Ένα από τα πιο σοβαρά επεισόδια επί του πεδίου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία ήταν αυτό που έγινε χθες ανοιχτά της Σάμου. Το σκηνικό διαδραματιζόταν την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν στην Εσθονία και είχε επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας και η Τουρκία χθες έπεφτε στην παγίδα που προσπαθεί εδώ και καιρό να στήσει στην Ελλάδα.
Όλα ξεκίνησαν όταν ένα φορτηγό πλοίο υπό ξένη σημαία, το οποίο συμμετείχε στις έρευνες για ναυάγιο με μετανάστες, εντόπισε μέσα στην περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης των ελληνικών αρχών και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων μια σορό. Αμέσως, ενημέρωσε τουρκική ακταιωρό, η οποία έπλεε σε τουρκικά χωρικά ύδατα, προκειμένου να παραλάβει τη σορό.
Η τουρκική ακταιωρός εισέβαλε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και έκανε επικίνδυνους ελιγμούς, κινούμενη προς το περιπολικό του Λιμενικού. Κατά τη διαδικασία περισυλλογής της σορού το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού προσέγγισε την τουρκική ακταιωρό προκειμένου να της επισημάνει ότι έχει παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Όμως, το πλήρωμα της τουρκικής ακταιωρού είχε άλλα σχέδια. Προσπάθησε να προκαλέσει φθορά στο ελληνικό σκάφος ενώ παράλληλα έκανε και επίδειξη οπλισμού.
Οι ελιγμοί που έκανε η τουρκική ακταιωρός ήταν τόσο επικίνδυνοι που μόνο χάρη στις ικανότητες των Ελλήνων αξιωματικών του λιμενικού αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Όλο το επεισόδιο διαδραματίστηκε παρουσία ιταλικού πλοίου της Frontex, το πλήρωμα του οποίου κατέγραψε όσα έγιναν και θα ενημερώσει τον Οργανισμό.
«Η Τουρκία εκτέθηκε για ακόμα μια φορά και μάλιστα ανεπανόρθωτα αφού το περιστατικό έχει καταγραφεί και είναι άλλο ένα όπλο στην φαρέτρα της Ελλάδας στην επιχείρηση διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας» δήλωσε στο Newsbeast κυβερνητικός αξιωματούχος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οπτικό και ηχητικό υλικό που έχει στα χέρια της η Ελλάδα από το περιστατικό θα αποσταλεί σε όλους τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς. Το περιστατικό αυτό δεν είναι το πρώτο και δυστυχώς δεν θα είναι και το τελευταίο αλλά ένα ανάμεσα από τα πολλά που γίνονται στο Αιγαίο με αρνητική πρωταγωνίστρια την Τουρκία η οποία προσπαθεί ανεπιτυχώς μέχρι σήμερα να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό.
Η νέα τακτική στην επιχείρηση διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας
Τα μηνύματα που έστειλε και χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν πολλά και ξεκάθαρα στους γείτονές μας. Επέκρινε την Άγκυρα γιατί προκαλεί συνεχείς εντάσεις στο Αιγαίο υπονομεύοντας την περιφερειακή σταθερότητα και την ασφάλεια όλης της περιοχής. Κάλεσε μάλιστα τη γειτονική μας χώρα να σταματήσει αμέσως τις αχρείαστες προκλήσεις και την προσβλητική ρητορική κατά της Ελλάδας και την ανοιχτή αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών μας.
Επιπρόσθετα, αυτό που επίσης κάνει η Αθήνα το τελευταίο διάστημα είναι ότι τονίζει ακόμα περισσότερο στους συνομιλητές και εταίρους μας την κραυγαλέα άρνηση της Τουρκίας – παρότι είναι χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ – να ακολουθήσει τους εταίρους της στις κυρώσεις απέναντι στην Ρωσία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το επισήμανε τόσο στην Λιθουανή όσο και στην Εσθονή ομόλογό του στην περιοδεία του στις δυο χώρες της Βαλτικής.
«Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να πείσουμε τις χώρες που δεν εφαρμόζουν κυρώσεις κατά της
Ρωσίας πως αυτή δεν είναι η σωστή προσέγγιση, ειδικά όταν πρόκειται για μέλη του ΝΑΤΟ. Οι κυρώσεις έχουν αντίκτυπο και θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικές να κλείσουμε τα «παραθυράκια» που επιτρέπουν στη Ρωσία να τις παρακάμψει», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις του με την Κάγια Κάλλας στο Ταλίν της Εσθονίας.
Η ενόχληση Ερντογάν
«Στην Τουρκία υπάρχει εκνευρισμός» δήλωνε στο Newsbeast διπλωματική πηγή και αυτό φαίνεται τόσο στο πεδίο όσο και σε ανώτατο επίπεδο. Έτσι, εξηγείται η απαίτηση του Ταγίπ Ερντογάν στον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς να κρατήσει ουδέτερη στάση απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία. «Το Βερολίνο εδώ και χρόνια είχε κακομάθει την Άγκυρα αφού ποτέ ακόμα και τις πιο κρίσιμες ώρες στα ελληνοτουρκικά δεν καταδίκασε την τουρκική επιθετικότητα απέναντι σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που εκτός από σύμμαχος στο ΝΑΤΟ έχει και το «προνόμια» να είναι εταίρος της Γερμανίας στην ΕΕ», σημείωνε η ίδια πηγή.
Όπως μετέδωσαν χθες τα τουρκικά ΜΜΕ ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς στην οποία του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του καλώντας τη Γερμανία να επιστρέψει στην «ουδετερότητα» όσον αφορά στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.
Μάλιστα, μετά από καιρό ο Ερντογάν ζήτησε να αναβιώσουν οι διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης αλλά και οι συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.