Θέση για το θέμα που έχει προκύψει αναφορικά με τις τοποθετήσεις του ΜέΡΑ25 και εκείνους που θεωρούν πως το κόμμα προτείνει την έξοδο από το ευρώ, πήρε ο εκπρόσωπος Τύπου της παράταξης, Έρικ Μιλιτάδης Έντμαν.
Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο κύριος Έντμαν ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «το νόμισμα δεν είναι φετίχ για εμάς».
Μιλώντας και ως πολιτικός διευθυντής του Πανευρωπαϊκού Κινήματος DiEM25, ο κ. Έντμαν περιέγραψε το πρόγραμμα Δήμητρα ως ένα δημοσιονομικό σχέδιο το οποίο το προτείνουν για όλες τις χώρες της Ευρώπης, πανευρωπαϊκά.
«Το ΜέΡΑ25 Γερμανίας και το ΜέΡΑ25 Ιταλίας το έχουν στα πολιτικά τους προγράμματα και με αυτό πορεύονται. Δεν έχει να κάνει τίποτα με το κλείσιμο των τραπεζών. Δεν έχει να κάνει τίποτα με αλλαγή εθνικού νομίσματος. Είναι ένα εργαλείο το οποίο χρειάζονται όλες οι χώρες της Ευρωζώνης και όχι μόνο, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τις καταθέσεις των πολιτών, ειδικά σε μια περίοδο οικονομικής αστάθειας. Πριν λίγους μήνες ποιος θα έλεγε ότι οι τιτάνες του τραπεζικού συστήματος θα κατέρρεαν με αυτό το δραματικό τρόπο» ανέφερε ο κ. Έντμαν.
Πρόσθεσε ακόμα πως «γενικά, το να υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο να οχυρώνει την οικονομία, τις καταθέσεις των πολιτών και την ικανότητα των πολιτών να κάνουν συναλλαγές ασχέτως του τι συμβαίνει στο τραπεζικό σύστημα, είναι κάτι το οποίο είναι εγκληματικό ότι δεν υπάρχει από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα».
«Ο πραγματικός λόγος που γίνεται αυτή η επίθεση στο ΜέΡΑ25 είναι ακριβώς διότι προτείναμε ένα πρόγραμμα και γενικά ένα σύνολο πολιτικών θέσεων, το οποίο δεν υπάρχει από τα άλλα πολιτικά κόμματα. Είναι ένα σχέδιο το οποίο θα έπρεπε να υπάρχει για τη χώρα μας και δεν το προτείνει κανένας άλλος. Κι αυτό είναι ο πραγματικός λόγος που αναλώνονται προσωποκεντρικά και γενικά προσπαθούν να πετάξουν την μπάλα στην κερκίδα με άστοχες παρομοιώσεις για το σχέδιο Δήμητρα αντί να μιλήσουμε για την ουσία και το τι πραγματικά προτείνει το σχέδιο» υποστήριξε ο κ. Έντμαν.
«Δεν έχουμε κανένα απολύτως φετίχ με τα νομίσματα» ξεκαθάρισε ο κ. Έντμαν, λέγοντας χαρακτηριστικά «για εμάς, το νόμισμα πρέπει να είναι υπηρέτης του ανθρώπου και όχι ο άνθρωπος υπηρέτης του νομίσματος».
«Αυτό το οποίο συμβαίνει για πάνω από μία δεκαετία σε αυτή τη χώρα, είναι ένα “ναι σε όλα”, το οποίο διαμορφώνεται μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο προσπαθούν να προωθήσουν τα μνημονιακά κόμματα αυτής της χώρας ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική, ο ΦΠΑ πρέπει να μείνει στα ύψη, δεν μπορούμε να αυξήσουμε σημαντικά τους μισθούς με βάση τον πραγματικό πληθωρισμό, δεν μπορούμε να καταργήσουμε την 100% προπληρωμή του φόρου. Γιατί; Την περίοδο της πανδημίας η Γερμανία κατέβασε τον ΦΠΑ, υπήρξε καμία συζήτηση να κλείσουν τις τράπεζες; Ποια είναι η διαφορά μας; Δεν είμαστε εμείς ανεξάρτητη χώρα;» συνέχισε ο κ. Έντμαν.
