Τους λόγους που οδήγησαν την Πολιτεία να λάβει την απόφαση εγκλεισμού του 53χρονου Ηλία Μίχου που κατηγορούμενου για βιασμό και εκπόρνευση ενός 12χρονου κοριτσιού σε συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα, σε αυτό των Γρεβενών, ανέπτυξε στην στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Κωνσταντίνος Παπαθανασίου.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, η μεταφορά του στις φυλακές Μαλανδρίνου ή Δομοκού θα επέφερε «σφαγή» και «κανιβαλισμό», υπενθυμίζοντας την ιστορία του βιαστή και παιδοκτόνου της Ερμιόνης Μανώλη Δουρή, ο οποίος κακοποιήθηκε και ακολούθως φέρεται να αυτοκτόνησε (με ή χωρίς εισαγωγικά η λέξη) στο κελί του.
«Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ο φερόμενος ως παιδοβιαστής, που αυτές τις μέρες απασχολεί την κοινή γνώμη, να πάει σε ένα κατάστημα, ας πούμε πρώην τρίτου τύπου, όπως είναι του Μαλανδρίνου, ή του Δομοκού, ή των Τρικάλων. Θα γίνει χαμός, θα γίνει σφαγή εκεί μέσα. Υπάρχουν και καταστήματα όπως είναι για όσους απασχολούν τη Δικαιοσύνη για προσβολή γενετήσιας πράξης, όπως είναι σεξουαλικά εγκλήματα κ.λπ., που είναι στα Γρεβενά και στα Τρίκαλα, όπου εκεί επικρατεί ησυχία. Και υπάρχουν καταστήματα που είναι έγκλειστοι για βαριά ποινικά αδικήματα, ένταξη σε εγκληματικές οργανώσεις και όλα αυτά, που οι φασαρίες είναι έτοιμες να πυροδοτήσουν γενικότερα προβλήματα».
Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας υποστήριξε πάντως ότι η Πολιτεία προσφέρει προστασία στον 53χρονο από τη στιγμή που τον μεταφέρει στις φυλακές Γρεβενών. Ο διάλογος που ακολούθησε με τον γενικό γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, αλλά και με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμο Χαρακόπουλο που παρενέβη, είχε ως εξής:
Κ. Παπαθανασίου: Καταρχήν, οι συνθήκες κράτησης σε όλα τα καταστήματα είναι ίδιες. Όταν λέω ίδιες, τι εννοώ; Εμείς τι προσφέρουμε σαν σύστημα σωφρονιστικής πολιτικής. Το θέμα είναι οι ίδιοι οι κρατούμενοι τι δημιουργούν μέσα, διότι αν υπάρχουν συμπλοκές, όπως στα καταστήματα που σας είπα, που υπάρχουν βαριά αδικήματα, ένταξη σε εγκληματικές οργανώσεις κ.λπ…. Είπα ότι είναι ήπιες οι φυλακές στα Γρεβενά ή στην Τρίπολη, επειδή οι ίδιοι οι κρατούμενοι δεν συμπλέκονται μεταξύ τους, δεν δημιουργούν προβλήματα. Είναι η φύση των αδικημάτων, ή τα οικονομικά εγκλήματα που είναι στη Χαλκίδα.
Κ. Χήτας: Άρα, αφού είναι ίδιες οι συνθήκες γιατί τους μεταφέρουμε εκεί, ειδικά εκεί;
Κ. Παπαθανασίου: Διότι οι συμπλοκές θα δημιουργούσαν θέμα, πρόβλημα και για την ίδια τους τη σωματική ακεραιότητα. Κανιβαλισμός.
Κ. Χήτας: Άρα, τους προσφέρετε προστασία.
Μ. Χαρακόπουλος: Οφείλει να το κάνει αυτό ένα κράτος δικαίου.
Κ. Χήτας: Να προσφέρει προστασία σε έναν που βίασε παιδιά;
Μ. Χαρακόπουλος: Εσείς τι θέλετε;
Κ. Χήτας: Να πάει στη φυλακή. Γιατί κατ’ εξαίρεση εκεί;
Μ. Χαρακόπουλος: Στη φυλακή πάει.
Κ. Χήτας: Πάει σε συγκεκριμένη φυλακή.
Μ. Χαρακόπουλος: Μη φτάνουμε σε σημείο λαϊκισμού. Τι θέλουμε, να υπάρχει αυτοδικία, δηλαδή, μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα; Αυτό υπονοείτε;
Κ. Χήτας: Δεν υπονοώ τίποτα. Λέει ο κ. Γενικός ότι οι συνθήκες κράτησης είναι οι ίδιες σε όλα τα καταστήματα. Μάλιστα, λέω εγώ. Γιατί, λοιπόν, αφού οι συνθήκες κράτησης είναι ίδιες σε όλα τα καταστήματα, τους πηγαίνουμε συγκεκριμένα εκεί;
Κ. Παπαθανασίου: Γιατί οι ίδιοι οι κρατούμενοι δημιουργούν αυτό που σας είπα το κλίμα μεταξύ τους. Θυμάστε την περίπτωση Δουρή παλιά, που τον σκότωσαν. Θέλω να πω ότι εμείς έχουμε χρέος να προστατεύσουμε την υγεία όλων των κρατουμένων, διότι σας είπα ο ρόλος ο δικός μας δεν είναι τιμωρητικός. Αυτό αφορά τη δικαιοσύνη. Εμείς πρέπει εντός του σωφρονιστικού καταστήματος να τους εξασφαλίσουμε συνθήκες διαβίωσης επαρκείς, αξιοπρεπείς. Δεν εξετάζουμε, δηλαδή, τη βαρύτητα του αδικήματος. Αυτό το εξετάζει η Δικαιοσύνη. Αυτό είναι. Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο εγώ.