Επιστροφή στην απαιτητική καθημερινότητα από αύριο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κυβερνητικό επιτελείο μετά την μικρή ανάπαυλα των γιορτών σε μια περίοδο που η πολιτική αντιπαράθεση ολοένα και θα κορυφώνεται στο δρόμο προς τις κάλπες.
Ήδη, τα τελευταία 24ωρα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους με αμείωτη σφοδρότητα ακόμα και για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Στην πρώτη προεκλογική σύσκεψη που έγινε την περασμένη Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» του προσεχούς διαστήματος, ο οποίος θα κινηθεί σε δύο άξονες: α) συνέχιση κυβερνητικού έργου και κοινοβουλευτικών διαδικασιών β) προεκλογική προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα – ψηφοδέλτια, πρόγραμμα και περιοδείες- με το σύνθημα του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι: «θα μιλήσουμε ανά την Ελλάδα για το έργο μας».
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr ήδη έχουν «κλειδώσει» οι επισκέψεις στη Λάρισα, την Κομοτηνή, τα Ιωάννινα και την Κοζάνη, ενώ στις περιοδείες αυτές ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει διευρυμένες συσκέψεις με παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορείς της αγοράς.
Οι ημερομηνίες που έχουν πέσει στο τραπέζι
Ο Απρίλιος θεωρείται κάτι παραπάνω από φαβορί ως ο μήνας των εκλογών και οι ημερομηνίες που κυκλώνονται στο ημερολόγιο του πρωθυπουργού έχουν καθεμία τη σημασία τους. Για παράδειγμα, αν οι εκλογές γίνουν στις 9 Απριλίου, τότε οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν στις 21 ή στις 28 Μαΐου πριν δηλαδή τις πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ το ίδιο αναμένεται περίπου να συμβεί αν επιλεγεί η 2α Απριλίου.
Αξιοσημείωτη είναι και η σημειολογία. Κυριακή των Βαΐων (8 Απριλίου 1990) είχαν γίνει εκλογές με νικητή τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ενώ είχαν προηγηθεί 3 εκλογικές αναμετρήσεις 8 μήνες.
Αν επιλεγεί ημερομηνία μετά το Πάσχα και οι εκλογές γίνουν στις 23 Απριλίου τότε δύσκολα θα έχουμε δεύτερες κάλπες μέσα στον Μάιο.
Όποια κι αν είναι η ημερομηνία που θα «κλειδώσει» από τον πρωθυπουργό, στόχος παραμένει το διάστημα ανάμεσα στις δύο αναμετρήσεις να μην ξεπεράσει τις 60 ημέρες.
Στο Μαξίμου εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι θα χρειαστεί σίγουρα δεύτερη κάλπη, καθώς η απλή αναλογική δεν θα βγάλει κυβέρνηση. Έτσι, με βάση αυτό το σκεπτικό, αν οι εκλογές γίνουν Απρίλιο, τότε θα πρέπει η προκήρυξή τους να γίνει Μάρτιο.
Αυτό όμως που δεν παύουν να τονίζουν σε κάθε ευκαιρία είναι η κρισιμότητα της πρώτης κάλπης, καθώς θα αποτελέσει τον «οδηγό» για την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις δεύτερες εκλογές. Με απλά λόγια θα φανεί η δυναμική από την πρώτη κάλπη και στις επόμενες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με το νέο νόμο που ψηφίστηκε το 2020, το πρώτο κόμμα για να σχηματίσει κυβέρνηση θα χρειαστεί ένα ποσοστό πάνω από το 37% για να επιτύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία.
Μεγάλο ρόλο θα παίξουν βεβαίως και τα ποσοστά που θα πάρουν τα λεγόμενα μικρά κόμματα και ποια από αυτά θα μπουν στην νέα Βουλή.
Οικονομία και καθημερινότητα βαραίνουν στο ζύγι
Καταρτίζοντας το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη 4ετία τα επιτελικά στελέχη με επικεφαλής τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο, τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Παύλο Μαρινάκη και τον στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάση Νέζη γνωρίζουν πολύ καλά ότι το βάρος πρέπει να πέσει στην οικονομία αλλά και στην δύσκολη καθημερινότητα για πολλούς Έλληνες.
Έτσι, σε ανοικτή γραμμή με τα υπουργεία αξιοποιείται κάθε πόρος του Ταμείου Ανάκαμψης με τις εκταμιεύσεις που προβλέπονται για το 2023 να φτάνουν τα 6 δις ευρώ. Οι στόχοι είναι δύσκολοι καθώς απαιτείται αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.
Παράλληλα με το Ταμείο Ανάκαμψης στην κυβέρνηση προσβλέπουν και στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα η οποία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες εσωτερικούς αλλά και εξωγενείς.
Όσον αφορά στην καθημερινότητα και γνωρίζοντας ότι οι ενεργειακές ανάγκες θα αυξηθούν λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας στα συρτάρια του πρωθυπουργού βρίσκεται ένα πλέγμα μέτρων τα οποία θα χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν όταν και αν χρειαστεί.
Το 2023 μπήκε με αυξήσεις στις συντάξεις και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ωστόσο με τον πληθωρισμό να καλπάζει στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν καλά πως πρέπει ανά πάσα στιγμή να βρίσκονται σε ετοιμότητα να παρέμβουν.
Υπάρχει επίσης το «μαξιλάρι» τουλάχιστον 1 δις ευρώ, το οποίο θα «μεταφραστεί» σε νέα μέτρα στήριξης απέναντι στην ακρίβεια όπου και αν χρειαστεί, ενώ υπάρχει ήδη ένα μέτρο το οποίο δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, το Market Pass, το οποίο θα έχει διάρκεια 6 μήνες.
Στην φαρέτρα των μέτρων στήριξης παραμένει και είναι εφικτό το να δοθεί ένα έκτακτο επίδομα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες λίγο πριν το Πάσχα, όπως άλλωστε έγινε και τα Χριστούγεννα.
Η Πρωταπριλιά θα φέρει επίσης την αύξηση του κατώτατου μισθού, με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει ωστόσο σε όλους τους τόνους ότι οι μισθοί στην Ελλάδα παραμένουν ακόμα πολύ χαμηλοί. Και για τον λόγο αυτό θα ακουστεί πολλές φορές το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές να λέει την φράση: «Καλύτεροι μισθοί για όλους τους Έλληνες», αποτελώντας κεντρικό μέλημα της δεύτερης γαλάζιας τετραετίας.