«Η παράνομη διακίνηση μεταναστών είναι big business, (τεράστια επιχείρηση), και το γεγονός ότι προστατεύουμε τα σύνορά μας έχει οδηγήσει σε απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ» τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μιλώντας στην Επιτροπή Μετανάστευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που συνεδρίασε στη Βουλή των Ελλήνων.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της Συνέλευσης σχετικά με καταγγελίες για επαναπροωθήσεις, το μέλος της κυβέρνησης επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια καταγγελία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ούτε βεβαίως καταδίκη της Ελλάδας και συμπλήρωσε ότι «η προστασία των συνόρων είναι νόμιμη σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως και στη θάλασσα μπορούμε να προστατεύουμε τα σύνορα μας».
Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στο κοινό όραμα το οποίο χρειάζεται η Ευρώπη για την διαχείριση του μεταναστευτικού σημειώνοντας πως αυτό θα πρέπει να εξεταστεί ως ένα ολοκληρωμένο ζήτημα καθώς «διασταυρώνεται» με την οικονομική ανάπτυξη, την κινητικότητα της εργασίας και την ασφάλεια. Μίλησε για μία κοινή πρόκληση της Ευρώπης τονίζοντας πως πλέον η συντριπτική πλειονότητα των αφίξεων δεν προέρχεται απευθείας από χώρα κινδύνου, όπως ορίζεται στη Σύμβαση της Γενεύης, την ώρα που τα δίκτυα λαθρεμπορίου, κάνοντας μια περιουσία, επιλέγουν ποιος έρχεται και ζει στην Ευρώπη.
Όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης «για να αποφύγουν, αυτό που συμβαίνει σήμερα, το να αντιμετωπίζουν οι χώρες πρώτης υποδοχής ένα άνισο, άδικο, βάρος στα σύνορα τους, πρέπει να υπάρξει ένα μοντέλο που απαιτεί καλύτερο μηχανισμό προστασίας των συνόρων».
«Η προστασία των συνόρων είναι πιεστική, σε περιόδους εργαλειοποίησης της μετανάστευσης, όταν ο ανθρώπινος πόνος υποκύπτει σε γεωπολιτικές στρατηγικές. Είναι προφητική απέναντι στην παράνομη διακίνηση μεταναστών, όταν ο ανθρώπινος πόνος υποκύπτει σε οικονομικό όφελος. Και είναι απαιτητικό σε μια εποχή πολλαπλασιασμού των fake news, όταν ο ανθρώπινος πόνος υποκύπτει στη διαφημιστική εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης» ανέφερε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου λέγοντας πως η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει και τις τρεις προκλήσεις και μερικές φορές ταυτόχρονα.
Κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του αναφέρθηκε τέλος στην επιτυχημένη διαχείριση του μεταναστευτικού από την Ελλάδα μιλώντας για την μείωση των ροών, των δομών φιλοξενίας αλλά και την δημιουργία των Κέντρων Υποδοχής σε Σάμο, Κω, και Λέρο καθώς και για την βελτίωση των εγκαταστάσεων στη Λέσβο, τη Χίο και τον Έβρο. «Στόχος είναι», όπως είπε ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης, «να δημιουργήσουμε ένα καινοτόμο, πλήρως ψηφιακό σύστημα ασύλου χωρίς γραφειοκρατία, αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα» κάνοντας μάλιστα αναφορά και στην μείωση του όγκου των εκκρεμών υποθέσεων.