Η κυβέρνηση παίρνει πολύ στα σοβαρά την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και παρακολουθεί με προσοχή, εγρήγορση αλλά και ψυχραιμία κάθε κίνηση της Άγκυρας και κάθε λέξη που εκστομίζεται από τούρκους αξιωματούχους. Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών απαντούν στο προκλητικό κρεσέντο τόσο του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν όσο και στις απειλές που πολλές φορές όπως δείχνουν τα στοιχεία μετουσιώνονται σε κινήσεις ικανές να προκαλέσουν επεισόδιο στον Έβρο εκεί που βρίσκονται τα σύνορα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

«Η Αθήνα δεν αισθάνεται μόνη της αλλά απαιτεί από τους συμμάχους της να συνειδητοποιήσουν πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το μεταναστευτικό», τόνιζαν στο Νewsbeast κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού

Χθες, οι ελληνικές αρχές βρέθηκαν μπροστά σε ένα σοβαρό περιστατικό. Αρχικά, υπήρξε η πληροφορία ότι εκατοντάδες μετανάστες βρίσκονταν σε ελληνική νησίδα στον Έβρο. Αμέσως υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση και αυτό που διαπιστώθηκε ήταν άλλο ένα αισχρό παιχνίδι της Τουρκίας με θύματα αθώους και απελπισμένους ανθρώπους.

Οι μετανάστες «εξαφανίστηκαν» και τελικά οι ελληνικές αρχές βρέθηκαν αντιμέτωπες με τους γνωστούς τακτικισμούς της Τουρκίας η οποία παίζει το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι σε μια ευαίσθητη περιοχή επιχειρώντας ξεκάθαρα να προκαλέσει ένα επεισόδιο ή να «εκθέσει» την χώρα μας.

Η τακτική της διαστρέβλωσης και η ευθεία απειλή για την εδαφική μας ακεραιότητα

Αυτό που τονίζουν σε κάθε ευκαιρία στους συνομιλητές τους κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραθέτοντας ατράνταχτα στοιχεία είναι ότι είναι πολύ περίεργη η επιμονή της Τουρκίας στην διαδικασία διαστρέβλωσης του Διεθνούς Δικαίου, των Συνθηκών, της Ιστορίας, της πραγματικότητας στο Αιγαίο και στον εναέριο χώρο μας. Και προσπαθούν με αποτελεσματικό τρόπο να αποδομήσουν τα ανυπόστατα και ανιστόρητα επιχειρήματα της Τουρκίας.

Μιλώντας ενώπιον σημαντικών προσωπικοτήτων της παγκόσμιας κοινότητας στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας περιέγραψε όσο πιο γλαφυρά μπορούσε αυτό που βιώνουμε καθημερινά πλέον ως απειλή από τους γείτονές μας. «Ζούμε», είπε, «τις τελευταίες μέρες μία τεράστια όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας απέναντι στην Ελλάδα και μία απίστευτη και απερίγραπτη ποιοτική αναβάθμιση που συνιστά ευθεία απειλή για την εδαφική ακεραιότητα για να μην πω για την ίδια την ύπαρξη της πατρίδας μας».

Λόγια, που για πρώτη φορά δείχνουν τόσο καθαρά την απροκάλυπτα απειλητική διάθεση της Τουρκίας. Όμως, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας περιέγραψε και κάτι άλλο το οποίο χρησιμοποιείται ως πυξίδα από την κυβέρνηση για την άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής και της διεθνοποίησης όλων των προκλητικών ενεργειών που γίνονται κατ’ εντολήν του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν.

«Η πατρίδα μας, ο λαός, η κοινωνία μας δεν πτοείται από τις απειλές αυτές. Η πατρίδα μας, ο λαός, η κοινωνία μας απορρίπτουν τις απειλές αυτές και καλούμε τους συμμάχους, τους φίλους μας και τα μέλη της ευρωπαϊκής μας οικογένειας να κατανοήσουν το μέγεθος της πρόκλησης το οποίο αντιμετωπίζει η πατρίδα μας», είπε ο κ. Δένδιας καλώντας για ακόμα μια φορά την ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινότητα να πάψει να παίζει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου.