Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για την δημοκρατία, τον λαϊκισμό, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ελευθερία του Τύπου αλλά και για το μήνυμα που θα στείλει στο Αμερικανικό Κογκρέσο είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown.
Ο πρωθυπουργός, έστειλε για ακόμα μια φορά μήνυμα στην Τουρκία τόσο για την στάση της εντός του ΝΑΤΟ όσο και για την προκλητική της στάση απέναντι στην Ελλάδα.
«Περιμένω», είπε, «αυτό το ζήτημα να επιλυθεί γοργά και δεν θεωρώ ότι καμία χώρα δεν μπορεί να μπλοκάρει την είσοδο στην Φινλανδία και την Σουηδία γιατί αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για την αρχιτεκτονική της Ευρώπης. Δε νομίζω ότι είναι ο καιρός να χρησιμοποιηθεί η πιθανή ένταξη δυο χωρών στο ΝΑΤΟ σε επίπεδο παζαριού. Θα γυρίσει μπούμερανγκ στην Τουρκία. Δεν πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό».
Τόνισε ακόμα ότι δεν γίνεται μια χώρα να απομακρυνθεί από το ΝΑΤΟ. «Μπορεί μόνο κάποιος να αποσυρθεί εθελοντικά και αν ανήκεις σε αυτή την συμμαχία πρέπει να συμφωνείς με τους κανόνες της. Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι ένας τέτοιος οργανισμός εξαρτάται από την ομοφωνία και αυτό συμβαίνει και στην Ευρώπη. Μια χώρα μπορεί να μπλοκάρει μια συμφωνία. Αυτό που μας ενώνει είναι πιο ευρύ από τις διαφωνίες που τυχόν έχουμε. Αν δούμε τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ το μοναδικό που θέλουμε είναι μια ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Είπα στον πρόεδρο Ερντογάν στην τελευταία μας συνάντηση να βρούμε ένα πλαίσιο διαλόγου και να μην εμπλακούμε σε αντιπαραθέσεις, είπε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε: «Του είπα δεν είναι ώρα για αναθεωρητικές στάσεις. Ας βρούμε ένα πλαίσιο διαλόγου για να επιλύσουμε τα ζητήματά μας. Υπήρχαν τις τελευταίες εβδομάδες περιπτώσεις συστηματικών παραβιάσεων του εναέριου χώρου μας στα ελληνικά νησιά, αυτό ήταν απαράδεκτο. Αυτές οι συμπεριφορές πρέπει να σταματήσουν, μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, δεν είναι κακό. Ας συμφωνήσουμε ότι δεν θα προκαλεί ο ένας τον άλλο τουλάχιστον. Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Η ομιλία στο Κογκρέσο
Αναφορικά με όσα θα πει στο Κογκρέσο ο πρωθυπουργός είπε ότι θα είναι η ευκαιρία να μιλήσει για τα παράλληλα μονοπάτια των δυο δημοκρατιών μας.
Όπως είπε, οι δυο χώρες στάθηκαν πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας. «Πολεμήσαμε μαζί στους 2 παγκοσμίους πολέμους και οι σχέσεις μας έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Πιστεύω ότι είναι στο καλύτερο σημείο τους», τόνισε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στον λαϊκισμό λέγοντας ότι «Για την έννοια μιας ανθεκτικής δημοκρατίας, πολεμήσαμε με τους δαίμονες λαϊκισμού. Υποφέραμε με την οικονομική κρίση αλλά νομίζω ότι βγήκαμε ισχυρότεροι».
Για την δημοκρατία στην χώρα που την γέννησε, είπε: «Ήταν ένα πείραμα η Ελλάδα. Ήταν μία δημοκρατία που δεν είχε να κάνει με τις σημερινές. Ήταν η πρώτη άσκηση στην ιστορία του κόσμου σε επίπεδο αυτοδιάθεσης».
Σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο σήμερα τόνισε ότι «Η δημοκρατία μπορεί να ελέγχει τα πάθη της στιγμής. Οι δημαγωγοί επηρέαζαν όσους λάμβαναν τις αποφάσεις. Οι ανθεκτικοί θεσμοί απαιτούν οι ηγέτες να λογοδοτούν κάθε 5 χρόνια αλλά θα πρέπει να αποφεύγεται η πόλωση του δημοσίου διαλόγου. Την τελευταία 10ετία περάσαμε μια οικονομική κρίση».
