Το Σαββατοκύριακο που πέρασε μπορεί να αποτέλεσε για πολλούς την αφετηρία των καλοκαιρινών τους διακοπών, ωστόσο στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά ότι η θερινή ραστώνη είναι ακόμα μακριά. Οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης δεν λένε να κοπάσουν και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί το προσεχές διάστημα, καθώς ήδη τα κόμματα κινούνται σε καθαρά προεκλογικούς ρυθμούς. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανεβάσει κι άλλο τις αντιπολιτευτικές του στροφές με προφανή στόχο να συσπειρώσει όλους εκείνους που στέκονται απέναντι στο σύστημα. Ψάχνει εκλογική πελατεία ψαρεύοντας σε θολά νερά», έλεγαν στο Newsbeast κυβερνητικές πηγές.

Η πολιτικοποίηση της αποφυλάκισης Λιγνάδη

Χώροι πολιτισμού μετατράπηκαν σε χώρους διαμαρτυρίας προκαλώντας την αντίδραση της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και αυτών των αυθόρμητων (;) αντιδράσεων ακολούθησαν ανακοινώσεις με σκληρές εκφράσεις και χαρακτηρισμούς από τον ΣΥΡΙΖΑ για την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη κατηγορώντας την ευθέως ότι καλύπτει βιαστές ανηλίκων.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η τακτική που υιοθετεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σε αυτή την υπόθεση δείχνει ότι προσπαθεί να αξιοποιήσει οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει δημοσκοπικά διχάζοντας όμως την κοινή γνώμη, και γυρίζοντας την χώρα πολλά χρόνια πίσω.

Σημειώνουν δε ότι η πολιτική ευθύνη που προσάπτουν στην κυβέρνηση αμφισβητώντας μια δικαστική απόφαση είναι αντιθεσμική και επικίνδυνη, επισημαίνοντας ότι όταν αποκαλύφθηκε αρχικά η υπόθεση στον τομέα που την αφορούσε η κυβέρνηση δεν έμεινε αδρανής, καθώς όταν έγινε η πρώτη καταγγελία δίχως δεύτερη σκέψη, ο κ. Λιγνάδης απομακρύνθηκε από τη θέση του, καθώς η παραίτησή του έγινε αμέσως αποδεκτή.

Δημήτρης Λιγνάδης

Έτσι, απέναντι σε αυτού του είδους τις πολιτικές εκρήξεις που εκλύουν μεγάλες ποσότητες τοξικότητας η κυβέρνηση θα επιχειρήσει για όλο το επόμενο διάστημα να καταδείξει τις διαχωριστικές γραμμές και την άβυσσο, όπως λένε, που χωρίζει τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται αποφασισμένο να απαντάει μεν αλλά πάντα με θεσμικό τρόπο και προβάλλοντας το κυβερνητικό έργο, δείχνοντας ότι οι εντυπωσιασμοί δεν ταιριάζουν σε μια περίοδο ιδιαίτερα ταραγμένη που η επίλυση των προβλημάτων των πολιτών είναι ο βασικός στόχος.

Καταλογίζουν επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ξεφεύγει από τα όρια, αφού φτάνει στο σημείο να αμφισβητεί τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, θέτοντας σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη των πολιτών σε ακλόνητους θεσμούς αλλά και την ίδια την κοινωνική συνοχή, αφού αφήνουν να εννοηθεί ότι για παράδειγμα στην υπόθεση Λιγνάδη άλλοι κινούν τα νήματα και όχι οι δικαστές.

Πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα απέναντι στην τοξικότητα

Ένα πρώτο δείγμα έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή δείχνοντας ότι δεν θα αφήνει τίποτα αναπάντητο. Όμως, αυτό, έλεγαν συνεργάτες του, δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσει τον Αλέξη Τσίπρα στην ακραία πόλωση. Πέρα από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μιλήσει στην γλώσσα και των ψηφοφόρων του λεγόμενου κέντρου, οι οποίοι δεν συμφωνούν με τις ακραίες αντιδράσεις και χαρακτηρισμούς. Θα υπερτονίζει επίσης τις διαφορές του με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζοντας στους πολίτες τα «κούφια» λόγια και τις υποσχέσεις από την περίοδο πριν τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Το κρίσιμο χρονικό διάστημα το τοποθετούν από το τέλος των διακοπών και μετά. Με την ενεργειακή κρίση να σοβεί ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι θα πρέπει να πείσει τους πολίτες ότι θα αντιμετωπίσει άλλη μια πρόκληση και μάλιστα με πρόσθετες παρεμβάσεις πρωταρχικός του στόχος είναι να σταθεί στο πλευρό τους απέναντι στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.