Την ώρα που η ημερομηνία των εκλογών παραμένει ρευστή, με τον Κυριακό Μητσοτάκη να αναμένεται να πάρει τις αποφάσεις του για το πώς θα κινηθεί μετά τις γιορτές στο πατρικό του στα Χανιά κι όχι στο Μέτσοβο όπως είχε πει στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, διάφορα σενάρια συνεχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, οι εκλογές θα γίνουν την Κυριακή των Βαΐων (9 Απριλίου), με τη δεύτερη κάλπη να είναι πιθανότερο να στηθεί είτε στις 8 είτε στις 15 Μαΐου.
Η εφημερίδα προσδιορίζει πέντε λόγους που ο πρωθυπουργός τείνει να επιλέξει την παραπάνω ημερομηνία. Αφενός με αυτόν τον τρόπο εξαντλείται ουσιαστικά η κυβερνητική θητεία, άρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται συνεπής στην δέσμευσή του (στο υπουργικό συμβούλιο) για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, αφετέρου θα έχουν αποσαφηνισθεί μία σειρά από εξαγγελίες που έχουν γίνει, όπως το market pass, η αύξηση των συντάξεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού, την 1η Μαϊου.
Η 9η Απριλίου είναι η Κυριακή των Βαϊων, μία εβδομάδα πριν το Πάσχα, και ο χρόνος μέχρι την προκήρυξή τους επιτρέπει στην κυβέρνηση να έχει επαρκή κοινοβουλευτικό χρόνο για την ψήφιση μεταρρυθμίσεων (όπως αυτή για τα «πόθεν έσχες»), καθώς και να έχει σχηματίσει καθαρή εικόνα για την δημοσιονομική κατάσταση, ενώ στο πίσω μέρος του μυαλού του πρωθυπουργού βρίσκεται και η διαμόρφωση συνθηκών που θα περιγράφουν την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το πρόβλημα που μελετούν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι, ωστόσο, οι ετεροδημότες που θα πρέπει να μετακινηθούν στις εκλογικές τους περιφέρειες μία εβδομάδα πριν το Πάσχα -όταν δηλαδή γίνεται παραδοσιακά η μετάβαση προς τους προορισμούς της επαρχίας-, ενώ είναι σαφές πως με αυτό το σενάριο, που κατά την εφημερίδα θεωρείται βέβαιο, η διαδικασία των διερευνητικών εντολών (τρεις ημέρες για κάθε ένα από τα τρία πρώτα κόμματα, χωρίς, φυσικά, την υποχρέωση να εξαντληθεί αυτό το περιθώριο) θα υλοποιηθεί την Μεγάλη Εβδομάδα. Το τελευταίο δεν είναι σύνηθες και δημιουργεί προβληματισμούς, ωστόσο όλα δείχνουν πως οι αποφάσεις έχουν ληφθεί.