Την χαρά και την ικανοποίησή του που βρέθηκε στα εγκαίνια του σπουδαίου έργου του αγωγού IGB εξέφρασε ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ακόμα μια φορά τόνισε την σημασία του έργου αυτού αλλά και του FSRU Αλεξανδρούπολης και κάλεσε την Ευρώπη να επιδείξει τις επόμενες ημέρες αλληλεγγύη έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις από την Ρωσία και την ενεργειακή κρίση που έχει προκληθεί.
«Είναι πραγματικά μεγάλη χαρά και τιμή να βρίσκομαι εδώ στην Σόφια για την τελετή. Πριν από δυο μήνες ξαναβρεθήκαμε στην Κομοτηνή για να εγκαινιάσουμε την κατασκευή αυτής της ενεργειακής γέφυρας που φέρνει Ελλάδα και Βουλγαρία πιο κοντά. Η έναρξη λειτουργίας του IGB είναι μια εξαιρετική στιγμή όχι μόνο για εμάς αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Θα αλλάξει σημαντικά την παροχή αλλά και την ασφάλεια της ενέργειας σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ κυβερνήσεων Ελλάδας και Βουλγαρίας είναι στον πυρήνα της επιτυχίας αυτού του έργου», είπε ο πρωθυπουργός.
Και συνέχισε: «Συνεργαστήκαμε στενά γνωρίζοντας την πολιτική σημασία αυτού του αγωγού. Αυτό αναγνωρίζεται επίσημα σήμερα. Πιστεύουμε ότι αυτός ο αγωγός θα φέρει το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Βουλγαρία και σε συνδυασμό με τα άλλα έργα υποδομής που πραγματοποιούνται και υλοποιούνται θα συμβάλει στην δημιουργία ενός αξιόπιστου δικτύου φυσικού αερίου. Τα έργα αυτά είναι στο στάδιο της μελέτης και του σχεδιασμού και είμαστε χαρούμενοι που εγκαινιάζουμε ένα τμήμα του. Ξέρουμε ότι θα εξυπηρετήσει πολλές χώρες και το επίσης σημαντικό έργο στην Αλεξανδρούπολη θα μας βοηθήσει πολύ να εξασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια και σε άλλες χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και χώρες της κεντρικής Ευρώπης».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν είναι ένας απλός αγωγός αλλά είναι αν θέλετε ένας αγωγός που συνδέει τις ευρωπαϊκές χώρες που μοιράζονται τις ίδιες αρχές της αλληλεγγύης και της συνεργασίας. Για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του άμεσου παρόντος που είναι μεγάλες και από κοινού να προάγουμε την ευημερία των λαών μας. Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν τόνισε την ανάγκη ευρωπαϊκής συνεργασίας όσον αφορά τις προκλήσεις από την Ρωσία και αυτό δεν αφορά μόνο την φυσική προμήθεια αλλά και την τιμή του φυσικού αερίου που όλοι καλούμαστε να πληρώσουμε και ξέρουμε πόσο βαρύ είναι το φορτίο στις κοινωνίες μας με τις τιμές να είναι πολύ υψηλές και με τους προϋπολογισμούς να έχουν πεπερασμένη δυνατότητα. Ελπίζω σε μια ευρωπαϊκή λύση και θα μας βοηθήσει όπως έγινε και με την πανδημία χρειάζεται μια κοινή στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης για να αποφύγουμε τον κατακερματισμό. Βάζουμε την αλληλεγγύη πάνω από τα ευρωπαϊκά συμφέροντα».
Ολόκληρος ο χαιρετισμός:
«Αγαπητή Πρόεδρε,
Αγαπητοί Πρόεδροι,
Αγαπητοί Πρωθυπουργοί,
Κυρίες και Κύριοι,
Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, εδώ στη Σόφια, για την τελετή που σηματοδοτεί την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB).
Πριν από περίπου δύο μήνες, στην Κομοτηνή, από κοινού με τον τότε Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Kiril Petkov, γιορτάσαμε την ολοκλήρωση της κατασκευής αυτής της ενεργειακής γέφυρας, που φέρνει την Ελλάδα και την Βουλγαρία ακόμα πιο κοντά, αλλάζοντας παράλληλα εκ βάθρων -όπως έχει ήδη επισημανθεί- τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής μας.
Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Rumen, η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού IGB αποτελεί μία εξαιρετική στιγμή, όχι μόνο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά, κα Πρόεδρε, για την Ευρώπη ευρύτερα, καθώς αυτός ο αγωγός ενισχύει σημαντικά την ενεργειακή και εφοδιαστική ασφάλεια για όλες τις διασυνδεδεμένες χώρες στα Βαλκάνια, αλλά και στην ευρωπαϊκή ήπειρο συνολικά.
Ο αγωγός αυτός αποτελεί το επιστέγασμα της συνεργασίας και των συντονισμένων προσπαθειών των δύο κυβερνήσεων μας τα τελευταία χρόνια. Συνεργάστηκα γι’ αυτό το έργο πολύ στενά κι εντατικά με τους ομολόγους μου, τον Πρωθυπουργό Borissov, τον Πρωθυπουργό Petkov, τις υπηρεσιακές κυβερνήσεις. Πιστεύω ότι η ευρύτερη γεωπολιτική σημασία του αγωγού αναγνωρίζεται και υπογραμμίζεται από την παρουσία, σήμερα, των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Αζερμπαϊτζάν, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Ρουμανίας.
Ο αγωγός αυτός, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Aliyev, θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στη Βουλγαρία, θέτοντας τέλος στην κυρίαρχη θέση του ρωσικού αερίου στη Βουλγαρία. Και, ασφαλώς, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έργα ενεργειακών υποδομών που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή, θα συμβάλει στην ανάπτυξη ενός αξιόπιστου δικτύου φυσικού αερίου.
Όπως σημείωσαν πολλοί προλαλήσαντες, όταν σχεδιάστηκαν αυτά τα έργα, πριν από αρκετά χρόνια, πολλοί πίστευαν ότι δεν επρόκειτο να υλοποιηθούν. Αλλά σήμερα εγκαινιάζουμε με χαρά αυτόν τον αγωγό και με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι η χώρα μου, η Ελλάδα, διαδραματίζει έναν όλο και πιο ενεργό ρόλο, μετατρεπόμενη σε έναν περιφερειακό ενεργειακό κόμβο που θα εξυπηρετεί όχι μόνο τις δικές της ανάγκες, αλλά τις ανάγκες όλων των χωρών της περιοχής.
Πολλοί αναφερθήκατε στο ιδιαίτερα σημαντικό έργο που υλοποιείται στην Αλεξανδρούπολη, την κατασκευή πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης που θα είναι έτοιμη έως το τέλος του 2023, η οποία θα μας επιτρέψει να εισάγουμε πολύ αυξημένες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και προς εξυπηρέτηση των αναγκών των γειτονικών χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, γιατί όχι και της κεντρικής Ευρώπης. Ενδεχομένως ακόμα και χώρες όπως η Ουκρανία θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από αυτή την υποδομή.
Επομένως, αυτό το έργο δεν είναι μόνο ένας αγωγός ενέργειας. Είναι ένα έργο που διαφοροποιεί πηγές και οδεύσεις. Είναι επίσης ένας αγωγός που συνδέει ευρωπαϊκά κράτη τα οποία μοιράζονται τις ίδιες ευρωπαϊκές αξίες της αλληλεγγύης και της περιφερειακής συνεργασίας. Πιστεύω πως πρόκειται για μια χειροπιαστή έκφραση της αποφασιστικότητάς μας να αντιδράσουμε από κοινού στις υφιστάμενες και τις μελλοντικές προκλήσεις -και όντως είναι εξαιρετικά σημαντικές. Ταυτόχρονα, εκφράζουμε την αποφασιστικότητά μας να προωθήσουμε από κοινού την ευημερία των λαών μας.
Με χαροποίησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι άκουσα την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υπογραμμίζει την ανάγκη για ισχυρότερη ευρωπαϊκή συνεργασία για την αντιμετώπιση του ανοικτού εκβιασμού εκ μέρους της Ρωσίας, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.
