Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη λίγο πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή αποτέλεσε για τον ίδιο το κλείσιμο ενός κύκλου και το άνοιγμα ενός νέου. Ο απολογισμός στον οποίο προχώρησε ενώπιον της ολομέλειας αλλά και όσων παρακολουθούσαν τις καθιερωμένες ομιλίες των πολιτικών αρχηγών ήταν αυτό που ονόμασε ο ίδιος, το κλείσιμο ενός θετικού κύκλου.
Και το μέλλον το οποίο έδειξε ότι οραματίζεται δεν περιέχει εντός του παροχολογία, αλλά στόχους και προοπτική.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε τους τόνους σε συγκεκριμένες στιγμές του λόγου του αλλά στις 6.000 και πλέον λέξεις επικεντρώθηκε στο να περιγράφει το άμεσο και το απώτερο μέλλον αν οι πολίτες του δώσουν δεύτερη θητεία.
Και φυσικά κυριάρχησε η νέα εξαγγελία, το λεγόμενο food pass, ένα μέτρο που αφορά 8,4 εκατομμύρια πολίτες, ενώ το σύνθημα που ακούστηκε από τα χείλη του πρωθυπουργού για την επόμενη 4ετια ήταν «καλύτεροι μισθοί».
Ο νέος προϋπολογισμός που δεν έχει καταρτιστεί με ορίζοντα μηνών αλλά τετραετίας, είναι κατ’αρχήν ο πρώτος ύστερα από 12 χρόνια εκτός ενισχυμένης εποπτείας και διαπνέεται από ανάπτυξη στην οικονομία αλλά και φροντίδα στην κοινωνία και μεταρρυθμίσεις.
Η κυβέρνηση έχει ποντάρει πολλά στον τομέα των επενδύσεων και στις εξαγωγές. Ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων θεωρεί ότι έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον το οποίο ακόμα και κολοσσοί της τεχνολογίας θεωρούν φιλικό. Επικαλούνται μάλιστα και τις προβλέψεις της Κομισιόν η οποία «βλέπει» πρωτιά για την Ελλάδα έως το 2025.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν πάψει να ελπίζουν ότι από την στιγμή που το 2023 η Ελλάδα θα γυρίσει σε πρωτογενή πλεονάσματα η επενδυτική βαθμίδα δεν είναι μακριά.
Η στήριξη στους πολίτες
Ο πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε στην ανάγνωση οικονομικών στοιχείων και ξεκαθάρισε ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ελάφρυνση των πολιτών και στήριξή τους στην δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά και η αναγέννηση της χώρας μέσα από τα μεγάλα έργα θα εξακολουθήσουν να ισχύουν. Με άλλα λόγια η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών θα είναι από τους βασικούς στόχους και για το μέλλον.
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου προϋπολογισμού είναι ότι αναγνωρίζει την απόσταση που έχει διανυθεί, αλλά δεν παραγνωρίζει και τα εμπόδια τα οποία έρχονται.
Ωστόσο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο δηλώνουν προετοιμασμένοι για τις όποιες δυσκολίες, άλλωστε – όπως επισημαίνουν – είναι μια κυβέρνηση που έχει δοκιμαστεί στις κρίσεις.
Οι τρεις άξονες στους οποίους θα κινηθεί είναι: α) στήριξη του εισοδήματος β) προστασία από τις συνέπειες της ενεργειακής «θύελλας» και γ) ανάπτυξη. Κορμός της το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», ένα πρόγραμμα στο οποίο έχουν ενταχθεί ήδη 440 έργα, συνολικού ύψους σχεδόν 14 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τα μέτρα που έρχονται
– Αύξηση περίπου 8% σε 1.700.000 συνταξιούχους
– Έμμεσο όφελος σε 1.000.000 συνταξιούχους από την πλήρη κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης
– Επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ σε 2.300.000 πιο ευάλωτους πολίτες. Θα καταβληθεί στις 20 Δεκεμβρίου.
– Αύξηση 10% σε 20.000 γιατρούς του ΕΣΥ
– Μόνιμη αύξηση στα επιδόματα όσων υπηρετούν σε ΜΕΘ, σε Επείγοντα και ΕΚΑΒ
-Έκτακτη ενίσχυση 600 ευρώ σε μάχιμους λιμενικούς και αστυνομικούς
– Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου του 2023
– Διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα
– Απαλλαγή από τον φόρο επιτηδεύματος για όσους επαγγελματίες και επιχειρήσεις κάνουν μόνιμες προσλήψεις
– Συνέχιση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς της ενέργειας
Τι προβλέπει το νέο μέτρο
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε το λεγόμενο food pass, η χρηματοδότηση του οποίου θα προκύψει από την φορολόγηση των κερδών των διυλιστηρίων.
Όπως εξήγησε για την κυβέρνηση είναι μη διαπραγματεύσιμη η πολιτική για κοινωνική δικαιοσύνη και το μέτρο αυτό απαντά στη συγκυρία, γιατί θωρακίζει το πρώτο σημείο το οποίο χτυπά η ακρίβεια: αυτό της κατανάλωσης για βασικά αγαθά. Τονίζεται δε ότι η κυβέρνηση δεν δανείζεται για να δώσει αλλά επιστρέφει στον πολίτη την υπεραπόδοση της οικονομίας και τα αυξημένα κέρδη κάποιων επιχειρήσεων.
Το νέο αυτό μέτρο θα τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο και για έξι μήνες. Η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού στα σούπερ μάρκετ και σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων π.χ. φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ζαχαροπλαστεία, ιχθυοπωλεία.
Θα λειτουργεί όπως το Fuel Pass και η περίμετρος του μέτρου θα απλώνεται μέχρι και για εισοδήματα 24.000 ευρώ για ένα ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 650 εκατομμύρια και θα εισπραχθεί από τα δύο ελληνικά διυλιστήρια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2023 και το κλείσιμο της κυβερνητικής θητείας ως την οικονομική γέφυρα προς μια δεύτερη τετραετία και παράφρασε το «το είπαμε, το κάναμε», σε «το κάναμε και θα το ξανακάνουμε».