιωχθεί στην επόμενη φάση, όπως και η προώθηση της λεγόμενης «θετικής ατζέντας» που μπορεί να δημιουργήσει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να λειτουργήσει προς όφελος των δύο λαών.
Η Ελλάδα δεν ξεχνά ότι υπάρχουν διαφωνίες καθώς οι θέσεις των δυο χωρών είναι γνωστές αλλά όπως έχει πει πολλές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης «Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε».
Και αυτό μεταφράζεται στην επιδίωξη να συνεχιστεί η ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και ότι ένας νέος κύκλος έντασης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ενώ ενέχει κινδύνους για ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Μένει, όπως τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου, να φανεί αν η Τουρκία θέλει ειλικρινά να γυρίσει σελίδα στις σχέσεις των δυο χωρών καθώς η χώρα μας τάσσεται σταθερά υπέρ μιας ειλικρινούς σχέσης με τη γειτονική χώρα, υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, με διάλογο καλή τη πίστη, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.