Για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μίλησε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης επισημαίνοντας πως «έχει αποδείξει την προσήλωσή του στην ενδυνάμωση των θεσμών». Αναφερόμενος δε στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επεσήμανε πως «φοβάται έναν διάλογο με επιχειρήματα».
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Manifesto» ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι στην υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη «εφαρμόστηκε το νομικό πλαίσιο το οποίο αρχικά καθιερώθηκε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και κατόπιν τροποποιήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα άλλαξε τον νόμο 2225/1994 μειώνοντας τις υπογραφές των εισαγγελέων που απαιτούνταν από δύο σε μια. Οι διατάξεις αυτές δεν εξαιρούν κανέναν Έλληνα πολίτη».
Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε ότι αυτό το πλαίσιο χρειάζεται περισσότερες νομικές δικλείδες ασφαλείας όταν μιλάμε για περιπτώσεις όπως του Νίκου Ανδρουλάκη και πρόσθεσε: «Εδώ και τρία χρόνια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει έμπρακτα την προσήλωσή του στην ενδυνάμωση των θεσμών και της διαφάνειας, αναγνωρίζοντας αστοχίες και κυρίως επιλύοντας εκκρεμότητες δεκαετιών σε νομοθετικό, διοικητικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Την προσήλωσή του αυτή αποδεικνύει και στην περίπτωση της ΕΥΠ, όπου ήδη με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επανήλθαν οι δύο υπογραφές εισαγγελέων και καθιερώνεται ο διορισμός του Διοικητή της ΕΥΠ ύστερα από γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής. Περαιτέρω, με τη δέσμη πρωτοβουλιών που έχει ανακοινώσει και ήδη υλοποιεί ο Πρωθυπουργός, η ΕΥΠ θα λειτουργεί με περισσότερες εγγυήσεις καλών πρακτικών διατηρώντας την αποτελεσματικότητά της στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων».
«Ο κ. Ανδρουλάκης κλήθηκε να ενημερωθεί αλλά αρνήθηκε. Το γιατί αρνείται είναι κάτι που πρέπει να το απαντήσει ο ίδιος» είπε.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατασκευάζει σκευωρίες»
Ο Παύλος Μαρινάκης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «κατασκευή σκευωριών» και τόνισε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «ο ΣΥΡΙΖΑ αφιερώνει τις δυνάμεις του στην κατασκευή σκευωριών αντί για την πραγματική πολιτική είναι κάτι γνωστό ήδη από το 2012».
«Δυστυχώς, δεν έχει αλλάξει τίποτα – μάλλον καθημερινά το φαινόμενο αυτό επιδεινώνεται. Τι συνέβη στην πραγματικότητα: κατά τη διάρκεια κοινής τηλεοπτικής μας παρουσίας με τον Πάνο Σκουρλέτη, όταν του τελείωσαν τα επιχειρήματα με προσέβαλε βάναυσα λέγοντας ”μιλάς σαν χρυσαυγίτης”. Του θύμισα έργα και ημέρες του κόμματός του και δήλωσα ότι με τη ρητορική τους αυτή δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να συμπεριφέρονται ως άλλοι φασίστες. Τα υπόλοιπα ήταν απλώς δουλειά της «μονταζιέρας» της Κουμουνδούρου που έσπευσε να δημιουργήσει θέμα από το πουθενά. Τη στοχοποίηση από τον εν λόγω χώρο την εκλαμβάνω ως ”παράσημο”, γιατί αποδεικνύει ότι φοβούνται ένα διάλογο πάνω σε θέσεις και επιχειρήματα, με αριθμούς και στοιχεία» υπογράμμισε.
«Η κυβέρνηση τιμά στο ακέραιο την εντολή που έλαβε από τους πολίτες το 2019»
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό – προσφυγικό είπε ότι «η κυβέρνηση τιμά στο ακέραιο την εντολή που έλαβε από τους πολίτες το 2019 λειτουργώντας σύμφωνα με το διεθνές και εγχώριο δίκαιο και αυτό είναι φυσιολογικό να ενοχλεί όσους εργαλειοποιούν τις ροές για τους δικούς τους λόγους».
Για το συμβάν του Έβρου και τις επικρίσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση, σημείωσε «τους επικριτές τους διαψεύδει τόσο η πραγματικότητα, όσο και οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι μετανάστες, οι οποίοι με τις μαρτυρίες τους δικαιώνουν πλήρως τις ελληνικές θέσεις για το πώς εξελίχθηκε αυτή η ιστορία. Πιστεύω λοιπόν ότι ο λόγος αυτών των σφοδρών επικρίσεων είναι ότι η Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα προόδου στον τομέα του μεταναστευτικού: οι μεταναστευτικές ροές μειώθηκαν πάνω από 85%, 60 δομές φιλοξενίας σε ξενοδοχεία και 7 ακόμη έκλεισαν ενώ ξεκίνησε η λειτουργία τριών κλειστών δομών σε νησιά και μια στην ηπειρωτική Ελλάδα, προσλήφθηκαν πάνω από 1.700 συνοριοφύλακες, θεσπίστηκε καθεστώς καταγραφής και ελέγχου των ΜΚΟ και των μελών τους με στόχο τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια, μειώθηκαν οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου κατά 50% και σε ό,τι αφορά τα ασυνόδευτα ανήλικα δημιουργήθηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας, με την κατάργηση της πρακτικής της προστατευτικής φύλαξης (κράτησης) και την ανάπτυξη του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης».
«Όλα αυτά δεν έγιναν δια μαγείας, αλλά χάρη στο έργο της κυβέρνησης και την άοκνη προσπάθεια λιμενικών, συνοριοφυλάκων, αστυνομικών και όλων των σωμάτων ασφαλείας» σημείωσε κλείνοντας.