Σε ισχυρό ανάχωμα έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αναδεικνύεται η στρατηγική συμμαχία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Η συμφωνία που υπέγραψαν Αθήνα και Κάιρο το 2020 για τον ορισμό θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, επαναεπιβεβαιώθηκε χθες κατά τη διάρκεια της ωριαίας συνάντησης που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ως απόρροια των προσπαθειών που κάνει η Άγκυρα να αναβιώσει το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο με απώτερο στόχο να προχωρήσει σε έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων σε περιοχή που δεν της ανήκει. Όπως τόνισε ο κ. Νίκος Δένδιας «καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει το δικαίωμα να εκχωρήσει κάτι που δεν της ανήκει», στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης ότι «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να χορηγήσει στην Τουρκία δικαιώματα ερευνών σε περιοχές που δεν ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα και κανένας δεν μπορεί να οικοδομήσει νέα δεδομένα στη βάση παράνομων και απονομιμοποιημένων ενεργειών. Δεν μπορεί να αγνοηθεί η γεωγραφία με τη δημιουργία ενός εικονικού κόσμου, ενός κόσμου που τα νησιά σταματούν να απεικονίζονται στο χάρτη. Η Τουρκία εκβιάζοντας και ασκώντας πίεση στους Λίβυους παράγοντες, επιχειρεί να εγκαθιδρύσει ένα νομικό τερατούργημα, παραπέμποντας στο «μνημόνιο» του 2019. Αυτό το αποκαλούμενο «μνημόνιο» καταγγέλθηκε διεθνώς ως παράνομο, άκυρο και ανύπαρκτο. Σαφέστατα παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Και ποτέ δεν επικυρώθηκε από τη Βουλή της Λιβύης. Για την πραγματικότητα καταγγέλθηκε από τη Λιβυκή Βουλή».
Σε ανάλογο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ κ. Σούκρι που επεσήμανε ότι μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του επιβεβαίωσαν «ότι η απερχόμενη λιβυκή κυβέρνηση δεν έχει καμία εξουσία να υπογράφει αυτή τη διεθνή συμφωνία». Επεσήμανε δε, ότι η ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες είναι εξαιρετικά θετική και για τις δύο πλευρές, που έχουν μέσω αυτής πολλαπλά οφέλη. «Η κυβέρνηση της Λιβύης, της οποίας η θητεία έχει λήξει από τον περασμένο Ιούνιο, δεν νομιμοποιείται να υπογραφεί τέτοιου είδους διεθνείς συμφωνίες». Επιπλέον, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη διενέργειας εκλογών στη Λιβύη καθώς και την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από την συγκεκριμένη περιοχή. Την ίδια στιγμή, έδειξε και τις ευθύνες που έχει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση της Λιβύης προήλθε από μια συμφωνία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ο οποίος όφειλε να φροντίσει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις.
Να σημειωθεί τέλος ότι σήμερα ο κ. Δένδιας πραγματοποιεί επίσκεψη – εξπρές στη Μάλτα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ίαν Μποργκ. Ακολούθως θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Μάλτας Άνγκλου Φαρούτζια και θα γίνει δεκτός και από τον πρόεδρο της χώρας Τζορτζ Βέλλα. Στην ατζέντα θα βρεθούν το Λιβυκό καθώς επίσης και το μεταναστευτικό.