Στο βρετανικό Κοινοβούλιο, σε μία αίθουσα με πολύ κόσμο, κυρίως νέους, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρώην πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, έδωσε μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία για το μέλλον της ανθρωπότητας, τις ευκαιρίες αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα γενιά.
Ο κ. Παπανδρέου ήταν προσκεκλημένος του ιδρύματος της νεολαίας των Φάμπιανς, μίας δεξαμενής σκέψης που επικεντρώνει το έργο της στις νέες δημόσιες πολιτικές και πολιτικές ιδέες. Πρόκειται για «ένα κίνημα μελών» που είναι «εξαιρετικά ενεργό σε όλη τη Βρετανία» και απευθύνεται, όπως το ίδιο επισημαίνει, σε «όλους τους αριστερούς». Άλλωστε αποτελεί παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος και μία από τις οργανώσεις που το ίδρυσαν με ιστορία που ξεκινάει το 1884.
«Καταρχάς αποτελεί τιμή για εμένα που μου ζητήθηκε να μιλήσω στους νέους του κινήματος Φάμπιανς. Μία κοινότητα που έχει επηρεάσει τη σοσιαλιστική και δημοκρατική σκέψη όχι μόνο εδώ στη Βρετανία αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Με μία παράδοση που ξεπερνάει τα 100 χρόνια και με μέλη της πολύ μεγάλους διανοούμενους, όπως ο Μπέρναρντ Σω και πολλοί άλλοι», δήλωσε, λίγο μετά την ομιλία του, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Παπανδρέου.
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, «το μήνυμα που ήθελα να περάσω είναι πως μπορεί να ζούμε σε μια εποχή αστάθειας, χωρίς τη σιγουριά και την ασφάλεια του αύριο, με πολλές προκλήσεις και δυσκολίες αλλά ίσως η νέα γενιά, αυτή η οποία με κάλεσε να μιλήσω, οι νέοι Φάμπιανς, έχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες, μεγαλύτερη εκπαίδευση, καλύτερη παιδεία από κάθε άλλη γενιά για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που έχουν μπροστά τους». Ο ίδιος σημείωσε ότι «ίσως είναι η τελευταία γενιά που μπορεί να σώσει τον πλανήτη μας ή μάλλον τον πολιτισμό μας από τις τεράστιες απειλές όπως αυτή της κλιματικής αλλαγής αλλά και της πυρηνικής απειλής. Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι δράση με αρχές και αξίες αλλά και μια ηθική στάση απέναντι σε αυτά τα προβλήματα ώστε να σιγουρευτεί ο κόσμος πως υπάρχουν λύσεις. Λύσεις, οι οποίες θα βασίζονται σε μια δημοκρατική διαδικασία διαλόγου, συζήτησης και κοινής αναζήτησης. Για έναν κόσμο καλύτερο, ειρηνικότερο και πιο δίκαιο».
Σε ερώτηση εάν υπάρχει χρόνος για να δράσουμε και να καταφέρουμε να αλλάξουμε την πορεία που έχει πάρει η ανθρωπότητα, ειδικά στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Παπανδρέου απάντησε πως «ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η πολύ γρήγορη και απότομη κλιματική αλλαγή, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι απαραίτητο να υπάρχει ο ακτιβισμός των νέων. Δεν πρέπει οι νέοι να αφεθούν μοιρολατρικά στη σκέψη ότι η πολιτική δεν μπορεί να κάνει τίποτα και πως όλα είναι μαύρα. Αυτή η σκέψη πολύ απλά επιτείνει το πρόβλημα. Γι’ αυτό και η σημερινή μου ομιλία -εκτός των άλλων- ήταν και μια έκκληση προς τους νέους να πάρουν τη ζωή και την τύχη στα χέρια τους».
Όπως τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο κόσμος ανήκει στους νέους, αυτοί θα πρέπει να κάνουν τις αλλαγές. Να παλέψουν γι’ αυτές και εμείς θα είμαστε εδώ για να συμβάλουμε, να βοηθήσουμε με όποια εμπειρία έχουμε αποκτήσει».
Αναφορικά με το μοντέλο διακυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι «σε μια εποχή ανασφάλειας, έλλειψης σιγουριάς, όλοι έχουμε ανάγκη να πιαστούμε από μια ελπίδα, από τον λόγο ενός πολιτικού που τάζει, που θεωρεί ότι έχει λύσεις για όλα και τον εαυτό του σωτήρα». Όπως, όμως, διευκρίνισε, «αυτό το μοντέλο δεν έχει μέλλον γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα. Γιατί πολύ απλά δεν λέει τα πράγματα όπως έχουν. Δεν λέει τις αλήθειες. Αν δεν μιλήσουμε με αλήθεια και αν δεν πούμε ότι δεν έχουμε μόνοι μας τις λύσεις, δεν έχουμε δογματικά τις λύσεις, τότε δεν θα μπορέσουμε να τις βρούμε. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε τις λύσεις».