Οι ανακοινώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το ταξίδι του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» αναμένονται σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με τις διαρροές, τις δηλώσεις αξιωματούχων και τις προαναγγελίες των τουρκικών ΜΜΕ.
«Υπάρχει μία NOTAM της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας η οποία, αναφέρεται σε μαζική μετακίνηση ιπτάμενων μέσων – ελικοπτέρων – και έχει διάρκεια από τις 8 έως και τις 11 Αυγούστου. Πρόκειται για μία διαδρομή που ξεκινά από το αεροδρόμιο της Αττάλειας και κατευθύνεται έτσι ώστε να φτάσει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας, λίγο πιο πάνω από την Κύπρο» ανέφερε μιλώντας στο Mega ο Μαρίνος Γκασιάμης.
Η κίνηση αυτή «φωτογραφίζει» τα ελικόπτερα να μεταφέρουν εφόδια στο Αμπντούλ Χαμίντ Χαν. Επιπλέον, υπάρχει ο δεύτερος χάρτης, τον οποίο δημοσιεύει για πρώτη φορά το MEGA, και έχει να κάνει με τη στήριξη που έχει η ελληνική και κυπριακή δημοκρατία από το Τελ Αβίβ. Πρόκειται για μία NOTAM, που έχει να κάνει με εναέριο ανεφοδιασμό μαχητικών που θα ξεκινήσουν από το Ισραήλ και θα φτάσουν μέχρι και τα ανατολικά όρια του FIR Αθηνών.
«Η εν λόγω NOTAM εκδόθηκε από την Κυριακή και θα έχει διάρκεια έως και το πρωί της Δευτέρας. Υπενθυμίζεται πως οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επιχειρήσεις σε εξέλιξη, τόσο στην Λωρίδα της Γάζας όσο και σε άλλα σημεία, ωστόσο οι συνεκπαιδεύσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία δεν σταμάτησαν. Ελληνικά μαχητικά πέταξαν μέχρι το FIR του Τελ Αβίβ, και προχώρησαν σε ασκήσεις μαζί με τις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις» είπε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος.
«Οι Ισραηλινοί όταν έχουν μία σοβαρή σχέση με κάποιο κράτος, δεν ανακοινώνουν τίποτα. Το ότι δεν ακούσαμε για κάποια συμφωνία με το Ισραήλ είναι καλό εν προκειμένω, και το είδαμε στην πράξη. Πρώτον η άσκηση που πραγματοποιήθηκε από 26 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου νοτίως της Κρήτης, σε αυτό το μέρος όπου οι Τούρκοι μιλούν για «τουρκολυβικό» μνημόνιο, αλλά και η δεύτερη άσκηση που προαναφέρθηκε. Οι Ισραηλινοί έχουν κάποια προβλήματα ιδίως με τη Χαμάς, και πρέπει να δούμε ποιοι κρύβονται πίσω από τη Χαμάς, γιατί η ηγεσία της Χαμάς ήταν στην Τουρκία, και η Τουρκία πάντα τους βοηθούσε, τους έδινε τουρκικά διαβατήρια, επειδή ήταν καταζητούμενοι πολλοί από αυτούς. Στην περσινή επιχείρηση που έγινε, πάλι πίσω από αυτήν επιχείρηση ήταν οι Τούρκοι», συμπλήρωσε ο κ. Μπαλτζώης .
«Από την Κυριακή ωστόσο, έχουν υπογράψει μία συμφωνία κατάπαυσης πυρός. Σε άλλες περιπτώσεις, όλα τα αραβικά κράτη δυσανασχετούσαν με αυτή την κατάσταση, και άρχιζαν μία πολεμική εναντίον του Ισραήλ. Μετά τη συμφωνία του Αβραάμ δεν ισχύει τίποτα από αυτά, και δεν είχαμε καμία αντίδραση ούτε από Σαουδική Αραβία, ούτε από Αίγυπτο, αλλά ούτε και από άλλα κράτη. Είναι μία ένδειξη ότι το Ισραήλ είναι δίπλα μας, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε. Όσον αφορά στις περιοχές που αναμένεται να πάει το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν, θα πάει αρχικά στις περιοχές που δεν αμφισβητούνται, σε αυτές που υπάγονται στην τουρκική ΑΟΖ. Μέχρι να ανακοινώσει το πού θα κινηθεί το γεωτρύπανο, ήταν μία περίπτωση κατά την οποία προσπαθούσε να «εκβιάσει» την ΕΕ και τις ΗΠΑ, για το τι θα πάρουν για να μην το προχωρήσουν περισσότερο», πρόσθεσε.
Ο κ. Υφαντής μίλησε για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Τουρκίας και τα επόμενα βήματά της.
«Ο τουρκικός σχεδιασμός περιλαμβάνει και τις περιοχές που είχε βγει το Ορούτς Ρέις. Όλα τα σενάρια που αναπτύσσονται και είναι εύλογα, λαμβάνουν ένα γεγονός υπόψιν τους. Το γεωτρύπανο, εάν αυτό που κάνει η Τουρκία έχει την οποιαδήποτε επιχειρηματική ή οικονομική λογική θα πάει εκεί που έχουν προηγηθεί έρευνες. Αυτές οι περιοχές είναι η κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τα μέρη που πήγε το Ορούτς Ρέις. Η ένταση υπάρχει, το παιχνίδι είναι εξαιρετικά λεπτό, το Ισραήλ έχει αποδεχτεί τα ελληνικές αιτιάσεις, και ουσιαστικά αποδέχεται τις ελληνικές θέσεις. Η Τουρκία έχει γνωστές θέσεις, δεν αιφνιδιάζει πλέον», δήλωσε με την σειρά του.
«Ο πρόεδρος Ερντογάν εκμεταλλεύεται τον απόπλου του Αμπντούλ Χαμίντ Χαν για επικοινωνιακούς λόγους, και κυρίως για το εσωτερικό της χώρας», κατέληξε.