Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην εκπομπή «Στο Κέντρο» της ΕΡΤ1, αναφέρθηκε και στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας θυμίζοντας ότι με τον Πρόεδρο της Τουρκίας έχει συναντηθεί τέσσερις φορές στα τρία χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία και στο πλαίσιο αυτό έχει δει πολλές διακυμάνσεις. «Είχαμε περίοδο μεγάλης έντασης όπως τα γεγονότα του καλοκαιριού του 2020, όμως είχαμε και περιόδους με μικρότερη ένταση στο πεδίο και με μικρότερες εκφραστικές εξάρσεις. Είμαι συνηθισμένος στο ευμετάβολο της τουρκικής ρητορικής σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε δε ότι το κλίμα στη συνάντησή τους ήταν καλό και εκτιμούσε ότι θα μπορούσαν να αφήσουν στην άκρη τις εντάσεις. «Να σταματήσουμε να εγείρουμε ζητήματα που προκαλούν και να μπορέσουμε να εστιαστούμε στη θετική ατζέντα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Με την Τουρκία και τον τουρκικό λαό δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Όμως, από τη συζήτησή μας και μετά, ενώ οι πρώτες εβδομάδες ήταν σχετικά ήρεμες στη συνέχεια ακολούθησε ένα κρεσέντο υπερπτήσεων πάνω από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Πάνω από τα μεγάλα κατοικημένα νησιά του Αιγαίου. Κάτι που παραβίασε την κόκκινη γραμμή που εγώ είχα θέσει στον πρόεδρο Ερντογάν, λέγοντάς του ότι δεν θα μπούμε ποτέ ως Ελλάδα σε οποιαδήποτε συζήτηση που αφορά στην κυριαρχία των νησιών…
Η Τουρκία ήταν αυτή η πρώτη που έκανε το βήμα πρόκλησης και ένταση. Όπως και η Τουρκία ήταν αυτή που το Νοέμβριο του 2019 υπέγραψε το προκλητικό και παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο. Όπως η Τουρκία ήταν αυτή που το Μάρτιο του 2020 εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό και ανάγκασε την Ελλάδα να υψώσει το ανάστημά της και να προστατεύσει τα σύνορά της πατρίδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης.
Αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο και είναι ένα πρωτοφανές γεγονός για τη γενιά μας αυτή η απροκάλυπτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και μία πρωτοφανή αντίδραση της Ευρώπης που επέδειξε μία αξιοσημείωτη ενότητα. Όχι απλά να καταδικάσει στα λόγια την εισβολή, αλλά να στηρίξει την Ουκρανία και να επιβάλει πάρα πολύ σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία. Το ζητούμενο είναι πως θα απαντήσουμε απέναντι σε έναν θεωρητικό επεκτατισμό που έχει φαντασιώσεις αυτοκρατορικές άλλων εποχών.
Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς, ότι η χώρα δεν έχει απλά μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, την οποία πιστεύω ότι φροντίσαμε αυτά τα τρία χρόνια να την ενισχύσουμε περαιτέρω αλλά έχει ταυτόχρονα και πολύ ισχυρούς συμμάχους…Εντάσσεται η Ελλάδα σε ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται διά της βίας και οι διαφορές μεταξύ των κρατών πρέπει να λύνονται με μοναδικό γνώμονα και μοναδικό σημείο αναφοράς στο Διεθνές δίκαιο» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Κάλεσμα για εθνική συσπείρωση
«Σε οποιαδήποτε ένταση και βέβαια θέλω να τονίσω ότι δεν είμαστε στο σημείο και ελπίζω να μη φτάσουμε στο σημείο που ήμασταν το καλοκαίρι του 2020 με ένταση στο πεδίο, σε οποιαδήποτε δυσκολία θεωρώ δεδομένο ότι ο ελληνικός λαός είναι πάντα συσπειρωμένος, στηρίζοντας την οποιαδήποτε ηγεσία διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις στα εθνικά θέματα. Πιστεύω ότι στα λόγια των μεγάλων κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές. Αλλά υπάρχει ένα ζήτημα συνέπειας ως προς την αξιωματική αντιπολίτευση όταν για παράδειγμα δεν ψηφίζει συμφωνίες, οι οποίες είναι εθνικά ωφέλιμες. Όπως η ελληνογαλλική συμφωνία ή οι αμυντικές δαπάνες που τόσο απαραίτητες είναι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία .
Θα ευχόμουν οι πράξεις μας, ο τρόπος δηλαδή που τα κόμματα ψήφισαν στη Βουλή, να είναι εναρμονισμένες με την εθνική στρατηγική, η οποία πιστεύω ότι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.
Είναι λάθος αυτή τη στιγμή να ανακαλύπτονται δήθεν απειλές κατά της Τουρκίας προκειμένου να μετατεθεί η συζήτηση από τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Δε νομίζω ότι υπάρχει κανείς και στην Τουρκία πιστεύω σκεπτόμενος άνθρωπος που να πιστεύει ότι η Ελλάδα απειλεί την Τουρκία. Σίγουρα σε κανένα διεθνές φόρουμ δε θα μπορούσε αυτή η θεωρία να γίνει κατ’ ελάχιστον πιστευτή.
