Σημαντικές ανακατατάξεις αναμένεται να επέλθουν στη νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου που θα προκύψει μετά τις εκλογές της Κυριακής σε σχέση με τους συσχετισμούς της κάλπης του Μαΐου. Εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να εκλέξει τελικά 162 βουλευτές, ήτοι 16 περισσότερους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του περασμένου μήνα.
Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία χάνει συνολικά 12 βουλευτές και πέφτει εξαιτίας του εκλογικού συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής στους συνολικά 53. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα βρεθεί στην Ολομέλεια, εάν επαληθευτούν επαναλαμβάνουμε οι σφυγμομετρήσεις, με συνολικά 32 βουλευτές από 41 που είχε πριν από περίπου έναν μήνα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος με 20 από τους 26 που διέθετε τον Μάιο και η Ελληνική Λύση από τους 16 θα πέσει στους 11.
Την ίδια ώρα εάν επαληθευτούν οι μετρήσεις και εισέλθει στη Βουλή η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου θα διαθέτει 12 βουλευτές ενώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος Νίκης υπό τον Δημήτρη Νατσιό, συνολικά 10 βουλευτές.
Βάσει της κατανομής των εδρών και του εκλογικού συστήματος αναμένεται να αλλάξουν χέρια σε σχέση με τον Μάιο συνολικά 47 έδρες σε 31 εκλογικές περιφέρειες, ενώ 28 βουλευτές που ορκίστηκαν τον περασμένο μήνα δεν θα καταφέρουν να επανεκλεγούν. Θα μείνουν με τη… γλύκα πως για δύο ημέρες διετέλεσαν μέλη της εθνικής αντιπροσωπεία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία την ίδια ώρα αναμένεται να είναι το κόμμα που θα απωλέσει από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη. Ένα από τα πρόσωπα που κινδυνεύουν είναι ο Παύλος Πολάκης στα Χανιά. Εάν στην εν λόγω εκλογική περιφέρεια διευρυνθεί η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατά 1.500 ψήφους, τότε κατά πάσα πιθανότητα ο πάλαι ποτέ αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν θα βρίσκεται στην επόμενη Βουλή. Εκτός Κοινοβουλίου κινδυνεύει να μείνει επίσης ο Γιάννης Δραγασάκης στον Δυτικό Τομέα, ο εξάδελφος του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Τσίπρας στη Δυτική Αττική και ο Γιάννης Ραγκούσης στη Β’ Πειραιώς. Στη Α’ Θεσσαλονίκης ενδέχεται να χάσει την έδρα του ο Γιάννης Αμανατίδης και στη Β’ Θεσσαλονίκης η δημοσιογράφος Δώρα Αυγέρη. Επίσης κλυδωνίζεται η βουλευτική έδρα του Άγγελου Τόλκα στην Ημαθία, της Σουλτάνας Ελευθεριάδου στην Καβάλα και του Γιάννη Στέφου στα Γιάννενα, ενώ εάν τελικά τα κόμματα στη Βουλή είναι 6 τότε δεν θα καταφέρει να επανεκλεγεί η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Πόπη Τσαπανίδου, καθώς είναι τέταρτη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος. Τη θέση της σε μια τέτοια περίπτωση θα πάρει ο πρώτος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης κινδυνεύει να μείνει χωρίς βουλευτή σε 22 από τις συνολικά 59 εκλογικές περιφέρειες. Ειδικότερα δεν θα έχει όπως όλα δείχνουν εκπρόσωπό της στις 9 μονοεδρικές (Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Λευκάδα, Φλώρινα, Σάμος, Γρεβενά, Καστοριά, Θεσπρωτία, Φωκίδα) σε Λακωνία, Λασίθι, Ρέθυμνο, Χίος όπου βγήκε τρίτο κόμμα τον περασμένο Μάιο και μπορεί να προστεθούν τα Δωδεκάνησα, ο Έβρος, η Ημαθία, η Καβάλα, η Καρδίτσα, οι Κυκλάδες, η Πιερία, τα Χανιά και η Δυτική Αττική.