Μετατοπίζεται το πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης στο δρόμο προς τις κάλπες, καθώς αναδεικνύεται η ανάγκη για αυτοδυναμία στις προσεχείς εκλογές και δυναμιτίζονται τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση, οι όποιες γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μην υπάρχει διασπορά δυνάμεων.
Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός καλεί τα κομματικά στελέχη να ανεβάσουν ταχύτητες, προκειμένου να εξηγήσουν στους πολίτες με πειστικό λόγο και αποδείξεις το έργο που έχει παραχθεί ήδη αλλά και τον κυβερνητικό προγραμματισμό για το μέλλον, ενώ το προσεχές διάστημα μικτά κλιμάκια από υπουργούς και βουλευτές θα περιοδεύσουν ανά την Ελλάδα για να αφουγκραστούν τον παλμό της κοινωνίας και να μιλήσουν από κοντά με τους ψηφοφόρους τους.
Παράλληλα, η ηγετική γαλάζια ομάδα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή συνεννόησης με το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να «κλειδώσει» ημερομηνίες και σταθμούς εντός της Ελλάδας στους οποίους αναμένεται να περιοδεύσει ο πρωθυπουργός, προκειμένου να εκπέμψει το μήνυμα της διαρκούς εγρήγορσης.
Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βάζει στο στόχαστρο μόνο τον Αλέξη Τσίπρα για τη στάση του σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως τα εθνικά- ενεργειακά, αφήνοντας στο απυρόβλητο μέχρι στιγμής τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ωστόσο στο παρασκήνιο επιχειρεί τον αποδομήσει εκ των έσω μετατοπίζοντας τη ΝΔ προς το κέντρο και καταρρίπτοντας τα μέχρι πρότινος κομματικά στεγανά.
Για το λόγο αυτό επαναλαμβάνει ότι σε σύγκριση με το παρελθόν τα χρώματα, οι ετικέτες και οι πολιτικοί διαχωρισμοί έχουν ξεθωριάσει, τονίζοντας ότι στην παρούσα δύσκολη διεθνή συγκυρία η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μετά την ανακοίνωση των νέων κυβερνητικών παρεμβάσεων για τους λογαριασμούς του ρεύματος σε πρόσφατη δημοσκόπηση η ΝΔ «τσίμπησε» ποσοστά από τη μεσαία τάξη και τον κεντρώο χώρο που είδαν θετικά τα κυβερνητικά μέτρα σε ποσοστό 51%.
Πίεση Τσίπρα στη Χαριλάου Τρικούπη
Διόλου τυχαία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε χθες κατά την ομιλία του στη Βουλή για την επικύρωση της νέας αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, σημεία από την ομιλία του ιστορικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου κατά τη διάρκεια αντίστοιχης συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής το 1990. Η επιλογή του αυτή είχε διπλή στόχευση: α) να καταδείξει ότι η στάση της τότε προοδευτικής παράταξης στα εθνικά ήταν πάντα πατριωτική και τον βρίσκει σύμφωνο και β) να βάλει στο «κάδρο» τον Νίκο Ανδρουλάκη, κατηγορώντας τον για διγλωσσία και συμπόρευση σε κρίσιμα ζητήματα με το κυβερνών κόμμα.
Το όνομα του Ανδρέα δεν ακούστηκε μόνο μια φορά
Κατά την κορύφωση της αντιπαράθεσης Μητσοτάκη – Τσίπρα το όνομα Ανδρέας Παπανδρέου ακούστηκε ξανά, κλείνοντας το μάτι στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρωθυπουργός στην τριτολογία του έκανε αναφορά στην διγλωσσία όπως είπε του ΠΑΣΟΚ στην εξωτερική πολιτική και ανέσυρε το βιβλίο που έχει συγγράψει βασισμένο στην πτυχιακή του. «Δεν είμαι συγγραφέας», είπε, «αλλά έχω γράψει ένα βιβλίο, ουσιαστικά είναι η μετάφραση της πτυχιακής μου και πραγματεύεται τις διαπραγματεύσεις από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τις βάσεις. Προσπάθησα να αναδείξω εάν η διγλωσσία του ΠΑΣΟΚ στην εξωτερική του πολιτική, λέγοντας πριν το ‘81 ‘έξω οι βάσεις” και υπογράφοντας συμφωνία το 1983 που κρατούσε τις βάσεις, εάν ήταν ωφέλιμη για τα εθνικά συμφέροντα. Και δεν ήταν, γιατί ο Ανδρέας Παπανδρέου το ‘83 τα έδωσε όλα για να λάβει μία διατύπωση στα αγγλικά, terminable, που του επέτρεπε να έρθει στη Βουλή και να πει ότι οι βάσεις φεύγουν μένοντας, αντί να διεκδικήσει».