Ανεβαίνει κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο σήμερα στη Βουλή, καθώς στις 11:00 ξεκινά η «μονομαχία» του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αιχμή την ακρίβεια στο πλαίσιο της «Ώρας του πρωθυπουργού» μετά την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζητεί μέτρα για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι οι εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα και σε είδη πρώτης ανάγκης, έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες και ναρκοθετούν τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με τα επίσημα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνική πλειοψηφία στη χώρα μας.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός αναμένεται να αντικρούσει μία προς μία της κατηγορίες, περιγράφοντας αρχικά τη δύσκολη κατάσταση που προκαλεί η ενεργειακή κρίση ενόψει του χειμώνα, μια εξωγενή κρίση για την οποία από την πρώτη στιγμή έχει προτείνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την ανάγκη επιβολής πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και την αποσύνδεσή του από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Δηλαδή θα εξηγήσει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια αλλά στο μέτρο που της αναλογεί άσκησε και συνεχίζει να ασκεί πιέσεις προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκή παρέμβαση.

Ωστόσο, σε παράλληλο χρόνο και σε εθνικό επίπεδο προχώρησε σε λήψη μέτρων που φτάνουν για το 2022 τα 13 δις. ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, παρεμβάσεις που οδηγούν στον μετριασμό των επιπτώσεων και όχι στην εξουδετέρωσή τους, δεδομένου ότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι αέναες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ότι η χώρα μας από το Σεπτέμβριο είχε τη δεύτερη φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια στους καταναλωτές από τις 15 χώρες της Ε.Ε. με κυμαινόμενα τιμολόγια, εξηγώντας ότι όσοι λαμβάνουν τους λογαριασμούς ρεύματος συγκρίνουν πόσα χρήματα πλήρωναν πέρσι τέτοιον καιρό, πόσο πληρώνουν τώρα, πόσο σημαντική είναι δηλαδή η ενίσχυση και η επιδότηση που πηγαίνει απευθείας στον ίδιο τον καταναλωτή.

Τέλος, θα αναφερθεί στις παρεμβάσεις που γίνονται στην αγορά για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας μεταξύ των οποίων επιβολή πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους σε αγαθά πρώτης ανάγκης, επιβολή έκτακτης εισφοράς 90% στα υπερέσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30ή Ιουνίου 2022, ενεργοποίηση μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και διάθεσής τους για τη στήριξη των καταναλωτών, ο οποίος ήδη έχει υιοθετηθεί από πολλές άλλες ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις αλλά και δημιουργία ενός νέου εργαλείου «καλάθι του νοικοκυρίου» με στόχο να υπάρξει μέσα από πολιτικές αυτοδέσμευσης των επιχειρήσεων της αγοράς προσπάθεια συγκράτησης των ανατιμήσεων σε ορισμένα βασικά και απαραίτητα αγαθά.

Παραθέτοντας όλες αυτές τις παρεμβάσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να θέσει τον Αλέξη Τσίπρα προ των ευθυνών του, καλώντας τον να εισφέρει στο δημόσιο διάλογο με προτάσεις ρεαλιστικές και όχι κινήσεις εντυπωσιασμού και υποσχέσεις που δεν έχουν αντίκρισμα απλά – όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές- αποσκοπούν σε πρόσκαιρα κομματικά οφέλη.