Πρόσθεσε ότι «ναι, το παλιό κατεστημένο ευθυνόταν για την χρεοκοπία της χώρας αλλά αποκτήσαμε μια λαϊκιστική κυβέρνηση. Η άκρα Αριστερά συγκυβέρνησε με την άκρα Δεξιά και όταν εκλέγεις λαϊκιστές υποφέρεις από τις συνέπειες».
Τόνισε ωστόσο ότι αποδείχθηκε ότι είχαμε ανθεκτικούς θεσμούς. «Τα δικαστήριά μας ήταν ισχυρά και απεφάνθησαν εναντίον της χειραγώγησης των ΜΜΕ».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κρίση αυτή μας έδωσε σε όλους μαθήματα. «Δεν μπορούμε να μένουμε στη φούσκα της ελίτ. Υπάρχουν τα παράπονα της κοινωνίας, δεν μπορούμε να τα παραμερίσουμε, η ανισότητα, το κόστος ζωής, πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αν δεν αντιμετωπίζουμε την πραγματική αιτία, την τοξικότητα του δημοσίου διαλόγου θα έχουμε πρόβλημα, γιατί δεν θα ξέρουμε τι την προκαλεί».
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται να έχουμε πραγματικό διάλογο
Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε και την ανανέωση που επιχείρησε στο κόμμα του από το 2015.
«Καταφέραμε να φέρουμε νέα ταλέντα στο κόμμα και όταν κερδίσαμε με ευρεία πλειοψηφία δώσαμε αξιώματα σε ταλαντούχους που δεν ήταν μέλη του κόμματος. Είναι σημαντικό να είμαστε στο κέντρο χωρίς να ξεχνάμε ότι εκπροσωπούμε ένα παραδοσιακό κεντροδεξιό κόμμα. Από την φύση της η πολιτική έχει μια συναίνεση και προσπαθείς να χτίσεις συμμαχίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται να έχουμε πραγματικό διάλογο και εγώ προσπαθώ να μην ρίχνω λάδι στην φωτιά», είπε.
Για το θέμα της ελευθερίας του Τύπου και όσα καταλογίζουν στην κυβέρνηση ΜΚΟ ο πρωθυπουργός απέρριψε τις αιτιάσεις τους λέγοντας:
«Εάν αναφέρεστε σε έναν κατάλογο που έχει δημοσιευθεί σε μια γαλλική ΜΚΟ, διαφωνώ με εμφατικό τρόπο με τα συμπεράσματα και μεθοδολογία της οργάνωσης. Είμαστε μια χώρα που ο καθένας μπορεί να δημοσιεύσει ότι θέλει. Όχι μόνο δεν διώκεται γι αυτό αλλά έχει την απόλυτη ελευθερία να εκφράσει τη γνώμη του. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα πλαίσιο για να περιορίσουμε τα Fake news. Δεν ήταν πολύ πετυχημένο ομολογώ. Η Ελλάδα είναι μια ζωντανή δημοκρατία και όλοι έχουν το δικαίωμα να κάνουν και να πουν ό,τι θέλουν. Είμαι μετριοπαθής πολιτικός – δέχομαι επικρίσεις γιατί αυτός είναι ο σκοπός της δημοσιογραφίας, να μας κάνει πιο καλούς».
Τέλος, για την Ουκρανία και την Ρωσία ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε υπερήφανος για το γεγονός ότι η Ευρώπη απάντησε σε επίπεδο σκληρών κυρώσεων.
«Η εισβολή στην Ουκρανία έχει δυναμώσει τις ατλαντικές σχέσεις», είπε και πρόσθεσε ότι «Ο Πούτιν βρήκε απέναντί του μια συμμαχία, το ΝΑΤΟ που είναι πιο δυνατό τώρα παρά ποτέ. Αρα, τα πράγματα δεν απεδείχθησαν όπως ανέμενε ο Πούτιν».
Πάντως ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να είναι ανοιχτοί.
«Υπάρχουν ηγέτες που μπορούν να μιλήσουν με τη Ρωσία. Οι Ουκρανοί πρέπει να πουν τι σημαίνει γι αυτούς αποδεκτή λύση».
Τόνισε επίσης ότι δεν έχουμε μένος κατά του ρωσικού λαού, έχουμε ιστορικούς δεσμούς, αλλά ως χώρα που έχει πολεμήσει για την ανεξαρτησία της, γνωρίζουμε ότι πρέπει να βρεθούμε στο πλευρό μιας χώρας που απειλείται.