Το όραμα της Προεδρίας της Αθήνας για το 2023 στο Δίκτυο Συνεργασίας των Βαλκανικών Πόλεων Β40 ανέπτυξε σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, κλείνοντας τις εργασίες της Συνόδου της αμφικτυονίας αυτής των πόλεων της περιοχής μας, που φιλοξενήθηκε στην ελληνική πρωτεύουσα στο διάστημα 22-24 Ιανουαρίου.
Απευθυνόμενος στους 69 δημάρχους από 73 πόλεις σε 10 χώρες ο κ. Μπακογιάννης ξεδίπλωσε τις προτεραιότητες που η αθηναϊκή Προεδρία θα επιδιώξει, με γνώμονα την πλήρη και ενεργό συνεργασία των μελών του Δικτύου. Μία συνεργασία που θα κινηθεί σε έναν οραματικό ορίζοντα, ώστε να επιτευχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πόλεων της Βαλκανικής. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων, για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι θα χρειασθεί συμμετοχή με δράσεις που θα είναι προσιτές και συμπεριληπτικές.
Όπως τόνισε ο κ. Μπακογιάννης στην ατζέντα της Αθήνας για την Προεδρία του Δικτύου περιλαμβάνονται κυρίως οι στόχοι που αφορούν:
- την προσαρμογή και μετρίαση της κλιματικής κρίσης,
- τις έξυπνες πόλεις και τον ψηφιακό μετασχηματισμό,
- την ενίσχυση των δίκαιων και συμπεριληπτικών/ανεκτικών κοινωνιών,
- την οικονομική συνεργασία και ανάπτυξη,
- τη βελτίωση της τοπικής Δημοκρατίας και
- την πολιτιστική εμβάθυνση, η οποία άλλωστε είναι σημαντική καθώς -όπως αποδείχθηκε- οι Βαλκανικές πόλεις μοιράζονται πολλές κοινές κουλτούρες.
Όπως υπογράμμισε, στόχος είναι «ξεκινώντας από “κάτω” να φτάσουμε ψηλά, διασφαλίζοντας την ειρήνη, την ασφάλεια και να καλλιεργήσουμε τη Δημοκρατία στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης». Όπως τόνισε εμφατικά «με όχημα τις Βαλκανικές πόλεις-κέντρα και καύσιμο τη συνεργασία τους» το δίκτυο επιδιώκει να διαπλάσει «τα Βαλκάνια που θέλουμε».
Επιπλέον, επεσήμανε πως οι αυξημένες ανάγκες στις παρούσες διαστάσεις της κρίσης απαιτούν ώστε οι πρωτοβουλίες των πόλεων και των Δήμων να αποκτήσουν μεγαλύτερο εύρος. Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από τις κεντρικές κυβερνήσεις, δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων και οι πόλεις θα πρέπει να πάρουν τα ηνία σε αποφάσεις και πολιτικές που αφορούν τους πολίτες τους. Στο πλαίσιο της προεδρία της Αθήνας, ο κ. Μπακογιάννης ανακοίνωσε επίσης πως θα επισκεφθεί όλες τις πόλεις μέλη του Δικτύου, προκειμένου να προωθήσει την ατζέντα και να ενισχύσει τη συμμετοχικότητα των Δήμων που απαρτίζουν το Β40.
Παράλληλα, εξήγγειλε και τη συνεργασία του Δικτύου Β40 με το δίκτυο ευρωπαϊκών πόλεων Eurocities, του οργανισμού που συμπεριλαμβάνει τις μεγαλύτερες πόλεις της ευρωπαϊκής ηπείρου. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Eurocities και δήμαρχος Φλωρεντίας, Ντάριο Ναρντέλα, ήταν παρών στη Σύνοδο και συμμετείχε στις διμερείς ομάδες εργασίας με πολλούς δημάρχους του Β40.
Στη δική του παρέμβαση, ο κ. Ναρντέλα εξήρε την ποιότητα των συνομιλιών στις ομάδες διμερών συναντήσεων και τη μεγάλη συμμετοχή, που αποδεικνύει τη δυναμική του Β40.
Όπως υπογράμμισε ο ίδιος και το Eurocities έχουν απασχολήσει τα ίδια προβλήματα (ο πόλεμος, η κλιματική αλλαγή, η ψηφιακή μετάβαση, η βιώσιμη ανάπτυξη) με το Δίκτυο των Βαλκανικών Δήμων. Τόνισε δε πώς και πόσο τα δύο δίκτυα έχουν έλθει σε επαφή και το τελευταίο διάστημα, υπενθυμίζοντας την επίσκεψη στην Ουκρανία και τη συνάντηση με τον πρόεδρό της Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Μπακογιάννης, αλλά κυρίως στη στήριξη που παρείχαν τα δύο δίκτυα τον περασμένο Δεκέμβριο στον Δήμαρχο Κων/πολης Εκρέμ Ιμάμογλου για τις περιπέτειές του με την τουρκική προεδρία.
Υπενθυμίζοντας μία φράση του Κεμάλ Ατατούρκ, ο Ναρντέλα διαβεβαίωσε τον Ιμάμογλου πως η δική του μάχη για ακεραιότητα και ελευθερία είναι και δική μας μάχη. Ο Ναρντέλα συμμερίσθηκε την άποψη του Μπακογιάννη πως αίτημα των Δήμων είναι να τους αναγνωρισθεί μία θέση στο τραπέζι των αποφάσεων από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ, καθώς δουλειά τους δεν είναι να εφαρμόζουν μόνο τις αποφάσεις των άλλων, αλλά να συμβάλουν ώστε να λαμβάνονται καλλίτερες αποφάσεις και να εφαρμόζονται πιο λυσιτελείς πολιτικές για τους κατοίκους των πόλεων.
Στη σημερινή εκδήλωση παρενέβη και ο αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών Βλαντίμιρ Πρέμπιλι, ο οποίος χαρακτήρισε τη Σύνοδο του Δικτύου Β40 ένα επαινετό παράδειγμα για το πώς έρχονται κοντά πόλεις και Δήμοι για να αντιμετωπίσουν τα κοινά προβλήματα και προκλήσεις που οι κρίσιμοι καιροί τις φέρνουν αντιμέτωπες. Όπως τόνισε ο κύριος Πρέμπιλι ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κλιματική κρίση, η μετανάστευση, η κρίση της δημοκρατίας σε πολλές περιοχές και όλες οι δυσκολίες που καιροφυλακτούν, καθιστούν αναγκαία τη συνεργασία και συμμετοχή των Δήμων για τη λήψη αποφάσεων και πρωτοβουλιών που βελτιώνουν τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών.