Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η χθεσινή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή αναφορικά με το θέμα των υποκλοπών. Μιλώντας από τα Ανώγεια της Κρήτης, στο πλαίσιο της τελετής μνήμης για τα 10 χρόνια από τον θάνατο του Ιωάννη Κεφαλογιάννη, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «παραμένει επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο (σ.σ. τις επισυνδέσεις στο κινητό ενός πολιτικού αρχηγού) και ποιοι ακριβώς το ενέκριναν».
Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού σπεύδουν σήμερα να καλέσουν άπαντες να μην παρερμηνεύουν τα λόγια του κ. Καραμανλή αναφορικά με το πολυσυζητημένο θέμα της πολιτικής επικαιρότητας. Ειδικότερα, καλούν τον οποιονδήποτε «να διαβάσει προσεχτικά την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού. Θα αντιληφθεί λοιπόν πως δεν εμπεριέχει αιχμές κατά της κυβέρνησης και ότι ο πρώην πρωθυπουργός είπε αυτονόητα πράγματα, ώστε ο δημόσιος βίος να μη δηλητηριάζεται από φήμες και σκιές».
Ο κ. Καραμανλής είπε χθες επί λέξει: «Διαύγεια και διαφάνεια είναι θεμελιώδη ζητούμενα για έναν σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο. Ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη. Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ’ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως»
Και συνέχισε: «Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιο και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών».