Η Έλενα Ράπτη σε συνέντευξή της στο Newsbeast απαντάει για τις φήμες που την θέλουν να διεκδικεί τον δήμο Θεσσαλονίκης στις επόμενες δημοτικές εκλογές και αναλύει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση, στο οποίο είναι επικεφαλής και περιγράφει τι περιλαμβάνει.
Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε πως όλες οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, ενώ μίλησε και για τα μηνύματα που στέλνει η καμπάνια «1 στα 5» του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.
Το 2023 εκτός από έτος εθνικών εκλογών είναι και έτος αυτοδιοικητικών εκλογών. Υπάρχει πιθανότητα μετάθεσης των δεύτερων σε νωρίτερο χρόνο;
Νομίζω πως το θέμα αυτό έχει εξαντληθεί και με δηλώσεις του υφυπουργού εσωτερικών κου Πέτσα. Ισχύει ο νόμος 4804/2021 που προβλέπει τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών της αυτοδιοίκησης και αυτός είναι στις 8 Οκτωβρίου του 2023. Αντιλαμβάνομαι πως είναι δύσκολο για την ελληνική πραγματικότητα να προσαρμοσθεί στη νέα αντίληψη τήρησης των θεσμικών προθεσμιών των εκλογών, αφού ανάλογες αμφιβολίες έχουν εκφραστεί και για τον χρόνο των εθνικών εκλογών. Όλες οι εκλογές λοιπόν, στην ώρα τους.
Παρακολουθείτε τα δρώμενα του Δήμου Θεσσαλονίκης; Από εκεί ξεκινήσατε τα πρώτα σας βήματα στην πολιτική...
Ασφαλώς και τα παρακολουθώ. Η αυτοδιοίκηση επιτελεί ένα μεγάλο έργο και μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει επιφορτισθεί και με δεκάδες κρίσιμες αρμοδιότητες. Για αυτό και αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση η στήριξη της αυτοδιοίκησης. Κανένας δεν πρέπει να ξεχνά από που ξεκίνησε. Η δική μου εμπειρία στο Δήμο Θεσσαλονίκης ήταν εξαιρετική και έχω πλήρη εικόνα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι δήμοι στη διαχείριση της καθημερινότητας. Έχω συχνή επαφή με τον δήμαρχο και έχει την αμέριστη βοήθειά μου όπου μπορώ να συμβάλω, άλλωστε για μένα είναι αυτονόητο πως αυτοδιοικητικοί και βουλευτές οφείλουν να συνεργάζονται για το καλό μιας πόλης.
Με τις δημοτικές εκλογές να πλησιάζουν, ακούγεται πάλι το όνομά σας για το Δήμο Θεσσαλονίκης. Το σκέφτεστε;
Οι ίδιες φήμες υπήρχαν και στις προηγούμενες εκλογές. Αυτή η χρονική στιγμή με βρίσκει σε μια πολύ έντονη βουλευτική θητεία, με τη χώρα να αντιμετωπίζει πολλά ανοιχτά θέματα και προκλήσεις και με τον Πρωθυπουργό να μου έχει αναθέσει την ευθύνη συντονισμού και υλοποίησης ενός μεγάλου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης που αποτελεί για μένα στόχο ζωής. Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω παρατήσει τους στόχους μου και τους ανθρώπους που με εμπιστεύονται, για να επιδιώξω κάτι άλλο. Θέλω να ξεκαθαρίσω λοιπόν πως δεν υπάρχει καμία σκέψη να είμαι υποψήφια για τον Δήμο της Θεσσαλονίκης στις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Είστε Επικεφαλής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση. Τι περιλαμβάνει;
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση αποτελεί μια ολιστική παρέμβαση στο υφιστάμενο πλαίσιο δομών και λειτουργιών για την πρόληψη του φαινομένου, την προαγωγή της αποκάλυψής του όταν συμβαίνει, την γρήγορη και αποτελεσματική δίωξη των δραστών και την παροχή προστασίας και στήριξης στα θύματα.
Είναι ένα «συλλογικό έργο 12 Υπουργείων υπό το συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Ένα πολυσχιδές σχέδιο με 11 οριζόντιες πολιτικές και 80 επιμέρους δράσεις. Το 75% των δράσεων έχει ήδη ενταχθεί στα ετήσια σχέδια δράσης των Υπουργείων και αρκετές από αυτές υλοποιούνται ήδη.
Σημειώνεται ότι τη βούληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανάπτυξη, υιοθέτηση και υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Νοέμβριο του 2021 σε ειδική αφιερωματική ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Η συνολική διάρκεια υλοποίησής του θα είναι 5 χρόνια (2022-2027).
Ποια είναι τα σημαντικά μηνύματα της καμπάνιας «1 στα 5» του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης;
Η καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης απευθύνεται στις τρυφερές ηλικίες 4 ως 10 ετών, γιατί ο δράστης στοχεύει σε αυτές τις ηλικίες. Στα παιδιά πρέπει να μιλάμε απλά και κατανοητά. Αυτή είναι και η φιλοσοφία όλων των ενημερωτικών εργαλείων της καμπάνιας που στοχεύουν στην ενημέρωση και ενδυνάμωση των παιδιών μέσα από απλούς κανόνες αυτοπροστασίας όπως ο κανόνας των εσωρούχων. Μαθαίνουν στα παιδιά ότι το σώμα τους τούς ανήκει, τη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό κι ένα κακό άγγιγμα, σε ένα καλό κι ένα κακό μυστικό, τη διαφορά ανάμεσα στο δώρο και τη δωροδοκία, το δικαίωμα να αρνηθούν ένα φιλί ή ένα χάδι. Όταν ένα άγγιγμα ή ένα μυστικό προκαλεί άγχος, αμηχανία, στενοχώρια ή φόβο, τότε δεν είναι καλό και πρέπει αμέσως να το πουν σε κάποιον μεγάλο που εμπιστεύονται.