Ενώπιον των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής που ερευνά την υπόθεση των υποκλοπών βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης. Με τη δική του κατάθεση, ολοκληρώνεται ο κύκλος των μαρτύρων.
Ο πολιτικός αρχηγός αναμένεται να κινηθεί θεσμικά, δίνοντας έμφαση στο πρόβλημα δημοκρατίας που ανακύπτει από τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών επικοινωνιών εκ μέρους της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (σ.σ. όταν αυτό δεν κρίνεται απαραίτητο, όπως στην περίπτωσή του), χωρίς όμως να ρίξει όλο το βάρος στην προσωπική του υπόθεση. Όπως δηλώνει σε όσους τον ρωτούν, «πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Εγώ, θα πάω και στην Εξεταστική Επιτροπή και θα πω την άποψή μου. Μου κάνει εντύπωση ότι είμαι το μόνο πολιτικό πρόσωπο που καλούν. Δηλαδή το μόνο πολιτικό πρόσωπο που καλεί η Εξεταστική Επιτροπή είμαι εγώ και όχι αυτοί που έχουν εμπλακεί, έχουν παραιτηθεί κιόλας από τις θέσεις τους γι’ αυτό το σκάνδαλο».
Θυμίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ανέλαβε πρωτοβουλία αναφορικά με το πλαίσιο λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της αποκατάστασης του ρόλου της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών μέσω τριών τροπολογιών που κατατέθηκαν από το κόμμα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης:
- Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών θα πρέπει να μεταφερθεί ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, και προσωπικού, στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
- Αποκαθίσταται ο ρόλος της Α.Δ.Α.Ε. ως προς την άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφαλείας, επεκτείνοντας στις περιπτώσεις αυτές τη δυνατότητα γνωστοποίησης της επιβολής του μέτρου αυτού στους θιγομένους. Επαναφέρεται συνεπώς το προηγούμενο καθεστώς, το οποίο ίσχυε αδιαλείπτως από το 1994 έως το 2021, όταν η Α.Δ.Α.Ε. αποψιλώθηκε από την αρμοδιότητά της αυτή, οδηγώντας την υπό τον Πρωθυπουργό Ε.Υ.Π. σε ένα καθεστώς «πανοπτικής» ασυδοσίας.
- Η διάταξη που επιβάλλει την άρση του απορρήτου, να περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία: α) το όργανο που διατάσσει την άρση, β) τη δημόσια αρχή ή τον εισαγγελέα ή τον ανακριτή που ζητούν την επιβολή της άρσης, γ) τον σκοπό της επιβολής της άρσης δ) τα μέσα ανταπόκρισης ή επικοινωνίας στα οποία επιβάλλεται η άρση, ε) την εδαφική έκταση εφαρμογής και τη χρονική διάρκεια της άρσης, στ) την ημερομηνία έκδοσης της διάταξης, ζ) το όνομα του προσώπου ή των προσώπων κατά των οποίων λαμβάνεται το μέτρο της άρσης και τη διεύθυνση διαμονής τους, εφόσον είναι γνωστή, η) την αιτιολογία επιβολής της άρσης.