Οι ηγέτες 44 χωρών που συμμετέχουν στην 32η Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που διοργανώνεται στη Μαδρίτη, την πρωτεύουσα της Ισπανίας, δείπνησαν στο Μουσείο Πράδο.
Το δείπνο που παρέθεσε στους ηγέτες ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ συγκέντρωσε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας από 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και 14 χώρες που συμμετείχαν στη σύνοδο ως προσκεκλημένοι. Μεταξύ αυτών, φυσικά, κι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε να συζητά με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Το γεύμα ετοίμασε ο Ισπανός σεφ Χοσέ Αντρές, ο οποίος πήγε στην Ουκρανία για ανθρωπιστική βοήθεια τους πρώτους μήνες του πολέμου, ενώ συναυλία έδωσε και η Συμφωνική Ορχήστρα του Κιέβου.
Οι ηγέτες είχαν επίσης την ευκαιρία να δουν μερικά από τα έργα των διάσημων Ισπανών ζωγράφων Ντιέγκο Βελάθκεθ και Φρανθίσκο Γκόγια στο μουσείο.
Το μουσείο διαθέτει την πληρέστερη συλλογή ισπανικών έργων ζωγραφικής από τον 11ο έως τον 18ο αιώνα και πολυάριθμα αριστουργήματα μεγάλων ζωγράφων όπως το «Las Meninas» του Βελάθκεθ, το «Maja y dos Majos» του Γκόγια, ο «Ευγενής με το χέρι στο στήθος» του Ελ Γκρέκο, «Ο κήπος των γήινων απολαύσεων του Μπος» και «Οι τρεις χάρες» του Ρούμπενς, μεταξύ άλλων σπάνιων κομματιών.
Το σημαντικότερο τμήμα των πινάκων να ανήκει στην χρονική περίοδο από το 15ο-17ο αιώνα μ.χ. μια περίοδος που ονομάζεται Χρυσή Περίοδος της Ισπανίας.
Αν και ιδρύθηκε ως Μουσείο ζωγραφικής και γλυπτικής, το Πράδο περιλαμβάνει σήμερα και πάνω από 5.000 σχέδια, 1.000 νομίσματα και μετάλλια, καθώς και περίπου 2.000 διακοσμητικά αντικείμενα.
Τα γλυπτά του υπολογίζονται γύρω στα 700 και οι πίνακες ζωγραφικής, στους οποίους χρωστάει και τη διεθνή του αίγλη, γύρω στους 8.600. Πρόκειται για έργα των Βελάθκεθ, Γκόγια, Ελ Γκρέκο, Καραβάτζο, Ρέμπραντ, κ.ά. Στο Μουσείο εκτίθενται περίπου το ένα τρίτο των πινάκων που κατέχει, έτσι λοιπόν τα εκθέματα εναλλάσσονται. Το πιο γνωστό έργο που εκτίθεται στο Μουσείο είναι το «Las Meninas» του Βελάθκεθ.
Ο Βελάθκεθ όχι μόνο παραχώρησε στο Μουσείο τα εκπληκτικά του έργα, αλλά δραστηριοποιήθηκε ενεργά στο να συγκεντρώσει στο Μουσείο έργα ιταλών καλλιτεχνών.
Η περίφημη «Γκουέρνικα» του Πάμπλο Πικάσο εκτέθηκε στο Πράδο μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την επιστροφή της στη χώρα, αλλά αργότερα μεταφέρθηκε στο Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία, όπου διαμορφώθηκε ο κατάλληλος χώρος για να εκτεθεί ένας τόσο τεράστιος πίνακας.
Παράλληλα, στο Πράδο πρωταγωνιστούν οι «μαύροι πίνακες» του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου, Γκόγια.