Μεγάλη συζήτηση έγινε στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για την προ ημερών εμφάνιση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου συζητήθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε από τη μια πλευρά τη σχετική συζήτηση «άκαιρη» και «άστοχη» με την επισήμανση ότι «αδικεί την Ελλάδα γιατί γίνεται τώρα, σε μια προεκλογική περίοδο και θεωρείται παρέμβαση στις εκλογικές διαδικασίες ενός κράτους-μέλους της Ένωσης» και διευκρίνισε πως «εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες». Όμως ο πολύπειρος Μεϊμαράκης που με βάση την προηγούμενη σημείωση δείχνει πως είναι της «καραμανλικής σχολής», βάζει αστερίσκους, καθώς δεν αρνείται τις πολιτικές ευθύνες. Εξάλλου το έχει πει και στο παρελθόν. «Αναλάβαμε και την πολιτική ευθύνη» ήταν η χαρακτηριστική του φράση που δεν προβλήθηκε από τα περισσότερα εγχώρια ΜΜΕ.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που δε βγαίνει εκτός γραμμής και δεν κριτικάρει την κυβέρνηση ανοικτά, τάσσεται υπέρ της διερεύνησης των ποινικών ευθυνών από τη Δικαιοσύνη, λέγοντας ότι «τώρα πλέον αναμένουμε όλοι τις αποφάσεις της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια. Και όλοι θέλουμε να χυθεί άπλετο φως». Το ενδιαφέρον όμως εδώ είναι, εν αντιθέσει με άλλα κεντρικά στελέχη της ΝΔ, δεν αμφισβητεί τον ελεγκτικό ρόλο της ΑΔΑΕ και του προέδρου της Χρήστου Ράμμου, λέγοντας, ότι «οι ανεξάρτητες αρχές έχουν παρέμβει, η Δικαιοσύνη διερευνά το θέμα».
Η διαφοροποίηση όμως του Βαγγ. Μεϊμαράκη έγκειται στο εξής: Δε φέρνουμε θέματα εσωτερικά στο εξωτερικό. Και μάλιστα, όπως θυμίζει σε συνομιλητές του, ο ίδιος δεν το έκανε και ως πρόεδρος της ΝΔ το 2015 και στήριξε τον Αλ. Τσίπρα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για την Ελλάδα.
Καθημερινές συσκέψεις με το στενό κύκλο για τον Τσίπρα
Σε πλήρη ετοιμότητα είναι το εκλογικό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα καθώς η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, για αυτό και το κόμμα πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εκλογική ετοιμότητα. Οι συσκέψεις θα είναι καθημερινές με το στενό εκλογικό επιτελείο, το οποίο απαρτίζουν πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του πρώην Πρωθυπουργού και με τα οποία έχει πορευθεί πολλά χρόνια. Σε αυτό το επιτελείο κεντρικό ρόλο διαδραματίζει ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, που εξακολουθεί να είναι εκ δεξιών του.
Δίπλα του παραμένει ο Νάσος Ηλιόπουλος που θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθηνών και έχει αναλάβει υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας. Κομβικό ρόλο έχει στην εκλογική προετοιμασία το δίδυμο Ράνιας Σβίγκου και Γιώργου Βασιλειάδη, με την γραμματέα να περιοδεύει συνεχώς για να έχει σε εγρήγορση τις νομαρχιακές επιτροπές, ενώ ο αναπληρωτής της κινείται πιο παρασκηνιακά και κάνει κρίσιμες συναντήσεις με κομματικά στελέχη στο πλαίσιο εντολών του Αλ. Τσίπρα.
Το παρών στις συσκέψεις του εκλογικού επιτελείου δίνει και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που έχει την ευθύνη σύνταξης του κυβερνητικού προγράμματος που ολοκληρώνεται, αλλά και ο υπεύθυνος για την αυτοδιοίκηση, Χρήστος Σπίρτζης. Σημαντικό ρόλο στην επαφή με τα ΜΜΕ έχει ο στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου Νίκος Ανδριόπουλος, ενώ παρών στις συσκέψεις δίνει και ο πολύπειρος Μπάμπης Παπαδάκης.
Η Επιτροπή Πολιτικού Αγώνα
Στο πλαίσιο αυτό έμαθα ότι ενεργοποιήθηκε και η Επιτροπή Πολιτικού Αγώνα, συντονιστής της οποίας είναι ο Νίκος Μπίστης και συμμετέχουν ο Νίκος Παππάς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιάννης Ραγκούσης. Η συγκεκριμένη επιτροπή έχει και συνεργασία με τον Στέφανο Τζουμάκα, τον επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικής Στρατηγικής και Ανάλυσης.
Ψηφοδέλτια και ονόματα
Ημέρα ψηφοδελτίων το Σάββατο για τον ΣΥΡΙΖΑ με την συνεδρίαση της Πολιτικής του Γραμματείας. Το ενδιαφέρον είναι ότι τελικά θα είναι υποψήφιοι πρόσωπα της παλιάς φρουράς που το σκέφτονταν, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης που είδε τον Αλ. Τσίπρα και συμφώνησαν να κατέβει στις εκλογές. Επίσης, ο Νίκος Βούτσης θα είναι στην Α’ Αθηνών, ο Θοδωρής Δρίτσας τελευταία φορά υποψήφιος στην Α’ Πειραιώς, ενώ δε θα πολιτευθεί ο Αλέκος Φλαμπουράρης.
Νέα πρόσωπα με ενδιαφέρον από το think tank του Αλ. Τσίπρα που θα δοκιμάσουν την τύχη τους στις εκλογές είναι, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Νίκος Φαραντούρης, στην Κεφαλλονιά και ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, στα Ιωάννινα και η εγκληματολόγος και καθηγήτρια στο Πάντειο, Σοφία Βιδάλη.
Και επειδή σας λέω για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να σας δώσω και μια εικόνα τι είπε ο Αλ. Τσίπρας στον Γιάννη Στουρνάρα, καθώς έμαθα μερικές λεπτομέρειες για την συνάντηση της Τσικνοπέμπτης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Εκεί ο πρώην πρωθυπουργός για το μείζον θέμα των κόκκινων δανείων και της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών ακόμα και για πρώτες κατοικίες, υπογράμμισε ότι θα εφαρμόσει ένα εντελώς διαφορετικό σχέδιο με προστασία της πρώτης κατοικίας και προοπτική βιώσιμων ρυθμίσεων. Ειδικά για το θέμα των κόκκινων δανείων εξέφρασε την έντονη ανησυχία του τόσο για το τσουνάμι πλειστηριασμών που επιφέρει η απόφαση του Αρείου Πάγου μετά και τον πτωχευτικό νόμο του Κυρ. Μητσοτάκη που ήρε για πρώτη φορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, όσο όμως και για μία νέα γενιά κόκκινων δανείων που κινδυνεύει να δημιουργηθεί από τις διαρκείς αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού, με αποτέλεσμα μέχρι πρότινος συνεπείς δανειολήπτες να αδυνατούν πλέον να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους.
Συνάντηση με Παπανδρέου;
Έγινε ή όχι συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Γιώργου Παπαδρέου; Σενάρια επί σεναρίων ξεκίνησαν από παραπολιτική στήλη που ανέφερε ότι προ διμήνου συναντήθηκαν και μάλιστα στο σπίτι του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και συζήτησαν για την τρέχουσα επικαιρότητα. Η αναφορά αυτή προκάλεσε έκπληξη και έγιναν πολλά τηλεφωνήματα. Άλλο ειδησεογραφικό σάιτ έδωσε άλλη εκδοχή και έγραψε πως βρέθηκαν, μετά από πρόσκληση για φαγητό, σε σπίτι γνωστού δημοσιογράφου. Τι έγινε; Από το περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου κάνουν λόγο για «παλιές ιστορίες» και διαψεύδουν ότι υπήρξε τετ α τετ συνάντηση των δύο πρώην πρωθυπουργών. Όμως επιβεβαιώνουν ότι Γ. Παπανδρέου και Αλ. Τσίπρας συναντήθηκαν στις 6 Δεκεμβρίου, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, σε σπίτι δημοσιογράφου και είχαν μια τυπική κοινωνική συνομιλία, μεταξύ πολλών άλλων καλεσμένων. Ποιος ήταν ο δημοσιογράφος; Ο Νίκος Φελέκης.
Η απώλεια του Ελισάφ
Μια μεγάλη απώλεια είναι, όχι μόνο για την πολιτική και την αυτοδιοίκηση, αλλά πρωτίστως για την πανεπιστημιακή κοινότητα, ο θάνατος του μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, δημάρχου Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ. Ο θάνατος του Ελισάφ, του πρώτου Έλληνα Εβραίου δημάρχου σκόρπισε θλίψη. Η κηδεία του θα γίνει το μεσημέρι της Κυριακής (1 μμ) στην Ιερά Συναγωγή Ιωαννίνων και σύμφωνα με πληροφορίες τον επικήδειο θα εκφωνήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Και επειδή αναφερόμαστε στο ταξίδι στο επέκεινα, την Κυριακή γίνονται δυο ετήσια μνημόσυνα με διαφορά μισής ώρας στο Πρώτο Νεκροταφείο, πολιτικών που άφησαν το στίγμα τους: του Δημήτρη Τσοβόλα και της Μαριέττας Γιαννάκου.