Αντίστροφη μέτρηση για την κατάρτιση των γαλάζιων ψηφοδελτίων, τα οποία θα αρχίσουν να ανακοινώνονται εντός του Ιανουαρίου με τον πρωθυπουργό εκτός από το «κλείδωμα» της ημερομηνίας των εκλογών να βάζει την προσωπική του «σφραγίδα» και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίου ως είθισται, οι επιλογές προσώπων έχουν ουσιαστικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα σε σχέση με το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει ενόψει της διπλής εκλογικής αναμέτρησης.
Χαμηλές πτήσεις όμως καταγράφει η εγγραφή των Ελλήνων ομογενών στην ειδική πλατφόρμα, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Ήδη «τρέχει» καμπάνια για τους απόδημους, προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή τους, ωστόσο οι προϋποθέσεις που υπάρχουν – μεταξύ των οποίων και η ύπαρξη ΑΦΜ στην Ελλάδα- φαίνεται ότι λειτουργούν αποτρεπτικά.
Μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί σχεδόν 3.500 ομογενείς, γεγονός που έχει βάλει την κυβέρνηση σε δεύτερες σκέψεις για ενδεχόμενη αλλαγή στον τρόπο εκλογής των αποδήμων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, γεγονός όμως που προϋποθέτει διακομματική συναίνεση, καθώς απαιτούνται 200 βουλευτές για να ισχύσει από τις προσεχείς εκλογές.
«Οι αιτήσεις που έχουν γίνει είναι κοντά στις 3.500, έχουν εγκριθεί 2.600-2.700 από αυτές. Θα γίνει εκ νέου μια εκστρατεία ενημέρωσης των κατοίκων του εξωτερικού, καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές, Όμως, είναι μικροί οι αριθμοί, εδώ πρέπει να κάνουμε κάποιες σκέψεις» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, υπό επεξεργασία βρίσκεται σχετική τροπολογία σε σχέση με των αριθμό των βουλευτών Επικρατείας, ο οποίος στο πλαίσιο της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού έχει αυξηθεί από τους 12 στους 15, με αποτέλεσμα να χάνουν από μία έδρα ο Νότιος Τομέας Αθηνών, η Αχαΐα και η Α’ Αθηνών. Ουσιαστικά αυτό που συζητείται στο παρασκήνιο είναι να υπάρξει συσχετισμός μεταξύ του αριθμού των συμμετεχόντων ομογενών στις εκλογές με τη θέση εκλόγιμη ή μη στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του εκπροσώπου τους. Ωστόσο ήδη διαρρέεται από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι μια τέτοια κίνηση θα έπεφτε στο κενό, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη σχολιάζει σχετικά για το ενδεχόμενο αλλαγής του νόμου μειώνοντας την εκπροσώπηση των Ελλήνων της διασποράς στην επόμενη βουλή: «Δεν πρόκειται μόνο για σιωπηρή ομολογία αποτυχίας, αλλά για μια ακόμη αντιθεσμική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία δεν πρόκειται να συναινέσουμε».
Και μπορεί όλα αυτά να βρίσκονται υπό σκέψη, το σίγουρο είναι πάντως ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν με το νέο εκλογικό χάρτη, όπως αυτός θα προκύψει από την τελευταία απογραφή. Αυτό που αναμένεται είναι να υπάρξει σύμφωνα με τον υφυπουργό ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρο Λιβάνιο, γνώστη των εκλογικών συσχετισμών είναι μετακίνηση εδρών από 8 με 10 περιφερειακές εκλογικές περιφέρειες σε αντίστοιχες της τ. Β’ Αθηνών (νυν βόρειος, δυτικός και νότιος τομέας), της Ανατολικής Αττικής, Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης και πιθανώς σε δύο ακόμα περιφέρειες». Εντός των προσεχών ημερών η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει τα επίσημα στοιχεία, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να γνωρίζουν τα κόμματα τον ακριβή αριθμό των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια.