Απομένουν μόλις δώδεκα ημέρες μέχρι τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου, ωστόσο στα κομματικά επιτελεία εξακολουθεί να επικρατεί έντονος προβληματισμός όσον αφορά δύο βασικές παραμέτρους που εν τέλει μπορεί να κρίνουν και το αποτέλεσμα, τουλάχιστον όσον αφορά το εάν θα υπάρχει δυνατότητα σύναψης συνεργασιών για τη διακυβέρνηση της χώρας ή όχι.

Εάν για παράδειγμα θα μπορέσει να συγκυβερνήσει η Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ή ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ25 ή θα οδηγηθούμε με συνοπτικές διαδικασίες σε νέες εκλογές την 2α Ιουλίου.

Η μια απ’ αυτές τις παραμέτρους αφορά το μέγεθος της διασποράς των ψήφων προς τα μικρότερα κόμματα, ιδίως μάλιστα μετά τον αποκλεισμό από τον Άρειο Πάγο του κόμματος «Έλληνες» του έγκλειστου πρώην βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη, της «Πατριωτικής Ένωσης» που δημιούργησαν ο ανεξάρτητος μέχρι πρότινος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος με τον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου, του πολιτικού φορέα «Πατρίδα» της Αφροδίτης Λατινοπούλου, αλλά και των «Ελλήνων Χριστιανοδημοκρατών» του πρώην βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου. Ιδίως για το κόμμα Κασιδιάρη που εμφάνιζε και τη μεγαλύτερη δυναμική, καθώς οι σφυγμομετρήσεις το έφεραν να εισέρχεται στο Κοινοβούλιο (άρα να λαμβάνει άνω του 3% πανελλαδικά) είναι άγνωστο ακόμη τί θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι του.

Προ ημερών ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων MRB, Δημήτρης Μαύρος μιλώντας ΕΡΤ, είχε πει ότι «τους ψηφοφόρους του κόμματος «Έλληνες», είχαμε κάνει μια απόπειρα κάποια στιγμή να τους μετρήσουμε προς τα πού θα πάνε, σε περίπτωση που δεν κατέβαινε στις εκλογές το κόμμα Κασιδιάρη. Εκεί φαινόταν λοιπόν ότι οι περισσότεροι εξ αυτών, δεν ήξεραν πού θα πάνε, σε ποσοστό 60%. Ένα 20% δήλωνε ότι θα πήγαινε σε άλλα πολύ μικρά κόμματα και υπήρχε μετά και μία διασπορά ποσοστών στα μεγαλύτερα κόμματα. Η διασπορά προς τη Νέα Δημοκρατία ήταν από τα μικρότερα ποσοστά, γιατί μάλλον θεωρούν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που τους τιμωρεί. Οι περισσότεροι θα πήγαιναν στον κ. Βελόπουλο, και το αμέσως επόμενο ποσοστό πήγαινε στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Αυτό δεν ξέρουμε πώς θα διαμορφωθεί τώρα».

Κάλπη

Η δεύτερη άγνωστη μεταβλητή που προβληματίζει έντονα τα κομματικά επιτελεία, αφορά το υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων που καταγράφεται έως τώρα στις σφυγμομετρήσεις. Μόλις χθες το βράδυ η δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι καταγράφει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό της τάξης του 11,5% που δηλώνει ακόμη αναποφάσιστο ή δεν απαντά, παρά το γεγονός ότι την επόμενη εβδομάδα έχουμε εκλογές. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό που τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προσπαθούν να καταλάβουν σε ποια πλευρά του πολιτικού φάσματος θα κινηθούν αυτοί οι πολίτες, αλλά κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν φαντάζει. Ούτως ή άλλως το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής στρέφει αρκετούς ψηφοφόρους σε μικρότερα κόμματα οπότε το εάν και κατά πόσο θα καρπωθούν από αυτό το 11,5% και κάποιο από τα μεγαλύτερα, μένει να αποδειχθεί στην πράξη.