Η δεύτερη θεματική ενότητα στην οποία κλήθηκε να απαντήσει στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν για την εξωτερική πολιτική και την Άμυνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε από την δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα για τις δαπάνες για την Άμυνα και αν τις αντέχει και αν μπορούν να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείματος.

«Μετά από μια δεκαετία μνημονιακής κρίσης υπήρχαν υστερήσεις ως προς την ετοιμότητά μας. Και αυτό κάναμε με μελετημένα εξοπλιστικά προγράμματα με εισηγήσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και χωρίς απόκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες και γι’ αυτό πετύχαμε πλεόνασμα. Είχαν να διαχειριστώ μια εξαιρετικά επιθετική Τουρκία.. Θωρακίσαμε τα σύνορά μας χτίσαμε συμμαχίες και η ισορροπία στο Κογκρέσο έγειρε προς εμάς. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι είναι δεσμεύσεις που αφορούν όλες τις κυβερνήσεις και δεν επιδέχονται καμίας διαπραγμάτευσης».

Για τις τουρκικές εκλογές και αν θα επιδιώξει συνομιλίες είπε ότι «θα σεβαστούμε την κρίση του τουρκικού λαού και εφόσον με εμπιστευθούν θα συνομιλήσω. Έτσι όμως όπως εκφράστηκε μέσα από το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας είναι καταγεγραμμένο στο DNA των τουρκικών κομμάτων. Δεν έχω αυταπάτες και επιμένω ότι η πολιτική της ισχυρής αποτροπής πρέπει να συνεχιστεί σε κάθε περίπτωση».