Ο Θεόδωρος Λύτρας, επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, μίλησε σήμερα στη Βουλή για τα ευρήματα της μελέτης του με θέμα τη θνητότητα στην πανδημία και την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο εισηγητής της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός, αναφερόμενος στα ευρήματα της επιδημιολογικής μελέτης του καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα, επισήμανε ότι αυξήθηκε η θνητότητα όταν υπήρξε κορεσμός-υπερπληθώρα στις ΜΕΘ. «Για να μπορεί να λειτουργήσει ένα κρεβάτι ΜΕΘ χρειάζεται συγκεκριμένος αριθμός γιατρών και νοσηλευτών», είπε ο κ. Πνευματικός και επισήμανε ότι στην θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έγινε δυνατό να αυξηθούν τα κρεβάτια ΜΕΘ αλλά δεν μπόρεσε ίσως να βρεθεί το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες.
«Δεν εκπαιδεύεται ούτε γιατρός ούτε νοσηλευτής, από τη μια ημέρα στην άλλη. Και αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε. Μπορούμε να φτιάξουμε 10.000 κρεβάτια ΜΕΘ αλλά δεν μπορούμε να τα στελεχώσουμε, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους», είπε ο εισηγητής της ΝΔ.
Σε σχέση με τους θανάτους διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, ο κ. Πνευματικός επισήμανε ότι οι θάνατοι των διασωληνωμένων ήταν αυξημένοι και εντός ΜΕΘ και είχαν κακή πρόγνωση. Είπε επίσης ότι όσοι ήταν εμβολιασμένοι είχαν καλύτερη τύχη αλλά η μελέτη του καθηγητή Θ. Λύτρα δεν αναφέρει τι άνθρωποι ήταν αυτοί που κατέληξαν (ηλικία, συνοδά νοσήματα, ηλικία).
«Το 97% των ανθρώπων που ήταν εκτός ΜΕΘ κατέληξαν. Ο συγγραφέας δεν μας λέει τι ήταν οι άνθρωποι που νόσησαν και κατέληξαν εκτός ΜΕΘ. Στη χώρα μας δεν υπάρχει αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες, όπως στην Αμερική, όπου προβλέπεται συμβόλαιο μεταξύ του ασθενούς, της οικογένειας αυτού και του ιατρικού προσωπικού, ότι σε βαριές παθήσεις δεν υπάρχει κανένας λόγος, να διασωληνωθεί αυτός ο άρρωστος. Εδώ λοιπόν, αυτό το 97% αντιπροσωπεύει ανθρώπους που ήταν σε τελικό στάδιο, δεν είχαν καμία τύχη και απλώς έπρεπε να ληφθούν όλα τα μέτρα; Αυτό δεν το ξέρουμε. Προφανώς είναι ανησυχητικό το 97,5% αλλά είναι πολύ χειρότερο το 72,7% ανθρώπων που πέθαναν εντός ΜΕΘ και αυτό πρέπει να μας ανησυχήσει περισσότερο», είπε ο κ. Πνευματικός
. Ο εισηγητής της ΝΔ είπε επίσης ότι από τη μελέτη μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι εμβολιασμός ήταν αυτό που κατάφερε να προστατεύσει τον πολίτη από τη βαριά νόσηση, σημειώνοντας πάντως ότι «στην Ελλάδα, δυστυχώς δεν καταφέραμε να πείσουμε τον κόσμο ότι πρέπει να εμβολιαστεί εγκαίρως και σε αυτό οφείλεται μεγάλο μέρος των θανάτων, ειδικά στο μεγάλο κύμα της πανδημίας, με το στέλεχος «Δέλτα»».
