Για τις συντάξεις και τις αυξήσεις που αναμένονται μίλησε την Πέμπτη (24/11) ο Κωστής Χατζηδάκης ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο εξορθολογισμού της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έδωσε διευκρινίσεις αναφορά με το πόσοι και ποιοι αναμένεται να πάρουν διπλή ή τριπλή αύξηση.

«Είμαι περίεργος να δω αν η αντιπολίτευση θα καταψηφίσει ένα νομοσχέδιο με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα. Με ρυθμίσεις για ενίσχυση του εισοδήματος εκατομμυρίων συμπολιτών μας, κοινωνικές ρυθμίσεις και ρυθμίσεις εξορθολογισμού. Αν το υπερψηφίσετε επί της αρχής και επί των άρθρων θα είστε ανακόλουθοι με όσα λέτε, αν το καταψηφίσετε εμείς αύριο θα υπενθυμίσουμε σε μια σειρά κοινωνικών ομάδων (στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους αναπήρους, τους οροθετικούς κ.α.) ότι στρέφεστε εναντίον τους. Έχετε ένα σκληρό δίλημμα να αντιμετωπίσετε» τόνισε.

Χατζηδάκης

Εστιάζοντας στις ρυθμίσεις για την στήριξη του εισοδήματος των πολιτών ο Κώστης Χατζηδάκης επεσήμανε:

  • Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 2,3 εκατ. ευάλωτους πολίτες: συνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού, που θα δοθεί ως τις 20 Δεκεμβρίου.
  • Την οριζόντια αύξηση 7,75 % που θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2023 με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου, σε 1.724.713 συνταξιούχους (επί συνόλου 2,3 εκατ.).

Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, η αύξηση αυτή είναι, μόνο η μία από τις τέσσερις κατηγορίες αυξήσεων στις συντάξεις που θα δοθούν το 2023. «Οι άλλες τρεις προκύπτουν από την κατάργηση από 1ης Ιανουαρίου 2023 της εισφοράς αλληλεγγύης (αφορά 912.644 συνταξιούχους), το έκτακτο επίδομα ύψους 250 ευρώ (για 1.206.624 συνταξιούχους) και την τέταρτη δόση επανυπολογισμού για τους συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, τους οποίους είχε τιμωρήσει ο νόμος Κατρούγκαλου (αφορά 231.655 συνταξιούχους)» δήλωσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός:

  • Μία τουλάχιστον αύξηση θα λάβουν 2.499.285 συνταξιούχοι.
  • Διπλή αύξηση θα λάβουν 1.344.696 εκατ. συνταξιούχοι,
  • Τριπλή αύξηση θα λάβουν 185.649 συνταξιούχοι.

Τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη θα λάβει ένας στους δύο συνταξιούχους, (και ορισμένοι θα λάβουν περισσότερα).

Το 83 % όσων έχουν προσωπική διαφορά, θα έχουν και αυτοί θετική επίδραση είτε λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, είτε λόγω του έκτακτου επιδόματος, που μπορεί να φθάσει και τα 600 ευρώ το χρόνο.

Συνολικά το 94,6 % των συνταξιούχων θα πάρουν αύξηση.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπενθύμισε επίσης τις πέντε βασικές ρυθμίσεις εξορθολογισμού της ασφαλιστικής νομοθεσίας που είναι:

  • Η μείωση του χρόνου παραγραφής των μη βεβαιωμένων οφειλών στον ΕΦΚΛ σε 10 χρόνια από 20
  • Η αύξηση των δόσεων για τις ρυθμισμένες οφειλές στον ΕΦΚΑ σε 24 δόσεις, όπως ισχύει και για οφειλές στην Εφορία
  • Η επέκταση της «μάχιμης πενταετίας» σε όλους τους ενστόλους
  • Η θέσπιση πλαφόν και για τις επικουρικές συντάξεις, ειδάλλως ορισμένες ομάδες θα ελάμβαναν υπέρογκες συντάξεις 15.000 ή 20.000 ευρώ το μήνα.
  • Η δυνατότητα που δίνεται στις δημόσιες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων που διαχειρίζονται εδώ και 20 χρόνια με επιτυχία τα αποθεματικά του ΕΦΚΑ να κάνουν το ίδιο και για τα αποθεματικά του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε για την διάταξη αυτή, ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι εξαιτίας της μη επαγγελματικής διαχείρισης των αποθεματικών του Ταμείου, η αξία τους έχει απομειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Όπως είπε, «Έχει απομείνει μόνο το 37%. Η κριτική που θα έπρεπε να ασκείται είναι η ανάποδη, γιατί δηλαδή μια τέτοια ρύθμιση στα όρια του αυτονόητου δεν ήρθε νωρίτερα».

Χατζηδάκης

Ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης και στις κυριότερες από τις κοινωνικές ρυθμίσεις που είναι η μείωση του ποσοστού αναπηρίας στο 50% για τη λήψη σύνταξης και παροχών αναπηρίας για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ για τους οποίους προβλεπόταν μεγαλύτερο ποσοστό, η απαγόρευση των διακρίσεων στην εργασία σε βάρος των οροθετικών και η επέκταση της άδειας μητρότητας για τις μισθωτές στον ιδιωτικό τομέα σε εννέα μήνες από έξι, κατ’ αναλογία της αντίστοιχης άδειας που δικαιούνται οι μητέρες που εργάζονται στο Δημόσιο.

«Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τον δρόμο των συνθημάτων, του ψεύδους και του αρνητισμού. Είναι δικαίωμά σας αν έχετε επιλέξει να βαδίσετε αυτό το δρόμο, να τον βαδίσετε μόνοι σας. Εμείς στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε στον δρόμο των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων, εφαρμόζοντας μια κοινωνική πολιτική όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη» είπε κλείνοντας.