Για μια απόλυτα επιτυχημένη επίσκεψη κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές αποτιμώντας την διήμερη παραμονή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον. Εκτιμούν ότι η χώρα μας παρουσίασε ένα νέο πρόσωπο μιας Ελλάδας που επέστρεψε στην διεθνή πολιτική σκηνή αλλά και στην γετονιά μας ως ηγέτιδα δύναμη.
Μέσα από τις επαφές που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και κορυφαία μέλη του Κογκρέσου, έως τα επιφανή μέλη της ομογένειας, οι συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη αποκόμισαν την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα πόλος σταθερότητας, δικαίου, ασφάλειας και ανάπτυξης, μια χώρα που κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της ενεργειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, τόνιζαν οι ίδιες πηγές.
«Η Ελλάδα είναι ο ηθικός θεματοφύλακας της ελευθερίας και της δημοκρατίας» σημείωναν οι ίδιες πηγές, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, πέρα από ιστορική φιλία, σήμερα έχουν αμοιβαία συμφέροντα και κοινές καταστατικές αρχές. Η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια δυναμώνει με την πρόοδο που εξασφαλίζει η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και του ανθρώπινου δυναμικού της, χάρη στο σχέδιο της κυβέρνησης. Ο λαός είδε τα αποτελέσματα των μεγάλων πολιτικών μας επιλογών και της εργώδους προσπάθειάς μας. Είμαστε πια στο επίπεδο που μας αξίζει και αυτό είναι αφετηρία για να πάμε ακόμα καλύτερα», σημείωναν.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνιζαν στο Newsbeast ότι οι στόχοι που είχε θέσει το Μέγαρο Μαξίμου πέτυχαν στον μέγιστο βαθμό. Η υποδοχή της οποίας έτυχε ο πρωθυπουργός από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ήταν κάτι παραπάνω από θερμή και μάλιστα ο Τζο Μπάιντεν άκουσε με προσοχή τόσο τις ιδέες και τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ειδικά για τα θέματα της ενέργειας και της προοπτικής των επενδύσεων στην χώρα μας αλλά και όσον αφορά στο πως και μέσα από ποιο πρίσμα πρέπει να βλέπουν οι ΗΠΑ την Ελλάδα και την Τουρκία.
Αυτό, ακριβώς κατέδειξε και με την ομιλία του στο Κογκρέσο ο Έλληνας πρωθυπουργός. Μια ομιλία, η οποία κατάφερε να την συγκινήσει όπως είπε δημόσια η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.
Η ομιλία που εκφώνησε ο κ. Μητσοτάκης ενώπιον βουλευτών και γερουσιαστών χειροκροτήθηκε πολλές φορές και μάλιστα παρατεταμένα. Ήταν μια ομιλία η οποία δεν απευθυνόταν στο εσωτερικό αλλά στους Αμερικανούς και για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός προσπάθησε να κάνει τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του αμερικανικού λαού, κοινωνούς της κατάστασης στην περιοχή μας, της εικόνας της σημερινής Ελλάδας που αναπτύσσεται και εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς,
Έφερε την Ελληνική Επανάσταση στο σήμερα παραλληλίζοντας το Μεσολόγγι και την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων με την Μαριούπολη και την ηρωική αντίσταση των Ουκρανών και έδειξε με το δάχτυλο την Τουρκία ως τον αποσταθεροποιητικό παράγοντα της περιοχής μας χωρίς να την κατονομάζει.
Μέσα σε 4.000 λέξεις ο πρωθυπουργός της Ελλάδας χώρεσε την εικόνα του σημερινού κόσμου και των απειλών που ελλοχεύουν.
Ο λόγος του ήταν από την αρχή μέχρι το τέλος μελετημένος έτσι ώστε να κερδίσει το ακροατήριό του το οποίο δεν έχει καμία σχέση με αυτό στο οποίο έχει συνηθίσει να απευθύνεται.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζοντας καλά την αμερικανική πολιτική σκηνή ήξερε ότι κάποιοι από τους γερουσιαστές δεν γνωρίζουν ούτε που πέφτει η Ανατολική Μεσόγειος ούτε καν που είναι το Μεσολόγγι και η Μαριούπολη.
