Τείχος – ανάχωμα στην τουρκική προκλητικότητα στήνουν οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η εκστρατεία διεθνοποίησης της επιθετικής πολιτικής της Άγκυρας από τον πρωθυπουργό αποδίδει καρπούς, γεγονός που αποτυπώνεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών ενημέρωσε αναλυτικά τους ομολόγους του για την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στις ανιστόρητες και αναθεωρητικές χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος μιλώντας από τα Κατεχόμενα και έχοντας στο πλευρό του τον Ερσίν Τατάρ έθεσε για μία ακόμη φορά θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε δε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης.
Ευρω-μήνυμα στην Τουρκία
«Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ», αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας.
Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο.
Με το βλέμμα στη Μαδρίτη
Το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα στο τέλος Ιουνίου (29-30) οπότε συνεδριάζει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και μένει να διαφανεί ποια στάση θα κρατήσει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν δεδομένου ότι ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις από μέλη της Συμμαχίας για την αντίθεσή του στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αναμένεται δηλαδή να διαφανεί, εάν μετά και τις αποφάσεις στη Βελγική πρωτεύουσα θα ρίξει τους τόνους ή θα βάλει νέα θέματα στο τραπέζι.
Σε καθεστώς ένταξης Ουκρανία- Μολδαβία
Νωρίτερα η συνεδρίαση είχε λάβει πανηγυρικό τόνο, καθώς οι 27 ηγέτες έδωσαν το πράσινο φως, ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ έκανε λόγο για μία ιστορική στιγμή, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι να χαιρετίζει την απόφαση παρεμβαίνοντας μέσω τηλεδιάσκεψης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στους κόλπους της ΕΕ». Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια σημαντική πολιτική απόφαση την οποία παίρνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως απάντηση στην απροκάλυπτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σήμερα η Ευρω- Σύνοδος
Κατά τη σημερινή δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν για τις οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, την εκτόξευση του πληθωρισμού και τις ανατιμήσεις. Σε κοινή γραμμή με την Ιταλία, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την πρότασή του για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι είναι κατεπείγουσα η ανάγκη για τολμηρές παρεμβάσεις και απόλυτο συντονισμό της Ευρώπης για να στηριχθούν οι πολίτες από τις αναταράξεις που προκαλεί η ακρίβεια. Στη σημερινή συνεδρίαση θα συμμετέχει η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, καθώς οι ηγέτες καλούνται να συζητήσουν για τον τρόπο θωράκισης των ευρωπαϊκών οικονομιών.