Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς αυτή τη φορά στο Βερολίνο. Ο πρωθυπουργός θα περάσει το κατώφλι της Καγκελαρίας προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Η λεγόμενη και «Διαδικασία του Βερολίνου» θεωρείται ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου θα έχει τετ α τετ όχι μόνο με τον Όλαφ Σολτς αλλά και με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους συνομιλητές του για τα τελευταία επεισόδια της τουρκικής προκλητικότητας η οποία μάλιστα χθες και προχθές χτύπησε κόκκινο από τη μια με το παρολίγον θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ανάμεσα στο ελληνικό και τουρκικό λιμενικό, με απόλυτη υπαιτιότητα της Τουρκίας αφού η τουρκική ακταιωρός εισήλθε σε ελληνικά χωρικά ύδατα και κινήθηκε απειλητικά εναντίον των Ελλήνων αλλά και το χθεσινό κρεσέντο ρητορικής που ξεκίνησε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος απείλησε με πόλεμο την Ελλάδα και κατέληξε με τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος εκτός από τις γνωστές ανυπόστατες κατηγορίες προς την Ελλάδα για επιθετική στάση και τις προτροπές να μαζέψουμε τα μυαλά μας, απείλησε με τον βαλλιστικό πύραυλο Tayfun ο οποίος όπως είπε μπορεί να φτάσει μέχρι την Αθήνα!
Η σημασία που έχουν τα δυτικά Βαλκάνια για την Αθήνα
Η Ελλάδα έχει ήδη φροντίσει να χτίσει σχέσεις με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων με τον πρωθυπουργό να έχει επισκεφθεί κάθε μια από τις πρωτεύουσες των χωρών αυτών. Το βασικό θέμα της Συνόδου θα είναι η ενεργειακή ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων και εδώ η Ελλάδα φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με πολλούς ξένους ηγέτες και εκεί θα συζητηθούν εκτός από την ενεργειακή ασφάλεια και η περιφερειακή ασφάλεια.
Εκεί, εν μέσω και μιας μεγάλης ενεργειακής κρίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδείξει τον ρόλο που παίζει η χώρα μας στην ενεργειακή διασύνδεση αλλά και στους ενεργειακούς διαδρόμους μέσα από τις υποδομές που έχουν δημιουργηθεί στην επικράτειά μας.
Ως κατακλείδα στη Σύνοδο θα υπογραφεί η διακήρυξη για την ενεργειακή ασφάλεια των δυτικών Βαλκανίων, ενώ θα υπογραφούν και τρεις συμφωνίες οι οποίες θεωρούνται προαπαιτούμενα για την ένταξη των χωρών αυτών στην ΕΕ κάτι που η Αθήνα υποστηρίζει ένθερμα.
Οι συμφωνίες θα αφορούν την αναγνώριση τίτλων σπουδών και διπλωματών και ταυτοτήτων.