Με πολλούς παραλληλισμούς, επιχείρησε και όπως φάνηκε από τα παρατεταμένα χειροκροτήματα το κατάφερε, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα, κάτι εμβληματικό για τους Αμερικανούς, όπως είναι το Μνημείο του Λίνκολν, να τους δείξει μια από τις ανοικτές πληγές του έθνους μας όπως είναι τα απαχθέντα Γλυπτά του Παρθενώνα.
«…Περπατώντας προς το Μνημείο του Λίνκολν, νιώθει κανείς σαν να περπατάει στον Παρθενώνα όταν αυτός ήταν ακόμα άθικτος, προτού οι «συλλεκτικές συνήθειες» του Λόρδου Έλγιν τού καταστρέψουν την όψη. Γιατί το Μνημείο του Λίνκολν είχε σχεδιαστεί με βάση την αρχική μορφή του Παρθενώνα», ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κάνοντας επίκληση στο συναίσθημα των ακροατών του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους «Ιδρυτές Πατέρες» της Δημοκρατίας τους και πόσο ενέπνευσαν τους Έλληνες το 1821 για να κάνουν επανάσταση κατά του Οθωμανικού ζυγού.
Κατάφερε επίσης, να παραλληλίσει την Ελλάδα της Επανάστασης του 1821 με την Ουκρανία του Ζελένσκι και το Μεσολόγγι με την Μαριούπολη.
«..Μια συγκλονιστική πραγματικότητα: Αντικαταστήστε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία και οι ομοιότητες με τον σημερινό ταραχώδη κόσμο είναι εφιαλτικές», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: «Όπως στη Μαριούπολη σήμερα έτσι και τότε, οι αριθμητικά λιγότεροι και αποστεωμένοι από την πείνα υπερασπιστές του Μεσολογγίου, απέκρουαν ένα μετά το άλλο τα κύματα των εχθρικών επιθέσεων πριν από την τελική, απέλπιδα Έξοδό τους. Μια πράξη εξαιρετικής τόλμης. Αλλά μια πράξη που τελικά θα κόστιζε εκατοντάδες ζωές, μεταξύ των οποίων πολλών γυναικών και παιδιών».
Κριτική σε ΝΑΤΟ και ΕΕ
Και εδώ χωρίς να κατονομάζει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε αιχμές για το ότι κανείς δεν είδε αυτό που ερχόταν στη γειτονιά μας.
«…Ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ τους τελευταίους μήνες. Αλλά τα προειδοποιητικά σημάδια υπήρχαν εδώ και δεκαετίες.
Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου πιστέψαμε αφελώς ότι η Ευρώπη, η οποία είχε οδηγήσει δύο φορές τον κόσμο σε παγκόσμιες συγκρούσεις, είχε τελικά βρει το δρόμο προς την ειρήνη. Πιστεύαμε ότι η διεθνής συνεργασία και η κοινή αφοσίωση στο κράτος δικαίου υπερισχύουν πλέον των όπλων και των στρατών. Πιστεύαμε ότι η εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενός μοναδικού πειράματος που σχεδιάστηκε για να φέρει ακόμα πιο κοντά τις χώρες μας, θα καθιστούσε αδιανόητο τον πόλεμο στη «Σκοτεινή Ηπειρο». Πιστεύαμε ότι δεδομένων των τραγικών και οδυνηρών εμπειριών του εικοστού αιώνα, κανένας λαός δεν θα τολμούσε να αναιρέσει το δικαίωμα ύπαρξης ενός άλλου λαού ή να αλλάξει τα σύνορά του δια της βίας. Αφελώς αγνοήσαμε τα προειδοποιητικά σημάδια που αναβόσβηναν με κόκκινο. Και σχεδόν αγνοήσαμε ακόμη και τις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία και την προσάρτηση της Κριμαίας. Τώρα ξέρουμε ότι κάναμε λάθος».
Τα είπε στον Πούτιν για να το ακούσει ο Ερντογάν
Αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είναι με το Κίεβο, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για τον Ρώσο ηγέτη δείχνοντας όμως προς την Άγκυρα. «Ο κ. Πούτιν προσπαθεί να δημιουργήσει έναν κόσμο στον οποίο μόνο το ισχυρό κράτος μπορεί να ασκεί εξουσία, όχι το μικρό. Έναν κόσμο στον οποίο οι εδαφικές αξιώσεις εκφράζονται με βάση ιστορικές φαντασιώσεις και επιβάλλονται με επιθετικότητα, αντί να διευθετούνται με ειρηνευτικές συνθήκες. Έναν κόσμο στον οποίο οι στρατοί και όχι οι διπλωμάτες διευθετούν τις διαφορές. Δεν θα τα καταφέρει. Δεν πρέπει να τα καταφέρει. Δεν πρέπει να τα καταφέρει όχι μόνο για χάρη της Ουκρανίας, αλλά και για να σταλεί ένα μήνυμα σε όλους τους αυταρχικούς ηγέτες ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός και οι ανοιχτές επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο δεν θα γίνουν ανεκτές από την παγκόσμια κοινότητα των δημοκρατικών κρατών. Η γλώσσα της εχθρότητας, του αναθεωρητισμού και της αυτοκρατορικής νοσταλγίας δεν θα επικρατήσει».
Φτάνοντας στην ανοικτή πληγή για τον ελληνισμό που είναι το Κυπριακό και πάλι δεν είπε την λέξη Τουρκία αλλά έδειξε ποιος ευθύνεται για την χαίνουσα πληγή.
«…Και μιλώντας για απροκάλυπτες επιθετικές ενέργειες, σας ζητώ, αγαπητά μέλη του Κογκρέσου, να μην ξεχάσετε μια ανοιχτή πληγή που προκαλεί ατέλειωτο πόνο στον Ελληνισμό εδώ και 48 χρόνια. Αναφέρομαι στην εισβολή που είχε ως συνέπεια τη διαίρεση της Κύπρου. Το ζήτημα αυτό πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Και όπως είπα χθες στον Πρόεδρο Μπάιντεν, ουδείς μπορεί ή θα αποδεχθεί «λύση» δύο κρατών στην Κύπρο».
Ασταθής παράγοντας ο γείτονάς μας – Προσέξτε τι εγκρίνετε
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας ξεκαθάρισε ότι υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε για να επιλύσουμε τις διαφορές μας: το διεθνές δίκαιο και οι εθιμικές αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας.
«Θέλω να είμαι απολύτως σαφής», είπε. «Δεν θα δεχτούμε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία μας και τα εδαφικά μας δικαιώματα. Αυτές περιλαμβάνουν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, οι οποίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως.
Παρακαλώ σημειώστε επίσης το εξής: το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ σε μια εποχή που εστιάζουμε στο να βοηθήσουμε την Ουκρανία να νικήσει την επιθετικότητα της Ρωσίας είναι μια ακόμη πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας. Και σας ζητώ να το έχετε αυτό υπόψη σας, όταν λαμβάνετε αποφάσεις για προμήθειες αμυντικού υλικού που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο».
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη έκλεισε με πρόσωπα οικεία στους Αμερικανούς. Με Έλληνες που όχι μόνο ενσωματώθηκαν στην κοινωνία αλλά διέπρεψαν και διαπρέπουν σε κάθε τομέα. Που έζησαν και ζουν το αμερικανικό όνειρο.
Νίκολας Νεγκροπόντε, Άλμπερτ Μπουρλά, Τζον Κασσαβέτης, Ελίας Καζάν, Τζέφρι Ευγενίδης, Τζορτζ Πελεκάνος, Αλεξάντερ Πέιν, Τομ Χανκς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.