Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, κάθε πολιτικός αρχηγός έχει το δικαίωμα να κατέλθει υποψήφιος σε τρεις διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες και από τη στιγμή που το κόμμα του μπει στη Βουλή, επιλέγει αυτός σε ποια από τις τρεις περιοχές θα είναι βουλευτής. Μάλιστα δεν χρειάζεται καν σταυρό καθώς στο πρόσωπό του συγκεντρώνεται ο συνολικός αριθμός των ψήφων της εν λόγω περιφέρειας. Για παράδειγμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτή τη στιγμή βουλευτής του Β2’ Δυτικού Τομέα Αθηνών. Η Ν.Δ. έλαβε εκεί 65.590 ψήφους στις εκλογές του Ιουλίου 2019. Ε, τόσες ακριβώς ψήφους εμφανίζεται σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών να έχει λάβει και ο κ. Μητσοτάκης.
Πού θα κατέλθουν αυτή τη φορά υποψήφιοι οι πολιτικοί αρχηγοί των μεγάλων κομμάτων; Ας τα πάρουμε με τη σειρά.
Καταρχάς ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι και πάλι υποψήφιος στον Β2 Δυτικό Τομέα Αθηνών καθώς είναι η παραδοσιακή εκλογική του περιφέρεια, αφού από το 2004 που μπήκε στη Βουλή έως το 2015 εκλεγόταν στη Β’ Αθηνών (μετά έσπασε σε τρεις περιφέρειες σε αυτή του Βόρειου Τομέα, του Νότιου Τομέα και του Δυτικού Τομέα). Εκεί έχει τα ερείσματα και την εκλογική του πελατεία.
Η δεύτερη περιφέρεια που θα επιλέξει θα είναι αυτή του Έβρου, καθώς θέλει να στείλει το μήνυμα ότι βρίσκεται κοντά στους ακρίτες μας. Το έχει ανακοινώσει άλλωστε από τις 14 Ιανουαρίου, λέγοντας πως «έχω τη δυνατότητα να είμαι υποψήφιος σε τρεις εκλογικές περιφέρειες και επιλέγω να είμαι υποψήφιος στον Έβρο για λόγους συμβολικούς αλλά και για λόγους ουσιαστικούς. Ο Έβρος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των μεγάλων εθνικών προκλήσεων που αντιμετωπίσαμε αλλά και στην πρώτη γραμμή των αναπτυξιακών προκλήσεων και ευκαιριών που ξετυλίγονται μπροστά μας. Η υποψηφιότητά μου αυτή, πιστεύω ότι έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία και είναι ενδεικτική της προσοχής που προσωπικά αποδίδω σε ολόκληρη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά και ειδικά στον ακριτικό Έβρο».
Η τρίτη περιφέρεια που θα επιλέξει θα έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αλλά όπως όλα δείχνουν θα είναι η Λάρισα όπου υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά την προσέλκυση ψηφοφόρων προς τη Νέα Δημοκρατία.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από την πλευρά του είναι βουλευτής Αχαΐας. Εκεί αναμένεται να είναι υποψήφιος και στις 21 Μαΐου, ενώ όσον αφορά τις δύο άλλες περιοχές που θα επιλέξει, καλείται να συνυπολογίσει τα ποσοστά του κόμματος σε μια σειρά από περιφέρειες, αλλά και το να μην δημιουργήσει πρόβλημα σε κάποια στελέχη που θέλει να βρίσκονται στην επόμενη Βουλή. Η δεύτερη περιφέρεια που θα επιλέξει αναμένεται να είναι αυτή του Ηρακλείου. Ούτως ή άλλως στην Κρήτη ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει αρκετά υψηλά ποσοστά αφού το νησί ήταν κάποτε «πράσινο», αλλά τώρα και στους τέσσερις νομοί του επικρατεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όσον αφορά την τρίτη επιλογή του, ακόμη δεν έχει αποκρυσταλλωθεί.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης που εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής (μέχρι πρότινος ήταν ευρωβουλευτής) θεωρείται σίγουρο ότι θα κατέλθει ως υποψήφιος στον νομό Ηρακλείου, στον τόπο που μεγάλωσε (έχει γεννηθεί στο Ψυχρό Λασιθίου) και τον ξέρει καλά. Και όπως όλα δείχνουν αυτή την έδρα θα κρατήσει κιόλας με δεδομένο ότι το Κίνημα θα εκλέξει και πάλι βουλευτή εκεί. Άρα στο Ηράκλειο θα κατέβουν υποψήφιοι και ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Αλέξης Τσίπρας. Όσον αφορά τη δεύτερη επιλογή του, επικρατέστερη περιοχή θεωρείται ο Νότιος Τομέας Αθηνών, εκεί δηλαδή που πολιτευόταν και η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά (εκτός εάν κάνει την έκπληξη και κατέβει στη Β’ Πειραιώς). Τέλος, όσον αφορά την τρίτη επιλογή του, ο αρχηγός του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, όπως αναφέρουν συνεργάτες του θα κατέβει είτε σε περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας (μάλλον στην Α’ Θεσσαλονίκης) είτε της ανατολική Μακεδονίας (κατά πάσα πιθανότητα στην Ξάνθη).