Παραληρεί για ακόμη μια φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Τα 78 νεκροταφεία μαρτύρων που έχουμε σε 32 χώρες καθορίζουν τα φυσικά σύνορα της εξωτερικής μας πολιτικής. Το όραμα της Τουρκίας κανένας δεν μπορεί να το φυλακίσει στα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα» δήλωσε προκλητικά χθες.
«Κάποιοι κύκλοι, τα ανοίγματα μας στην εξωτερική προσπαθούν να την παρουσιάσουν ως μετατόπιση του άξονα. Ενώ η Τουρκία δεν έχει αλλάξει άξονα, καταφέρνει για τα δικά της συμφέροντα να προχωράει με τις διαφορετικές διπλωματικές σχέσεις που έχει συνάψει σε όλο τον κόσμο κι έτσι καθορίζει τον δικό της άξονα» δήλωσε, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης.
«Η ενθάρρυνση της Ελλάδας, που στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Αιγαίου, είναι ασυμβίβαστη με τη λογική και τη συμμαχία. Ξέρουμε πολύ καλά ποιος μετά από 100 χρόνια έχει και πάλι εξαπολύσει πάνω μας την Ελλάδα μας. Με κάθε ευκαιρία λέμε ότι γνωρίζουμε το παιχνίδι που επιχειρείται να παιχτεί με αυτόν τον τρόπο. Συμβουλεύουμε την ελληνική διοίκηση να μείνει μακριά από προκλήσεις που θα οδηγήσουν σε καταστροφή για την ίδια και τον λαό της» ανέφερε ακόμα.
Τουρκικός Τύπος: Γεμάτα με αμερικανικά όπλα 23 ελληνικά νησιά
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται τα εμπρηστικά δημοσιεύματα για τα νησιά στον τουρκικό Τύπο όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης. Τα τουρκικά ΜΜΕ καλλιεργούν κλίμα εις βάρος της χώρας μας στην τουρκική κοινή γνώμη.
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας Yeni Safak που αναφέρει «23 νησιά είναι γεμάτα με αμερικανικά όπλα».
«Στην Ικαρία αντιαεροπορικά, στη Λήμνο F-16 και αντιαρματικά, στη Ρόδο άρματα μάχης και στη Χίο πυροβόλα» υποστηρίζει η εφημερίδα, με τα τουρκικά ΜΜΕ να συνεχίζουν να «φτιάχνουν κλίμα» κατά της πατρίδας μας.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επέμεινε χθες Κυριακή ότι «η στρατιωτικοποίηση νησιών σημαίνει ότι η Ελλάδα βγαίνει από τις συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων». «Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα Δωδεκάνησα που παραχωρήθηκαν με τη συνθήκη των Παρισιών και όσα νησιά παραχωρήθηκαν με τη Λωζάνη αμφισβητούνται, δηλαδή μιλάει με αλλαγή συνόρων» σχολίασε ο Μανώλης Κωστίδης.
«Η μόνη χώρα που θέτει θέμα κατάργησης συνθηκών είναι η Τουρκία. Είναι ό,τι πιο επικίνδυνο για την ευρύτερη περιοχή».