Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο συνέδριο του Economist και εξαπέλυσε επίθεση τόσο προς την κυβέρνηση, όσο και προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι, ενώ σε συνθήκες κρίσης όπως οι σημερινές, χρειάζεται από την πολιτική εξουσία σχέδιο, σοβαρότητα, συναίσθηση της ανάγκης να προστατευτούν η κοινωνική συνοχή και η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο πολιτικό σύστημα, «η κυβέρνηση δυστυχώς, επενδύει στο λαϊκισμό, το διχασμό, και την υπονόμευση των θεσμών».

Σαν παράδειγμα ανέφερε «το παιχνίδι του κυρίου Μητσοτάκη με την κορυφαία εκδήλωση της δημοκρατίας, τις εκλογές. Ο πρωθυπουργός άνοιξε όλο το προηγούμενο διάστημα ο ίδιος τη διαδικασία πρόωρων εκλογών. Με δηλώσεις, με ανακοίνωση υποψηφίων του κόμματός του, με διαρροές σε φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ για τις ημερομηνίες των εκλογών, με κάλεσμα υπουργών και βουλευτών να ριχτούν στη μάχη της εκλογής τους. Χτες στη Βουλή με μισόλογα, και σήμερα σε συνέντευξή του πιο καθαρά, ανακάλυψε και μας ανακοίνωσε ότι όλα αυτά που μέχρι χθες ο ίδιος προωθούσε και προετοίμαζε, οι πρόωρες εκλογές δηλαδή, δεν είναι εθνικά υπεύθυνη επιλογή. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει έστω ένας πολίτης που να πιστεύει ότι έτσι, με τέτοιο έλλειμμα σοβαρότητας και ευθύνης, μπορούν να αντιμετωπιστεί το πλεόνασμα των πολλαπλών κρίσεων».

Επίσης, υπογράμμισε ότι για να αντιμετωπιστεί αυτό το πλαίσιο των πολλαπλών κρίσεων, χρειάζεται αλλαγή οικονομικού και πολιτικού υποδείγματος και πρόσθεσε: «Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση που να πιστεύει στο παρεμβατικό και ρυθμιστικό ρόλο του κράτους. Και όχι μια κυβέρνηση που να θεωρεί αμάρτημα να ρυθμίζει τις αγορές και να παρεμβαίνει υπέρ του δημόσιου συμφέροντος. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση με πολιτική βούληση να συγκρουστεί με συμφέροντα, αν χρειαστεί, για τη ρύθμιση των ολιγοπωλιακών κλάδων της οικονομίας».

Έπειτα, μεταξύ άλλων, έκανε αναδρομή στην κυβερνητική του θητεία για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το ζήτημα του ελληνικού χρέους και το Μακεδονικό «ως παραδείγματα για το τι εννοώ σχέδιο και στρατηγική με το βλέμμα στο μέλλον».