Και ασφαλώς αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα που σχετίζεται με τη φυσική προμήθεια φυσικού αερίου. Είναι επίσης ένα πρόβλημα που σχετίζεται με την τιμή του φυσικού αερίου που πληρώνουν οι ευρωπαϊκές χώρες. Ολοι γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή οι κοινωνίες μας, οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, σηκώνουν μεγάλο βάρος όσον αφορά τις πολύ υψηλές τιμές ενέργειας.
Όλοι γνωρίζουμε, επίσης, ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί έχουν πεπερασμένη δυνατότητα να απορροφήσουν αυτές τις αυξήσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μία ευρωπαϊκή λύση, που ελπίζω ότι θα οριστικοποιηθεί κατά τις επόμενες ευρωπαϊκές Συνόδους Κορυφής στην Πράγα και στις Βρυξέλλες, είναι τόσο σημαντική.
Αγαπητή Ursula, αυτό που κάναμε με τον Covid πρέπει να το επαναλάβουμε με το φυσικό αέριο. Χρειαζόμαστε μια ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική. Πρέπει να αποφύγουμε τον κατακερματισμό της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι βάζουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πάνω από τα επιμέρους εθνικά συμφέροντα. Η Ελλάδα θα είναι πάντα έτοιμη να συμβάλει σε αυτήν την προσπάθεια, στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει έναν πολύ σημαντικό ηγετικό ρόλο».
Νωρίτερα, κατά τη άφιξή του στην εκδήλωση, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ρόλο της Ελλάδας στον ευρύτερο περιφερειακό χάρτη της ενέργειας.
Αναλυτικά η δήλωσή του:
«Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση για το γεγονός ότι ένα πολύ σημαντικό έργο ενεργειακής διασύνδεσης έχει πια και επίσημα ολοκληρωθεί. Ο αγωγός IGB, ο οποίος συνδέει τα συστήματα φυσικού αερίου Ελλάδας και Βουλγαρίας θα δώσει τη δυνατότητα στη Βουλγαρία να διευρύνει τις πηγές τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο, αλλά ταυτόχρονα ενισχύει και τη θέση της Ελλάδος ως ενός σημαντικού γεωστρατηγικού, γεωπολιτικού παίκτη στον ευρύτερο περιφερειακό χάρτη ενέργειας.
Οι επενδύσεις που η Ελλάδα κάνει συνολικά στην Αλεξανδρούπολη αναδεικνύουν την πόλη αυτή ως μία νέα εναλλακτική πηγή εισόδου ενέργειας -σε πρώτη φάση υγροποιημένου φυσικού αερίου- για να καλύψουμε όχι μόνο τις ανάγκες της Ελλάδος, τις ανάγκες των Βαλκανίων, γιατί όχι και τις ανάγκες της κεντρικής Ευρώπης.
Σε μία εποχή που η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο, απαιτείται περισσότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών έτσι ώστε να απενεργοποιήσουμε αυτή την ξεκάθαρη απόπειρα απειλής, η οποία στρέφεται τελικά κατά όλων των ευρωπαίων πολιτών. Απαιτείται, όμως, ακόμα περισσότερη ευρωπαϊκή συνεργασία, αντίστοιχη με αυτή που έχουν επιδείξει τα κράτη της Βαλκανικής.
Έχουμε συζητήσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες για το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο. Η συζήτηση αυτή έχει ωριμάσει, 15 χώρες έχουν στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία και πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα πια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινηθεί πιο γρήγορα, να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να μπορούμε πια -το αργότερο στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες- να πάρουμε οριστικές αποφάσεις.
Είναι αδιανόητο αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να υπάρχουν χώρες οι οποίες ακολουθούν μία αυτόνομη πολιτική στήριξης των δικών τους κοινωνιών, μόνο και μόνο επειδή έχουν την οικονομική και δημοσιονομική δυνατότητα να το πράττουν. Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξει την απαραίτητη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με μία υπαρξιακή οικονομική κρίση».
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ραντεφ ο οποίος είναι και ο οικοδεσπότης και έχουν προσκληθεί ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Νικόλαε Τσιούκα και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, αλλά και η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Δείτε πλούσιο φωτορεπορτάζ: