Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, έστειλε το μήνυμά του για τις προκλήσεις της Τουρκίας, ξεκαθαρίζοντας πως με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη.
«Δεν θα πρέπει να έχουμε αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. Η άποψη ότι για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπάρχει αμοιβαία ευθύνη, ότι η ελληνική στάση ρέπει στον μαξιμαλισμό, ότι πρέπει να επιδείξουμε μεγαλύτερη ευελιξία και συμβιβαστική διάθεση, ότι δεν μπορούμε να αρνούμαστε την διεύρυνση της ατζέντας των προς επίλυση θεμάτων που κατά το δοκούν φορτώνει ολοένα η Τουρκία, είναι εσφαλμένη. Εσφαλμένη διότι διαβάζει λάθος την Τουρκία. Γιατί στηρίζεται σε λάθος δεδομένα και οδηγεί σε ψευδαισθήσεις. Κυρίως στην ψευδαίσθηση ότι αρκεί να δείξουμε κάποια υποχωρητικότητα και όλα θα διευθετηθούν προς όφελος όλων» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός στην επετειακή εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Όπως είπε, «δεν αμφισβητώ την ειλικρίνεια προθέσεων και τον πατριωτισμό κανενός. Σέβομαι τις αντιλήψεις όλων. Θέλω όμως να υπογραμμίσω ότι η υιοθέτηση μιας τέτοιας συμπεριφοράς θα οδηγούσε σε σοβαρές, ίσως και μοιραίες βλάβες στα εθνικά συμφέροντα και θα αποθράσυνε ακόμα περισσότερο την άλλη πλευρά».
Και πρόσθεσε: «Κατά καιρούς, έτσι και πρόσφατα, εγείρεται συζήτηση περί συνεκμετάλλευσης. Σύμφωνα με το αφήγημα, ο από κοινού προσπορισμός οφέλους από τα κοιτάσματα ορυκτού πλούτου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θα ήταν ισχυρό κίνητρο να ξεπεραστούν οι διαφωνίες και να οδηγηθούμε σε μια επ’ αμοιβαία ωφελεία διευθέτηση. Παραβλέπει όμως το αφήγημα αυτό, δύο ουσιωδέστατους παράγοντες. Πρώτον, ότι συνεκμετάλλευση δεν είναι νοητή εάν προηγουμένως δεν έχει επακριβώς οριοθετηθεί το τι ανήκει στην κάθε πλευρά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο (όσον αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα).
Και δεύτερον διότι στηρίζεται στην παραδοχή ότι η αξιοποίηση του τυχόν υφιστάμενου ορυκτού πλούτου είναι το βασικό κίνητρο της συμπεριφοράς της Τουρκίας. Ενώ αντιθέτως, η συνολική της συμπεριφορά, η ρητορική της και η συνεχής κλιμάκωση των προκλήσεων, η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, το ίδιο το ιδεολόγημα περί «Γαλάζιας Πατρίδας» καταδεικνύει ότι η πραγματική της στόχευση είναι η ανατροπή προς όφελος της του status quo στην περιοχή και η επιβολή καθεστώτος ηγεμονίας της».
Όπως είπε επίσης ο κ. Καραμανλής, «η Τουρκία είναι χώρα αναθεωρητική. Είναι κομβική σημασίας το γεγονός ότι θα πρέπει να αντιληφθούμε την στρατηγική της Τουρκίας, να την διαβάσουμε σωστά. Είναι δραματικά διαφορετικό εάν επρόκειτο για μία χώρα όπως σε πολλές περιπτώσεις ανά τον κόσμο, που έχει κάποιες διαφωνίες με ένα γειτονικό κράτος και επιθυμεί να της λύσει με τους παραδεκτούς τρόπους ή αντίθετα επιδιώκει να ανατρέψει την κατάσταση. Δυστυχώς, συμβαίνει το δεύτερο».
«Η Τουρκία έχει υιοθετήσει συμπεριφορά ταραξία, πρέπει να ενισχύσουμε και υλικά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων»
«Οι πολύ πρόσφατες ενέργειες και τοποθετήσεις της τουρκικής ηγεσίας, αποδεικνύουν ότι έχει υιοθετήσει συμπεριφορά ταραξία στην περιοχή. Ίσες αποστάσεις όμως και η ουδετερότητα μεταξύ δικαίου και αδίκου, μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, συνιστά εύνοια προς τον παρανομούντα. Συνιστά έμμεση και υποκριτική στήριξη προς τον ταραξία» ανέφερε επίσης ο πρώην πρωθυπουργός για την Τουρκία.
Και πρόσθεσε: «Οι διαπιστώσεις αυτές προφανώς και δεν αναιρούν την επιλογή της Ελλάδος να ανήκει στη Δύση, να είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνιστούν όμως το κεντρικό πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, και το πρόβλημα αυτό αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα και φόρτιση από τον πόλεμο της Ουκρανίας και την γενικευμένη κρίση που ο πόλεμος αυτός προκάλεσε και προκαλεί. Σημαίνουν ακόμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει και να εντείνει τις προσπάθειές της για διεύρυνση των διπλωματικών της ερεισμάτων, για ενίσχυση των αμυντικών της συνεργασιών, για διαρκή προβολή των επιχειρημάτων της, ιδίως προς συμμάχους και εταίρους, όπως ήδη σωστά πράττει, αναδεικνύοντας την ορθότητα των θέσεών της αλλά και το επιβλαβές της επαμφοτερίζουσας στάσης (εννοώντας τις άλλες χώρες της Δύσης που κρατούν ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας).
Βέβαια απαιτείται και ισχυροποίηση της αμυντικής και αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας και στήριξη ηθική και υλική των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι επίσης επείγουσα ανάγκη να αναστραφούν οι δυσμενείς τα τελευταία χρόνια δημογραφικές τάσεις. Σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα το δημογραφικό αν δεν ανασχεθεί θα καταστεί με μαθηματική ακρίβεια το μείζον εθνικό πρόβλημα».
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να γενικευτεί»
«Ένας πόλεμος ευρείας κλίμακας σε ευρωπαϊκό έδαφος, δίπλα στην καρδιά της Ευρώπης, θα έπρεπε να είναι αδιανόητο στον 21ο αιώνα. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι πράξη παράνομη, απαράδεκτη, και καταδικαστέα. Όχι μόνο για την προσβάλλει βάναυσα κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου αλλά και διότι καμιά επιχειρηματολογία βάσιμη ή όχι δεν δικαιολογεί την προσφυγή στην βία, τις καταστροφές, την αιματοχυσία, ιδίως εις βάρος αμάχων. Υπάρχει ενδεχόμενο να επεκταθεί ο πόλεμος και πέραν του ουκρανικού έδαφος, ηθελημένα ή εκ λάθους, εσφαλμένα ή από προβοκάτσια. Υπάρχουν αντάρτες, τρομοκράτες, μισθοφόροι που εκμεταλλευόμενοι την ένταση μπορεί να επιδιώξουν οφέλη. Και δεν χρειάζεται καν αναφορά στο τι θα σήμαινε η χρήση πυρηνικών όπλων» τόνισε για τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Κώστας Καραμανλής.
Το θέμα της ομιλίας του ήταν «Ελλάδα και Ευρώπη στη δίνη μεγάλων αλλαγών» και στο κοινό ήταν μεταξύ άλλων περίπου 70 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που πήγαν να τον ακούσουν, αρκετοί εκ των οποίων είναι και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο πρώην πρωθυπουργός πρόσθεσε πως: «Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος δεν θα είναι αναβίωση του παλιού, θα είναι πολύ χειρότερος και πολύ πιο απρόβλεπτος. Από τη μία γιατί στο προηγούμενο Ψυχρό Πόλεμο υπήρχε μία ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή και από την άλλη γιατί ο διπολικός κόσμος που προέκυψε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενείχε το στοιχείο της σταθερότητας που λείπει από τον σημερινό κόσμο. Οι εντάσεις σήμερα εξελίσσονται σε ένα πολύ πιο ασταθές περιβάλλον.
Μία παρατεταμένη η σύγκρουση Ρωσίας – Δύσης ενέχει τον κίνδυνο να λάβει παγκόσμιες διαστάσεις, εξελισσόμενη σε αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και ενός ευρέως αντιδυτικού μετώπου στο οποίο θα συγκαταλέγονται χώρες που θεωρούν ότι το διεθνές πολιτικό και οικονομικό σύστημα διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις προτεραιότητες της Δύσης και εν πολλοίς ελέγχεται από αυτήν εις βάρος των δικών τους συμφερόντων. Η παράταση του πολέμου καθιστά σχεδόν αδύνατη την αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων που χρήζουν επείγουσας συνεννόησης και συνεργασίας, πρωτίστως της κλιματικής αλλαγής. Οι ειδικοί έχουν σημάνει συναγερμό, τα σημάδια είναι εδώ και επιδεινώνονται, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος».
Κατά τον ίδιο, «οι επιπτώσεις στον οικονομικό τομέα είναι ζοφερές και οι επιπτώσεις σε περίπτωση μακράς διαρκείας του πολέμου, χειρότερες. Το σοκ όμως στον ενεργειακό τομέα, στην ενέργεια κι η αλυσίδα, στις τιμές, στο εμπόριο, προμηνύουν δύσκολες μέρες. Στη χειρότερη εκδοχή, επισιτιστική κρίση σε περιοχές του πλανήτη, πολιτική αστάθεια και αυξημένες προσφυγικές ροές και προπάντων για την Ευρώπη στασιμότητα, πληθωρισμό, ανεπαρκή αγαθών, συνεπώς και διογκούμενη δυσαρέσκεια και αντίδραση. Στον δε ενεργειακό τομέα, αρκεί η υπόμνηση ότι η προσπάθεια απεξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες της Ρωσίας θα είναι μακροπρόθεσμη και πολύ πιο ακριβή, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις κοινωνίες που πλήττονται». Ο κ. Καραμανλής έκανε επίσης λόγο για την διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων σε ολόκληρο τον πλανήτη.