Σε καμία περίπτωση το ΜέΡΑ25, δεν επιδιώκει την έξοδο από το ευρώ, διαβεβαίωσε ακόμα ο κ. Έντμαν.
«Εμείς θα προβούμε σε αυτές τις πολιτικές τις οποίες χρειάζεται η χώρα μας για να μπορέσει να ξαναγίνει βιώσιμη και να μη φεύγουν οι νέοι μας στο εξωτερικό. Και από εκεί και πέρα, το αν αυτές οι αυτονόητες πολιτικές θα αποδειχθούν σημείο τριβής με τις Βρυξέλλες αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε καμία έξοδο από το ευρώ και καμία επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Αυτό όμως το οποίο λέμε ότι φοβόμαστε πολύ περισσότερο τη συνέχιση και τη μονιμότητα αυτής της καταστροφικής κατάστασης στη χώρα μας απ’ ό,τι φοβόμαστε την έξοδο από το ευρώ» συμπλήρωσε ο κ. Έντμαν.
Αναλύοντας περαιτέρω τι είναι το σχέδιο Δήμητρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, διευκρίνισε ότι το προτείνουν εντός του ευρώ. «Είναι ουσιαστικά, ψηφιακά ευρώ τα οποία θα υπάρχουν σε λογαριασμούς όλων όσων έχουν ΑΦΜ, δηλαδή και νομικά και φυσικά πρόσωπα αυτής της χώρας. Θα μπορούν να είναι εταιρείες και ιδιώτες και μέσα από αυτούς τους ψηφιακούς λογαριασμούς θα υπάρχει ένα επιπλέον οικονομικό εργαλείο, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι ιδιώτες αυτής της χώρας για να αποπληρώνουν οφειλές προς το Δημόσιο και αναμεταξύ τους.
Ο λογαριασμός στην τράπεζα θα υπάρχει, δεν καταργείται, προσέθεσε ο κ. Έντμαν, ενώ επισήμανε ότι μέσω αυτού του συστήματος θα δημιουργηθεί ένας χώρος δημοσιονομικός, ο οποίος δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, λόγω του χρέους της χώρας, δημόσιου και ιδιωτικού.
«Θα δημιουργηθεί ουσιαστικά, χρήμα με βάση το taxisnet και τις μελλοντικές οφειλές που έχουμε όλοι προς την εφορίαγια παράδειγμα, θα μπορέσει το κράτος να δώσει αυτό το ψηφιακό χρήμα στον κόσμο με βάση το οποίο να μπορέσουν να γίνουν οι αποπληρωμές κάποιων από τις οφειλές» ανέφερε ο κ. Έντμαν.
Έφερε σαν παράδειγμα, ότι αν κάποιος έχει 5000 ευρώ οφειλές στην εφορία, θα του πιστωθεί το ποσό σε ψηφιακό νόμισμα και τα 5.000 που έχει στην τράπεζα δεν θα χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσει για αυτό. «Οπότε δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος που μέσα στον ζουρλομανδύα του ευρώ δεν υπάρχει. Αυτές είναι πολιτικές, αυτονόητες και απλές» υπογράμμισε ο κ. Έντμαν και επισήμανε πως το ψηφιακό νόμισμα θα μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο εντός της Ελλάδος.
«Μιλάμε για δημιουργία δημοσιονομικού χώρου δηλαδή και οικονομικού χώρου για να μπορέσει να ανασάνει η κοινωνία. Όλα αυτά δεν αλλάζουν και ό,τι συναλλαγή θα πρέπει να κάνετε με το εξωτερικό θα μπορείτε να τα κάνετε με τα ευρώ τα οποία έχετε στην τράπεζά σας, τα οποία ξαφνικά θα έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία, διότι δεν θα χρειάζεται να τα χρησιμοποιείτε για να αποπληρώνετε την εφορία» ανέφερε ακόμα.
Ερωτηθείς αν, για παράδειγμα, θα μπορεί κανείς να αγοράσει ψωμί με τον τρόπο αυτό, ο κ. Έντμαν, απάντησε πως θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ψηφιακό νόμισμα και για τέτοιες συναλλαγές, ενώ σημείωσε πως το σχέδιο Δήμητρα δεν θα επηρεάσει τον πληθωρισμό, αφού δεν θα κοπεί χρήμα.