«Το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα μιας επίμονης συλλογικής προσπάθειας, μακράς συζήτησης και διαβούλευσης με πληθώρα παραγόντων που υπηρετούν τη Δικαιοσύνη. Δεν είναι μία ακόμη προσπάθεια αλλά μια ευρεία εκτεταμένη παρέμβαση στο δικονομικό πλαίσιο, εισάγονται ρηξικέλευθες ρυθμίσεις και ιδέες, δικονομικά τολμηρές και πρωτότυπες, γενναίες ρυθμίσεις που θα βελτιώσουν κατά πολύ την απονομή της διοικητικής δικαιοσύνης», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης κατά την ομιλία στη σημερινή συζήτηση ψήφισης και των άρθρων του σχετικού νομοσχεδίου.
Ειδικότερα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι εισάγεται ο νεωτερικός θεσμός της πιλοτικής δίκης που θα επιταχύνει τη διεξαγωγή της και θα εξασφαλίσει ασφάλεια δικαίου γιατί διασφαλίζει την ενότητα της νομολογίας. (Πρόκειται δηλαδή για την απευθείας εισαγωγή στο ΣτΕ υποθέσεων γενικότερου ενδιαφέροντος).
Διαμορφώνεται επίσης ένα είδος συγκεντρωτικού ελέγχου της αντισυνταγματικότητας των νόμων από το ΣτΕ. Ακόμη, ενισχύεται η «ρηξικέλευθη ιδέα» του θεσμού της πρότυπης δίκης που αφορά τον πρώτο βαθμό δικαιοδοτικής κρίσης. Επίσης σημείωσε ότι εισάγεται η ιδέα των μονομελών διοικητικών εφετείων. Επανέλαβε επιπλέον ότι για τις φορολογικές, τελωνειακές και δασμολογικές διαφορές, ρυθμίζεται το θέμα της ισότητας των όπλων των διαδίκων, δεδομένου ότι υπάρχει υπέρμετρη δυσκολία του Δημοσίου να εισπράξει τα πρόστιμα που καταλογίζονται στους παραβάτες.
Ο κ. Καστανίδης αποσαφήνισε ότι τα προβλήματα που χρόνια συσσωρεύθηκαν δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με μία νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά η παρούσα συνιστά μία πρώτη απάντηση και εξήγγειλε την κατάθεση άλλων νομοθετημάτων προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόσθεσε επίσης ότι η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης δεν είναι μόνο θέμα της μεταβολής του θεσμικού πλαισίου, απαιτεί ταυτόχρονες παρεμβάσεις, τις οποίες το υπουργείο ήδη εφαρμόζει. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη αύξησης των θέσεων των δικαστικών λειτουργών και κάλυψης μεγάλου μέρους των οργανικών κενών των δικαστικών υπαλλήλων, κάτι που προβλέπεται και στο συγκεκριμένο νομοθέτημα και πληροφόρησε ότι και στην επόμενη περίοδο των εξετάσεων για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών θα έχουμε αύξηση των υποψήφιων σπουδαστών. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν εθνικοί και κοινοτικοί πόροι για να επιτευχθεί η ψηφιακή Δικαιοσύνη. Στον τομέα ειδικά της ηλεκτρονικής διοίκησης της Δικαιοσύνης και ηλεκτρονικής διαχείρισης των υποθέσεων γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να επιτευχθούν σε μικρό διάστημα όσα δεν πετύχαμε τόσα χρόνια, όπως είπε.
Παρέμβαση στο θέμα έκανε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος υποστήριξε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης νομοθετεί ό,τι απαιτεί το ΣτΕ καθιστώντας το «δυνάστη» και πρότεινε να «ψαλιδιστούν» οι υπερεξουσίες του με το σκεπτικό ότι δημιουργούνται προσκόμματα στις επενδύσεις «που ψάχνει ο κ. Παμπούκης». Ισχυρίστηκε δε ότι στις «παρυφές του Μαξίμου» λέγεται ότι το ΣτΕ εμπλέκεται στην εκτελεστική εξουσία.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας δήλωσε την ανησυχία του για το ότι στέλεχος της κυβέρνησης μίλησε για υπερβολές του ΣτΕ που εμποδίζουν επενδύσεις και τόνισε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι το καταφύγιο των δικαιωμάτων των πολιτών.
Απαντώντας, ο υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αφορούν φορολογικές, τελωνειακές και δασμολογικές διαφορές, οι οποίες δεν σχετίζονται με το επενδυτικό πλαίσιο ή την επενδυτική πρωτοβουλία κάποιου. Εξάλλου, υπενθύμισε ότι με την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για τη δικαστική προστασία των συμβάσεων του Δημοσίου η αρμοδιότητα μεταφέρθηκε στα οικεία διοικητικά εφετεία.
Εκ μέρους της Ν.Δ., η οποία ψήφισε επί της αρχής το νομοθέτημα, ο Προκόπης Παυλόπουλος κατέθεσε τις αντιρρήσεις του κόμματός του για έξι άρθρα και εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς συγκεκριμένες ρυθμίσεις του που «περιορίζουν υπερμέτρως – και ίσως αντισυνταγματικώς – το δικαίωμα δικαστικής προστασίας με το να επιβάλλουν υπέρμετρες προϋποθέσεις πρόσβασης στη Δικαιοσύνη».
Το ΚΚΕ, δια του Αντώνη Σκυλλάκου έκανε λόγο για δυσκολότερη πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη, καθώς περιορίζονται τα δικαιώματά τους στη δευτεροβάθμια κρίση, ενώ και η διαδικασία γίνεται δυσβάσταχτα ακριβότερη.
Ο ΛΑΟΣ καταψήφισε επί της αρχής, μεταξύ άλλων, με το αιτιολογικό ότι παραβιάζεται το δικαίωμα δικαστικής προστασίας και ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης τάχθηκε κατά επί της αρχής με το σκεπτικό ότι δεν προσαρμόζεται το νομοσχέδιο στις απαιτήσεις της διαφάνειας, της απλοποίησης της νομοθεσίας κλπ. Όλα τα κόμματα διατύπωσαν παρατηρήσεις σε άρθρα του νομοσχεδίου.