Σειρά πρωτοβουλιών στον τομέα της υγείας, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και με τη δέσμευση ότι αν δεν τα τηρήσει θα παραιτηθεί, παρέθεσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας.

«Δεν θα δεχόμαστε πλέον να νοσηλεύονται δώδεκα άνθρωποι στον ίδιο θάλαμο χωρίς τουαλέτα», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος και διαβεβαίωσε ότι στο στόχο αυτό θα συμβάλει η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, στο οποίο προς το παρόν το υπουργείο είναι ουραγός.

«Το μεγάλο μας στοίχημα στην υγεία είναι να περιορίσουμε τις δαπάνες ενός διαπιστωμένα σπάταλου συστήματος -ξοδεύουμε 25 δις ευρώ το χρόνο – χωρίς να θίξουμε τις υπηρεσίες προς τους πολίτες», υπογράμμισε ο υπουργός.
Δήλωσε ευθαρσώς ότι δεν θα παραμείνει στη θέση του αν δεν αρχίσει να λειτουργεί ως το τέλος Μαρτίου η ψηφιοποίηση του διπλογραφικού συστήματος, καθώς και η μηχανοργάνωση τουλάχιστον των αποθηκών, των φαρμακείων και των λογιστηρίων των νοσοκομείων.

Ανακοίνωσε επίσης ότι ως τα τέλη Ιανουαρίου το υπουργείο θα αναλάβει την αρμοδιότητα της τιμολόγησης των φαρμάκων και θα εφαρμόσει νέο σύστημα πληρωμής των προμηθευτών, τονίζοντας ότι μόνο η έγκαιρη πληρωμή επιτρέπει καλύτερες τιμές.

Ο κ. Λοβέρδος προανήγγειλε επίσης ότι θα προτείνει την ψήφιση νέου συστήματος προμηθειών που θα εφαρμοστεί από το 2012, καθώς και ότι από τον Ιούνιο θα ενταχθούν στο ΕΣΥ μονάδες υγείας και προσωπικό των ασφαλιστικών ταμείων αρχικά σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη και σε όλη τη χώρα ως το τέλος του χρόνου.

«Η εφαρμογή των αλλαγών προϋποθέτει σταθερό πολιτικό σύστημα, σταθερή κυβέρνηση και συναινετικό πολιτικό περιβάλλον. Η συναίνεση προϋποθέτει κινήσεις κατά βάση εκ μέρους της πλειοψηφίας, τόσο σε ό,τι αφορά χειρισμούς σε σχέση με το πρόσφατο πολιτικό παρελθόν, όσο και σε σχέση με πρωτοβουλίες που κάθε υπουργείο πρέπει να λάβει. Έτσι σκεφτόμαστε και έτσι πράττουμε στο υπουργείο Υγείας», κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.

Λίγα λεπτά αργότερα όμως δέχθηκε σκληρή επίθεση από τον εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ Αστέριο Ροντούλη, αναφορικά με τον εξορθολογισμό των οικογενειακών και πολυτεκνικών επιδομάτων. Σύμφωνα με τον κ. Ροντούλη, εκπρόσωποι πολυτέκνων παρομοιάζουν τον Ανδρέα Λοβέρδο με τον βασιλιά Ηρώδη.