Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από μία πλήρη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία μίλησε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα είναι μεταξύ των 27 κρατών – μελών της Ευρώπης με το μικρότερο ρίσκο σε περίπτωση ολικής αποκοπής. Και αυτό γιατί διαθέτει εγκαταστάσεις αεριοποίησης». Πρόσθεσε δε πως μια τέτοια εξέλιξη θα πυροδοτούσε μεγαλύτερη έκρηξη της τιμής του φυσικού αερίου και έκανε εκτενή αναφορά στην εγκατάσταση αεριοποίησης στη Ρεβυθούσα, λέγοντας πως δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να αντικρίζει με αισιοδοξία ακόμα και το ενδεχόμενο αυτό. «Η Γερμανία αυτή τη στιγμή είναι ένα βήμα πριν προχωρήσει σε διακοπτόμενη παροχή φυσικού αερίου» ήταν τα λόγια του.
Παράλληλα ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι στη συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος, επί της ουσίας επικαιροποιήθηκαν οι παρεμβάσεις στο εξαιρετικά δυσμενές σενάριο της πλήρους αποκοπής από την παροχή φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση, υπογράμμισε, έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επάρκεια εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας.
Όπως είπε, «έχουμε τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουμε ικανοποιητικά στα σενάρια μείωσης της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από την Ρωσία. Ήδη έχει γίνει διαπλασιασμός της αποθηκευτικής δυνατότητας της Ρεβυθούσας, έχει αυξηθεί η παραγωγή των λιγνιτικών εργοστασίων, ενώ εισάγεται και το εργοστάσιο Πτολεμαΐδα 5. Υπάρχει επίσης δυνατότητα προσωρινά να αποθηκεύσουμε στρατηγικά αποθέματα σε δεξαμενές της Ιταλίας. Φαίνεται ότι η χώρα μας είναι μεταξύ των 3 κρατών μελών που αντιμετωπίζουν το μικρότερο ρίσκο δυσμενών επιπτώσεων», κατέληξε.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως «προετοιμαζόμαστε συστηματικά για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, εξετάζοντας και τα δυσμενέστερα σενάρια. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει από τους μικρότερους κινδύνους σε όλη την Ευρώπη από άποψη επάρκειας εφοδιασμού, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει διαθέσιμο LNG. Ειδικότερα: Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που αυξάνει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού κατά 145.000 κυβικά μέτρα».
Από την άλλη, «η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Οι δε διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις. Η χώρα μας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παράσχει ποσότητες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, υπό την προϋπόθεση κάλυψης της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου. Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν τώρα με καύσιμο φυσικό αέριο και, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, θα έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου και λειτουργίας με diesel. Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά».