Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι τελικά θα βγάλει το νέο πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» για έρευνες στη Μεσόγειο την 9η Αυγούστου, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια αναζήτησης νέων πηγών φυσικού αερίου. Η έξοδος του σκάφους την είχε προαναγγελθεί από τον αντιπρόεδρος της γειτονικής χώρας Φουάτ Οκτάι, που είχε τονίζει ότι οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν εντός του Αυγούστου. Τώρα, ξέρουμε και την ακριβή ημερομηνία. Εννοείται πως κάθε του κίνηση θα καταγράφεται ανελλιπώς από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό που έχει λάβει εντολές να αποτρέψει τυχόν εισδοχή του στα χωρικά μας ύδατα.
Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται τώρα είναι σε ποιο ακριβώς σημείο θα επιλέξει η Τουρκία να αναζητήσει υδρογονάνθρακες. Ο υπουργός Ενέργειας της γείτονος Φατίχ Ντονμέζ έχει δηλώσει πως «η αποστολή του γεωτρύπανου θα είναι στη Γαλάζια Πατρίδα» και ότι «εξετάζονται 5 με 6 σημεία. Ένα απ’ αυτά θα επιλεγεί».
Η Άγκυρα δεν είναι βέβαιο ότι θα επιλέξει να προβεί σε προκλητικές ενέργειες κατά της Ελλάδος, τουλάχιστον στην παρούσα χρονική συγκυρία και με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αφήνουν εντέχνως να εννοηθεί ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου θα παρέμβουν αμέσως, και μάλιστα υπέρ της χώρας μας. Αυτό το γνωρίζουν και οι Τούρκοι.
Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του ελληνικού Πενταγώνου με τις οποίες επικοινώνησε το Newsbeast, είναι να καταπλεύσει το πλωτό γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) και ίσως σε αδειοδοτημένο οικόπεδο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όλα δείχνουν το οικόπεδο 6, δηλαδή νοτιοδυτικά της μεγαλονήσου. Η Κύπρος προσφέρεται κατά τους Τούρκους για μια τέτοια προκλητική κίνηση προβολής ισχύος. Κι αυτό γιατί δεν διαθέτει επαρκή στρατιωτικά μέσα για να αντιδράσει. Η Διοίκηση Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς Κύπρου δεν διαθέτει μεγάλα πολεμικά πλοία, παρά μόνο λίγα πλοία περιπολίας και απόβασης, καθώς και πυραυλικά συστήματα άμυνας. Συν τοις άλλοις δεν είναι χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ, κάτι που σημαίνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα προκαλέσει τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και ιδίως της ΗΠΑ που έχουν το γενικό πρόσταγμα. Η Κύπρος θα μπορούσε να ζητήσει αρωγή μονάχα από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις οι Βρυξέλες δεν αντιμετωπίζουν με πυγμή τα σχετικά επεισόδια. Άσε που βρισκόμαστε μεσούντος του καλοκαιριού και το πιθανότερο είναι να εκδώσουν κάποια ανακοίνωση και να παραπέμψουν το θέμα στα ανώτατα ευρωπαϊκά όργανα που θα συνέλθουν και πάλι, εκτός απροόπτου, τον… Οκτώβριο.