Κορυφώνεται σταδιακά η προεκλογική περίοδος με τους πολιτικούς αρχηγούς να περιοδεύουν ανά την Ελλάδα ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης με στόχο να προσελκύσουν το εκλογικό σώμα, καθώς παραμένει υψηλό το ποσοστό των αναποφάσιστων, καθιστώντας μήλον της έριδος για τα κόμματα την «γκρίζα ζώνη» αυτή που θα κρίνει και τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάζει στις «δύσκολες» περιοχές με στόχο να βαφτεί ο εκλογικός χάρτης γαλάζιος καθώς θέλει να ξεπεράσει τον πήχη των εκλογών του 2019, όταν είχε κυριαρχήσει η ΝΔ σε 49 περιφέρειες με τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει μόνο 10 (Ξάνθη, Άρτα, Δυτική Αθήνα, Δυτική Αττική, Β΄ Πειραιά, Αχαΐα, Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι).

Στόχος του επιτελείου της Πειραιώς είναι η ΝΔ να βελτιώσει τα εκλογικά ποσοστά της σε περιοχές που έχουν έντονα κεντροαριστερά χαρακτηριστικά, παλιά προπύργια άλλων δυνάμεων, προτάσσοντας το γαλάζιο προεκλογικό πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία (συμπαγές, κοστολογημένο, ρεαλιστικό) και επικοινωνώντας στους πολίτες το έργο που συντελέστηκε από τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνθήκες πολλαπλών κρίσεων ( πανδημία, Έβρος, Ουκρανία, ενεργειακά). Σήμερα το απόγευμα θα περιοδεύσει στην Χαλκίδα, όπου αναμένεται παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων να εγκαινιάσει το Πολεμικό Μουσείο της πόλης.

Διμέτωπος με Τσίπρα και Ανδρουλάκη

Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου τόσο ο  πρωθυπουργός χαράσσει έντονη διαχωριστική γραμμή με τους πολιτικούς του αντιπάλους, πρωτίστως με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και με τον τρίτο πόλο- δυνητικό κυβερνητικό εταίρο τον Νίκο Ανδρουλάκη.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θυμίζει τι συνέβη επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν έκλεισε τις τράπεζες και – όπως είπε χθες από την Πάτρα – «μας φόρτωσε με ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, επέβαλε 29 φόρους και 17 περικοπές, τσάκισε τους συνταξιούχους με τον νόμο Κατρούγκαλου». 

Παράλληλα, αποδόμησε το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι κοστίζει 83 δις ευρώ και κάνοντας λόγο για τζάμπα παροχές, οι οποίες δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη. «Στη σύγκριση προγραμμάτων και συνέπειας ο κ. Τσίπρας δίνει λευκή κόλλα, κι ας αντιγράφει. Μέχρι και το σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη, γινόμαστε Ευρώπη» μιμήθηκε. Βέβαια, κλέβοντας από το ΠΑΣΟΚ, είδα και το «Συμβόλαιο για την Αλλαγή»» είπε χαρακτηριστικά.  Φαρμακερά βέλη όμως ρίχνει ο πρωθυπουργός και κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι επιμένει σε «άγνωστο Χ» πρωθυπουργό ως προϋπόθεση για να συμμετέχει σε συγκυβέρνηση, λέγοντας: «είναι καλό να μετράμε το μπόι μας και όχι τη σκιά μας».

Θεματική εκδήλωση για την οικονομία

Με δυνατό χαρτί της ΝΔ την οικονομία αύριο Κυριακή ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί στα ναυπηγεία της Ελευσίνας σε μια συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση προκειμένου να παρουσιάσει όσα πέτυχε σε μια 4ετία στον τομέα της ανάπτυξης και των επενδύσεων αλλά και να θέσει τους στόχους για το 2023-2027. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει με τοπικούς παράγοντες και πολίτες επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση στήριξε το σύνολο του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου της χώρας με παρεμβάσεις οι οποίες μεταξύ άλλων έσωσαν τα εμβληματικά ναυπηγεία της Ελευσίνας, με επιστροφή των εργαζομένων στις δουλειές τους και επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ.

Σε Ιωάννινα και Άρτα τη Δευτέρα

Δύσκολη περιοχή για τη γαλάζια παράταξη θεωρείται η Άρτα -συνολικά η Ήπειρος- εκτός από τα Γιάννενα, περιοχές στις οποίες αναμένεται να περιοδεύσει ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα. Και μπορεί στις εκλογές του 2019 να αύξησε τα ποσοστά της η ΝΔ, ωστόσο τελικά είχε βρεθεί δεύτερη με διαφορά 500 ψήφων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για το λόγο αυτό αναμένεται να τονίσει ότι  στη σημερινή συγκυρία η σταθερή κυβέρνηση είναι εθνική αναγκαιότητα, σημειώνοντας ότι «πολλά παλιά ιδεολογικά σύνορα ήδη ξεθωριάζουν κάτω από το φως της ανάγκης για ένα καλύτερο αποτέλεσμα”.