Φανερά ενοχλημένος από την ενορχηστρωμένη επίθεση που δέχεται για την υπόθεση των παρακολουθήσεων ο ίδιος προσωπικά και η κυβέρνηση στο σύνολό της εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς ως ανυπόστατους που δεν στηρίζονται σε αποδείξεις και κάνοντας λόγο για στοχοποίησή του από συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας με συνεχείς επιθέσεις λάσπης. Σύνδεσε δε την περίπτωση της Novartis με τις παρακολουθήσεις, σημειώνοντας ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται από τους ίδιους ακριβώς υποκινητές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που χαρακτηρίζεται από αυτοσυγκράτηση και μετρημένες κινήσεις, δεν θέλησε να κρύψει την οργή του για όσα καταγγέλλονται στη δημόσια σφαίρα τις τελευταίες ημέρες για παρακράτος και παράκεντρα εξουσίας που έχουν «φωλιάσει» στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξήγησε ότι είναι διαφορετικό να παραδεχτεί κανείς ότι το κακόβουλο λογισμικό predator χρησιμοποιείται στη χώρα μας από κάποια κέντρα ή επιχειρηματίες και άλλο να κατηγορείται ο ίδιος ότι έχει ενορχηστρώσει αυτή την προσπάθεια.
«Είναι δυνατόν να πιστεύει κάποιος σήμερα ότι κλείνω το τηλέφωνο όταν μιλάω με τον Υπουργό και ταυτόχρονα μπαίνω σε ένα υπολογιστή και εγώ παρακολουθώ με κάποιο τρόπο τις συνομιλίες των Υπουργών μου, των συζύγων τους» είπε χαρακτηριστικά, επιχειρώντας να καταδείξει ότι σε μια περίοδο που ο ίδιος προσωπικά έχει κληθεί να διαχειριστεί μαζί με το επιτελείο του σοβαρές κρίσεις, δεν θα έχανε πολύτιμο χρόνο για να κάνει τον … ωτακουστή.
Με διάθεση αυτοκριτικής
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε – για μία ακόμη φορά – δημοσίως ότι έγιναν λάθη στην υπόθεση της νόμιμης επισύνδεσης του Νίκου Ανδρουλάκη, θυμίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή που «έσκασε» η υπόθεση το καλοκαίρι ανέλαβε τις ευθύνες του και προχώρησε στις παραιτήσεις του τότε διοικητή της ΕΥΠ και του γ.γ. της κυβέρνησης. Εξήγησε ότι τα δύο αυτά πρόσωπα είχαν την πολιτική ευθύνη για ένα πλαίσιο παρακολουθήσεων στο οποίο, παρότι ήταν νόμιμες, δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες με τον τρόπο που ο ίδιος θα απαιτούσε. «Διορθώνουμε τη λειτουργία της ΕΥΠ και προχωράμε μπροστά» πρόσθεσε.
Κάλεσμα σε Τσίπρα για αναμέτρηση στη βουλή
Ο πρωθυπουργός προκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης αφού τον αμφισβητεί, για να συζητηθούν όλα τα ζητήματα των παρακολουθήσεων, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προκαλέσει διχασμό στο εσωτερικό της ΝΔ έχει πέσει στο κενό και συνεπώς συνεχίζει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησής του. Κατηγόρησε μάλιστα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντάς τον λαϊκιστή, καθώς αμφισβητεί την ακεραιότητα των εκλογών λόγω της ύπαρξης κακόβουλου λογισμικού, βουλιάζοντας – όπως είπε- τη χώρα σε άθλιο βούρκο.
Αμετάβλητος ο εκλογικός σχεδιασμός
Στον αρχικό προγραμματισμό για εκλογές στο τέλος της 4ετίας επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξηγώντας ότι δεν θα συρθεί σε πολιτικές εξελίξεις υπό εκβιασμούς αλλά αντίθετα θα επιμείνει στο να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, προκειμένου να καθαρίσει το πολιτικό τοπίο από την τοξικότητα, μέχρι τις κάλπες. «Η κυβέρνηση έχει λαϊκή νομιμοποίηση. Εκλεγόμαστε από τον λαό. Θέλουμε τους επιχειρηματίες συμμέτοχους στην προσπάθεια προόδου της χώρας. Δεν είναι όμως ούτε υποβολείς μας, ούτε είναι φορείς των δικών τους συμφερόντων που πιέζουν την κυβέρνηση για να γίνει το δικό τους χατίρι» είναι το μήνυμα που έστειλε προς πάσα κατεύθυνση. Επέμεινε στο στόχο της αυτοδύναμης κυβέρνησης χωρίς να είναι μονοκομματική. «Το έχω αποδείξει πολλές φορές ότι είμαι σε θέση να κάνω μεγάλα ανοίγματα και να φέρω στη Νέα Δημοκρατία αλλά και στην κυβέρνηση στελέχη» εξήγησε, ενώ ερωτηθείς για το εάν κόπηκαν οριστικά οι γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ απάντησε: «ο χρόνος μπορεί να γιατρέψει πολλά, μπορεί και όχι. Αλλά, τελικά, το εκλογικό σώμα θα είναι αυτό το οποίο θα επιλέξει», αφήνοντας περιθώριο για πιθανή μελλοντική μετεκλογική συνεργασία υπό προϋποθέσεις και αν τελικά κατεβάσει την «κόκκινη κάρτα» ο Νίκος Ανδρουλάκης.