Νομοτελειακά κάποια στιγμή θα συναντηθούμε με τον κ. Ερντογάν. Και πρέπει να συναντιόμαστε και πρέπει να συζητάμε και όπως είπα και στον ίδιο πρέπει να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, αλλά να συμφωνούμε στο πλαίσιο επίλυσης των διαφόρων μας. Θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε πότε τα επιχειρήματά μας αγγίζουν τη σφαίρα του παραλόγου. Γιατί διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε. Οι αιτιάσεις της Τουρκίας είναι τελείως παράλογες στο βαθμό που εγείρουν ζητήματα κυριαρχίας κατά της Ελλάδας…
Δεν εμπλέκω ποτέ τα εξωτερικά ζητήματα με την εσωτερική επικαιρότητα. Με ήρεμη αυτοπεποίθηση θα υπεραμύνομαι των εθνικών θέσεων. Θα το κάνω σε κάθε διεθνές φόρουμ που βρίσκομαι. Είτε είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε το ΝΑΤΟ, είτε στις διμερείς μου επαφές. Όχι με διάθεση να στοχοποιήσω την Τουρκία, αλλά για να εξηγήσω γιατί σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη θα ήταν μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη, για το ΝΑΤΟ, για τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπάρχει ακόμα μία εστία αβεβαιότητας και αστάθειας στη νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αρνητικός για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι στη διάθεση οποιουδήποτε πολιτικού αρχηγού για ενημέρωση. «Υπάρχει θεσμοθετημένος δίαυλος ενημέρωσης των κομμάτων από τον υπουργό Εξωτερικών που γίνεται με συστηματικό τρόπο και φυσικά υπάρχουν και δημόσιες συζητήσεις στη Βουλή, όπου όλα τα κόμματα και οι αρχηγοί έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν με διαφάνεια απέναντι στον ελληνικό λαό» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Για αποστολή όπλων στην Ουκρανία
«Οι συμμαχίες υπάρχουν ώστε να δρουν αποτρεπτικά απέναντι σε οποιονδήποτε μπορεί να επιβουλεύεται κυριαρχία και στη χειρότερη περίπτωση να μπορούν να ενεργοποιηθούν εάν η χώρα μας δεχθεί κάποια επίθεση» απάντησε ο πρωθυπουργός αντικρούοντας την κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε με την ίδια λογική που το έκαναν κι άλλες χώρες να στηρίξει μία χώρα της οποίας τα σύνορα παραβιάζονται με τη βία;» διερωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι «Τα όπλα που στείλαμε δεν υπονομεύουν κατά οποιοδήποτε τρόπο την αμυντική ικανότητα της χώρας, όπλα έστειλε και Ισπανία του κ. Σάντσεθ και δεν είδα ο κ. Τσίπρας να έχει κάποιο πρόβλημα με αυτό…
Αυτό που έγινε στην Ουκρανία είναι μία τομή στον πολιτικό χρόνο της Ευρώπης. Το κάνουμε, για να μπορέσουμε να δώσουμε στην Ουκρανία τη δυνατότητα να μπορέσει κάποια στιγμή να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Δεν θα επιβάλλουμε εμείς ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά οι ίδιοι οι Ουκρανοί θα πρέπει να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα συζητήσουν με τη Ρωσία. Αλλά, για να το κάνουν αυτό δε θα πρέπει να είναι ανίσχυροι στο πεδίο, γιατί θα μιλάμε για συνθηκολόγηση. Κι αν η Ουκρανία συνθηκολογούσε, θα ήταν μία νίκη του αυταρχικού δεσποτισμού, η οποία μπορεί να άνοιγε τις ορέξεις σε πολλούς άλλους που έχουν στο βάθος του μυαλού τους ίδια σχέδια.
Δεν θα πρέπει να ηττηθεί η Ουκρανία. Και αυτό είναι το σκεπτικό που αναπτύχθηκε με απόλυτη ενότητα στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο. Και εγώ δε θα ήθελα η χώρα μου να είναι η μόνη που να εξηγεί στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο, γιατί δε στείλαμε όπλα στην Ουκρανία που στο κάτω-κάτω είναι από το περίσσευμα μας».
Για τα τεθωρακισμένα από την Γερμανία
«Ήταν μία υπηρεσιακή συζήτηση σε επίπεδο επιτελείων. Μού το έθεσε ο κ. Σολτς και είπα ότι από τη στιγμή που συμφωνούν τα επιτελεία μας γιατί να μην προχωρήσουμε σε μία ανταλλαγή που είναι υπέρ της χώρας μας. Ανταλλάσσουμε ένα μικρό αριθμό 20 έως 30 οχημάτων με πολύ πιο σύγχρονα οχήματα γερμανικής κατασκευής. Και βοηθάμε την Ουκρανία και ενισχύουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας με πιο καινούργια τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού…»