Για την Τουρκία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις προτεραιότητες της κυβέρνησης αλλά και τι θα συζητήσει με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν και τι μήνυμα θα στείλει στους Αμερικανούς με την ομιλία του στο Κογκρέσο, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC και την εκπομπή Morning Joe.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι μια σημαντική η επίσκεψη αυτή για τον ίδιο και την Ελλάδα γιατί «σηματοδοτεί τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Ήταν να γίνει πέρυσι και μετατέθηκε λόγω της πανδημίας για φέτος. Θα έχω την ευκαιρία να απευθυνθώ στο Κογκρέσο. Είναι μια ευκαιρία να εορτάσουμε το μονοπάτι δυο ζωντανών δημοκρατιών. Είμαστε δυο ζωντανές Δημοκρατίες. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και θα μιλήσουμε για την ενδυνάμωση των σχέσεών μας αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που έχει για την ευρωπαϊκή ήπειρο», είπε αναφορικά με το τι θα συζητήσει με τον Αμερικανό Πρόεδρο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για την στάση της Τουρκίας όσον αφορά στο αίτημα της Φινλανδίας αλλά και την Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και ήταν ξεκάθαρος: «Θα πρέπει να ρωτήσετε τον Πρόεδρο της Τουρκίας».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Αν με ρωτήσετε δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να χρησιμοποιείς την θέση σου στο ΝΑΤΟ για να κάνεις παζάρια. Περιμένω αυτό το πρόβλημα να λυθεί».
Τόνισε ακόμα ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη απέναντι στην ρωσική εισβολή. «Κινηθήκαμε πολύ γρήγορα για να επιβάλλουμε σκληρές κυρώσεις και περιμένω συνέχεια στην ευρωπαϊκή απάντηση. Τα σύνορα επαναπροσδιορίζονται με την βία και δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό τον 21ο αιώνα».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι περιμένει η ευρωπαϊκή ενότητα να είναι δεδομένη. «Υπάρχουν και άλλα θέματα όπως η ενεργειακή κρίση. Έχουμε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Μαΐου. Όταν επιβάλλουμε κυρώσεις στην Ρωσία, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν πυροβολούμε τα πόδια μας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα επιβάλλουμε κυρώσεις στην Ρωσία και όχι στους δικούς μας πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα ότι πρέπει να επέλθει συμφωνία για το πως θα παρέμβει η Ευρώπη στην αγορά φυσικού αερίου και επανέλαβε ότι οι τιμές δεν αντανακλούν την προσφορά και την ζήτηση. «Είμαστε μεγάλοι αγοραστές και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή την μόχλευση για να εξισορροπηθεί η αγορά του φυσικού αερίου. Το θέμα έθεσε και ο Μάριο Ντράγκι στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Πρέπει να στηρίξουμε τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά».
«Είμαι σίγουρος ότι ο Πούτιν δεν θα είναι χαρούμενος»
Τόνισε ακόμα ότι προτεραιότητα είναι να τελειώσει ο πόλεμος. «Υπάρχει ένας πόλεμος. Εμείς, στηρίζουμε την Ουκρανία όχι μόνο με ανθρωπιστικό υλικό αλλά και με αμυντικό. Υπάρχει πολύς δρόμος για να λυθεί το θέμα».
Ερωτηθείς αν θα συζητηθεί η ανησυχία για αντίποινα με την Φιλανδία και την Σουηδία να κινούνται σε διαδικασίες fast track, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Είμαι σίγουρος ότι ο Πούτιν δεν θα είναι χαρούμενος. Αλλά στο τέλος της ημέρας η Ρωσία κατάφερε να ενώσει το ΝΑΤΟ, να δώσει ένα νέο σκοπό και τώρα επεκτείνεται η συμμαχία από τα 30 στα 32 μέλη.
Ένα πολύ σημαντικό σημείο, μια ιστορική απόφαση. Αυτές οι δυο χώρες θέλουν να ενταχθούν, άρα μιλάμε για μια νέα συμφωνία ασφαλείας στην Ευρώπη. Είμαι σίγουρος ότι θα μιλήσουμε και για συνέπειες μη ηθελημένες για αυτή την καταστροφή».
Τι θα πει στο Κογκρέσο
«Το πρώτο που θέλω να ξέρουν οι Αμερικανοί είναι ότι η Ελλάδα επέστρεψε. Περάσαμε μια επώδυνη οικονομική κρίση και είμαστε ακόμα σε πρόγραμμα στήριξης και αυτό πονάει την ελληνική κοινωνία. Η οικονομία μας έχει ανακάμψει, γίνονται επενδύσεις και Αμερικανοί τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα. Έχουμε πολλές απευθείας πτήσεις.
Η οικονομία μας είναι δυναμική ανοικτή σε επενδύσεις και σταθερός εταίρος σε ένα δύσκολο μέρος του κόσμου. Έχουμε ρόλο να παίξουμε στα Βαλκάνια και θέλουμε να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος. Είμαστε μια δυνατή δημοκρατία μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», είπε ο πρωθυπουργός.