«Πυρά» της αντιπολίτευσης
Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Λευτέρης Αβραμάκης είπε ότι η τραγική αποτυχία της κυβέρνησης αποτυπώνεται στα ευρήματα της μελέτης του καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα. «Η χώρα κάνει δυστυχώς, αρνητικό πρωταθλητισμό σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της πανδημίας και τους σκληρούς της δείκτες. Έχουμε περισσότερους από 33.000 νεκρούς, λόγω Covid, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως, σε σχέση με τον πληθυσμό μας. Χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, παρά το δραστικό περιορισμό των διαγνωστικών ελέγχων, δεδομένου ότι ελέγχεται μόνο μέρος του πληθυσμού που έχει συμπτώματα και όσοι πρόκειται να επισκεφθούν κάποιο νοσοκομείο», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και κατήγγειλε ότι σημειώθηκε δραστική μείωση γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ, λόγω συνταξιοδοτήσεων, αποχωρήσεων και αναστολής συμβάσεων υγειονομικών, «παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη διέθεσε μεγάλα ποσά για να ενδυναμωθούν τα Εθνικά Συστήματα Υγείας ώστε αυτά να ανταποκριθούν όσο καλύτερα γίνεται». Οφείλει ο πρωθυπουργός, είπε ο κ. Αβραμάκης, να ζητήσει συγνώμη από το σύνολο των οικογενειών των θυμάτων γιατί ήταν εκείνος που έλεγε ότι δεν έχει κάποια μελέτη που να αποδεικνύει ότι οι θάνατοι εκτός ΜΕΘ, είναι περισσότεροι από τους θανάτους στις ΜΕΘ. «Η αποτυχία της κυβέρνησης είναι οφθαλμοφανής, διότι όπως καταγράφεται στη μελέτη και αφορά την περίοδο Ιούνιο 2021-Απρίλιο 2022, το 97,7% των ασθενών, με κορονοϊό που διασωληνώθηκαν, εκτός ΜΕΘ, απεβίωσαν», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε πως «η πρόχειρη διασωλήνωση και μη κατάλληλη παρακολούθηση αυτών των ασθενών, εκμηδένισε τις πιθανότητες επιβίωσης τους».
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργος Φραγγίδης είπε η μελέτη Λύτρα κατέρριψε το αφήγημα καλής διαχείρισης της πανδημίας. «Έγινε φανερό και στην πανδημία ότι στο κέντρο παρέχονται πολύ καλύτερες υπηρεσίες υγείας και η πρόσβαση σε αυτές είναι καλύτερη σε σχέση με την περιφέρεια και ιδιαίτερα τη νησιωτική Ελλάδα. Την ανισότητα αυτή αποτυπώνει η μελέτη του καθηγητή κ. Λύτρα, για τη θνητότητα των δασωληνωμένων, λόγω covid, σε σχέση με τον φόρτο του συστήματος υγείας», είπε ο κ. Φραγγίδης και πρόσθεσε ότι η μελέτη αυτή καταρρίπτει και το αφήγημα της καλής διαχείρισης της πανδημίας, από την κυβέρνηση αλλά και τους ισχυρισμούς της ότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τους θανάτους, εκτός ΜΕΘ.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης υπογράμμισε ότι, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, το σύστημα είναι αναντίστοιχο με τις ανάγκες του λαού. «Η πανδημία απαιτούσε σύνολο μέτρων. Εσείς όμως τα φορτώσατε όλα στον εμβολιασμό, που ναι μεν, είναι αναγκαίος, όχι όμως και ικανός για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όμως τα προληπτικά μέτρα στοιχίζουν, για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους», είπε ο κ. Λαμπρούλης και κατήγγειλε ότι με όλες οι κυβερνήσεις αλλά και στην τριετία της πανδημίας, οι δημόσιες δομές, ο εξοπλισμός τους, η στελέχωση τους παρέμενε πολύ πίσω από τις λαϊκές ανάγκες. «Ταυτίζεστε τα αστικά κόμματα, στον περιορισμό της λαϊκής υγείας σε βασικά πακέτα, στην επιδείνωση της εργασίας των υγειονομικών και στην ενίσχυση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης», είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης.
Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου είπε ότι από την μελέτη Λύτρα προκύπτει ότι το Μαξίμου και το υπουργείο Υγείας είναι βαρύτατα εκτεθειμένοι για τη διαχείριση της πανδημίας, τους προηγούμενους μήνες και τις παλινωδίες με αστυνομικού τύπου μέτρα, χωρίς ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ. Η βουλευτής κατήγγειλε υποστέλεχωση και ελλιπή λειτουργία των νοσοκομείων.
Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη ανέφερε ότι η μελέτη του καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε «βλέποντας και κάνοντας» και δεν είχε υγειονομική πολιτική. «Άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, κατέληξαν», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 που σχολίασε ότι «η κυβέρνηση ήταν εκείνη που έλεγε πως όσες περισσότερες ΜΕΘ, τόσοι περισσότεροι θα είναι οι νεκροί».